Pápai Magyar Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pápai Magyar Intézet vagy Pápai Magyar Egyházi Intézet, rövidítve: PMI (olaszul: Pontificio Istituto Ecclesiastico Ungherese) fölszentelt papok továbbképzését szolgáló kollégium, mely Rómában működik 1940 óta.

Történelem[szerkesztés]

A magyar állam által fenntartott római Collegium Germanicum Hungaricum 1927-ben létrehozott Papi Osztálya volt a Pápai Magyar Intézet elődje. Ebben meghatározott számú pap kapott helyet, akik római egyetemeken, illetőleg tudományos intézményekben végezhettek magasabb szintű tanulmányokat. A Collegium Hungaricumnak ezen tagozatát 1940. június 16-án XII. Piusz pápa emelte a Pápai Magyar Intézet rangjára. Az intézmény a Via Giulia 1. szám alatti Falconieri-palota második emeletén kapott helyet. A második világháború miatt működését 1943 őszétől szüneteltette.

Magyarországról hivatalosan utoljára 1947-ben érkeztek ide növendékek, majd 1948-tól korábban Innsbruckban, Bécsben és Rómában tanult papok kaptak itt helyet, vagy olyanok, akik kivándoroltak. 1947-től szolgált a mindenkori római magyar lelkész lakhelyéül és hivatalául. A magyar állam ekkoriban azon munkálkodott, hogy a Pápai Magyar Intézetet megszüntesse, ám annak vezetői megvédték az intézményt és áldozatkész munkájukkal továbbra is működtették. 1953-ban a Szentszék a magyarországi egyházüldözések miatt egyoldalúan nevezte ki Zágon Józsefet az intézet vezetőjévé.[1] 1958-ban a kápolnát Prokop Péter díszítette freskókkal.

1964-ben megállapodás jött létre a Szentszék és a magyar kormány között, melynek értelmében az emigráns papok átadták a Püspöki Kar számára a Pápai Magyar Intézetet. Ettől kezdve a megyés püspökök Magyarországról ismét küldhetnek az intézetbe egyházmegyés papokat, hogy Rómában felsőbb tanulmányokat folytathassanak. A Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnökség intézkedési tervet készített, mely szerint a kiküldésre nevezettek névsorát előre meg kellett szerezni, és gondoskodni róla, hogy minden csoportban legyenek beszervezett ügynökök. Az intézet 1964 és 1992 közötti 8 rektorából 6 bizonyíthatóan a BM ügynöke volt (Erdő Péter és Ternyák Csaba kivételével).[1][2]

1999-től a rektora újból a római magyar lelkész. A kápolna üvegablakait 2002-ben Hajnal János készítette. Értesítője, melyet a rektor szerkeszt, 2002-ben indult.

Rektorai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Bocsánatot kér a Vatikán? (magyar nyelven). Népszava, 2013. szeptember 7. (Hozzáférés: 2017. március 18.)
  2. Gülch Csaba: Beszervezett papokból egyházi vezetők – második kötet (magyar nyelven). Kisalföld, 2007. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. március 18.)

Forrás[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]