Palazzo Senatorio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
Palazzo Senatorio
Palazzo Senatorio
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Palazzo Senatorio (Róma belvárosa)
Palazzo Senatorio
Palazzo Senatorio
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 35″, k. h. 12° 29′ 01″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 35″, k. h. 12° 29′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Senatorio témájú médiaállományokat.

A Palazzo Senatorio vagy Szenátusi Palota híres palotaépület Rómában, a Capitoliumon, a Piazza del Campidoglion. Hozzátartozik ahhoz az épületcsoporthoz, melyet Michelangelo tervezett. A megbízást a tér kiépítésére V. Károly császár 1536. évi római látogatásának ürügyén kapta.

A 12. századtól állt már itt egy épület, melyet a római kori Tabulariumra emeltek, 1144-től a város igazgatási székhelye volt: a szenátus, az adminisztráció felelőse és az igazságszolgáltatás székhelyeként működött.

Michelangelo tervei nyomán a teret átalakították, ám halálakor az épületnek csupán alsó része volt készen, illetve a főemeletre vezető lépcső. Az építkezést Giacomo Della Porta majd Girolamo Rainaldi fejezte be. Rainaldi a terven csupán annyiban módosított, hogy a második emelet alacsonyabb lett Michelangelo eredeti elképzeléseinél. A Szenátusi Palota végül 1605-ben készült el.

Az épület főszárnyához balról és jobbról két oldalszárny csatlakozik, mindkettő az eredeti tervek alapján jött létre, egyforma homlokzattal.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5
  • Olivia Ercoli – Ros Belford – Roberta Mitchell: Róma (Útitárs Könyvek, Panemex Kft. és Grafo Kft., Bp., 2000.) ISBN 963-9090-36-0

Külső hivatkozások[szerkesztés]