Santo Stefano Rotondo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Santo Stefano Rotondo
Celio - santo Stefano Rotondo - interno in restauro 01533-4.JPG
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Római egyházmegye
Építése 5. század
Stílus ókeresztény építészet
Tervezője Bernardo Rossellino
Település Monti
Elhelyezkedése
Santo Stefano Rotondo (Róma)
Santo Stefano Rotondo
Santo Stefano Rotondo
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 53′ 04″, k. h. 12° 29′ 48″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 04″, k. h. 12° 29′ 48″
A Santo Stefano Rotondo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Santo Stefano Rotondo témájú médiaállományokat.

A Santo Stefano Rotondo Róma egyik légrégibbi bazilikája, a Celio dombon található. Róma sok temploma között a Santo Stefano Rotondo fontosságát tekintve - a hivatalos rangsor szerint a 6. helyet foglalja el: a vatikáni Szent Péter-bazilika, a Lateráni San Giovanni, a Santa Maria Maggiore, a San Paolo Fuori le Mura és a San Pancrazio után. 1454 és 1578 között a pálos rendé volt a templom.[1]

Santo Stefano Rotondo mai képe.

Fekvése, elnevezése[szerkesztés]

A templom a Celio dombon áll, a Laterán szomszédságában. A Via di Santo Stefano Rotondo a Largo delle Sanita Militare térből nyílik. A tér megközelíthetó a Colosseum mögött induló Via Claudia felől. A Via di Santo Stefano Rotondo másik vége a Lateránből indul, a Piazza di Porta San Giovanni, illetve a Via di San Giovanni in Laterano indulásától.
A templom egy kertben helyezkedik el, a Via di Santo Stefano Rotondo és a Via della Navicella sarkánál. A kertbe egy kapu vezet, felette a Chiesa S. Stefano Rotondo felirat szerepel.
A templomot Szent István vértanúról nevezték el.

Építése[szerkesztés]

Az V. századi templom rekonstukciója.
 • A római császárkorban, a Kr.u. II. században, a Severusok korában itt (a mai padlószintig visszabontott) Mithras-szentély áltt itt.
 • A kör alakú zarándoktemplom a V. században, 482-ben, I. Simplicius pápa (468-483) szentelte föl.
 • A VI. században I. János pápa (523-526) a külső falat márványinkrusztációval borította, majd utóda, IV. Félix (526-530) mozaikdíszítéssel gazdagította.
 • I. (Nagy) Szent Gergely pápa (590-604) építteti a templom­hoz a kolostort. Feltehetően ekkor kerül a templomba az a fehér márvány trónus, amely a Colosseumból vagy Forum Romanumról származik.
 • A VII. században I. Theodoros pápa (642-649)a Via Nomentáról két görög mártír (Primus és Felicianus) ereklyéit szállíttatja a Rotondóba. A bejárat bal oldalánál lévő, ekkor apszissal ellátott Primus- és Felicianus-kápolnába. amelyet színes mozaikképekkel díszítenak 645-ben.
 • I. Hadrian (772-795) pápa restauráltatja és megnagyobbíttatja, magasíttatja a templomot.
 • VII. Gergely pápa (1075-1085) és IV. Henrik német császár közti harcban normannok pusztítják és rongálják az épületet.
 • Anakletus és Ince pápák közt a pápai trónért dúló harcokban további súlyos károk keletkeznek (1130-1139).
 • II. Ince pápa (1139-1143) rendbe hozatja a templomot, de leválasztja a külső kört, ezáltal leszűkül az épület.
 • V. Miklós pápa (1447-1455) 1452-1454 között Bernardino Rossellini híres firenzei építésszel restauráltatja az épületet.
 • VII. Kelemen (1523-1533) idején a német-spanyol császár, V. Károly a pápával folyó hatalmi harc során lerohanja és kifosztja Rómát (1527 - "Sacco di Roma"). A Rotondo súlyos károkat szenved, tetőzete újra beomlik.
Santo Stefano Rotondo Ettore Roesler Franz XIX. századi festményén
 • XIII. Gergely (1572-1585) alatt a főoltár nyolcszögletű kerítőfalat kap.
 • VI. Pius (1775-1799) új sekrestyének helyet adva lebontatja a Vatikánban a San Stefano Ungherese templomot és zarándokházat. Helyettük új kápolna épül 1776-ban Szent István kultusza részére a Rotondóban.
 • II. Pius (1939-1958) 1958-ban, a már romos épületben régészeti kutatásokat indít templom alatt húzódó római kori maradványol hitelesítésére.
 • VI. Pál (1963-1978) 1973-ban megtalálják a római kori Mithras-szentélyt.

Magyar vonatkozásai[szerkesztés]

NATVM Qyod geliDVM VIDes AD ISTRVm ROMANA TEGIER VIATOR VRNA NON MIRABERE SI EXTIMABIS ILLVD Qyod ROMA EST PATRIA OMNIVM FVITQye "Vándor, ha látod, hogy az, ki a fagyos Dunánál született, most római sírban pihen, nem csodálkozz: Róma mindannyiunk hazája." 1450-ben kivonja a Laterán alól és a magyar pálos rendnek adományozza. A magyar pálosok 1454-ben veszik át a templomot és kolostorát. A tanulmány részletesen követi a templom építészeti és művészeti alkotásainak történetét. „A Santo Stefano Rotondo magyar nemzeti templom jellegét VI. Pius pápa bullája igazolja, melyben az ő rendeletére lerombolt Szent Péter-templom melletti Szent István-templom funkcióit átruházza és előírja a Santo Stefano Rotondóra.

1944-ben adta ki a Magyar Tudományos Akadémia Római Történeti Bizottsága Gerő László professzor könyvét a templommal kapcsolatos kutatásairól, amely mind módszerét, mind alaposságát tekintve példaértékű. „Ma a templom nagyon elhagyatott állapotban van” - írja záradékként. „Az Olasz Műemlékek Főfelügyelősége már 1933-ban elkészíttette a megrongálódott templom helyreállítási tervét... Részben a költségek... részben adminisztratív nehézségek miatt késik a hatalmas templom restaurálása, melyet pedig mindenképpen szorgalmazni kellene.

1996 októberében a Római Magyar Akadémián tartott "nemzetközi konferencia az ókeresztény templommal foglalkozó legújabb régészeti kutatásokat mutatta be, valamint a Santo Stefano Rotondónak a késő-Róma urbanisztikai rendszerébe való beépülését tárgyalta. Ezeken kívül a tudományos összejövetel tematikájában kiterjedt a templomra vonatkozó építészettörténeti, történelmi és művészettörténeti tanulmányok eredményeinek közlésére, az épület késő antik, reneszánsz és barokk kori kibővítésének, valamint a Santo Stefano Rotondo restaurálási és állagmegőrzési munkálatai közötti kapcsolatoknak a tárgyalására, ezt a munkát a kompetens hatóságok és szakemberek végzik jelen pillanatban is." Jelentős volt ez a nemzetközi konferencia, hiszen az elhangzott előadásokból mindannak a fokozatos megvalósulásáról értesültünk - a régészeti feltárástól a templom és művészi értékei helyreállításáig -, amit a 30-as, 40-es évekből származó, fentebb idézett írások még csak mint szükségszerűséget és óhajt fejeztek ki.

Az eddigi kutatások folytatásának és összegezésének eredményeként a Lanciani által a "Caelius szfinxének" nevezett épület "titkai", topográfiai, építészeti, alaprajzi összefüggései ismertté váltak. "A római Santo Stefano Rotondo körtemplom egyike az ókeresztény idők legnevezetesebb római építészeti emlékeinek" - állapítja meg Gerő professzor említett műve első mondatában. Valóban, a kettős oszlopsorral elválasztott, különböző magasságú oldalhajók, a kupoladob-szerű magas középtér, a fentről-oldalról érkező különleges világítási effektusok, a keresztirányú kápolnák együttes hatása lenyűgöző lehetett.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Pálos rend honlapja. A Rend külföldön. [2014. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 7.)