Ianus íve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
A Ianus-ív
A Ianus-ív
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Ianus íve (Róma belvárosa)
Ianus íve
Ianus íve
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 22″, k. h. 12° 28′ 58″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 22″, k. h. 12° 28′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ianus íve témájú médiaállományokat.

Ianus íve (olaszul Arco di Giano) az egyetlen fennmaradt ún. tetrapülón (mind a négy irányban nyitott passzázs, átjáró) Rómában. Az egykori Forum Boariumon, a mai Piazza della Bocca della Verità tér mellett, a Palatinus domb felé leágazó Via del Velabro torkolatánál található.

A márványépületet négy masszív pillér alkotja, amelyekben összesen negyvennyolc kis kőfülkét alakítottak ki, ezekben eredetileg szobrok lehettek. A források szerint 12×12 méteres alapú, 16 méter magas, de ennek ellentmondani látszik az ív természetbeni megjelenése; a magassági adat vélhetően az attika 1827-es lebontása előtti állapotra vonatkozik.

Egyes feltételezések szerint 312-ben épült, s I. (Nagy) Constantinus diadalíve volt. Ezen vonult be a Milvius-hídi csata után, melyben legyőzte Maxentiust. Azonban áll még egy diadalív ugyanezen császár tiszteletére, melyet a senatus a Forum Romanumon, a Via Triumphalis és a Via Sacra találkozásánál emeltetett. Más írásokban az olvasható, hogy a 4. században, vélhetően 356-ban épült, II. Constantinus tiszteletére.

Amint az Ókori lexikon is rámutat, maga Ianus „Mint szó jelöl boltozatosan fedett átjárót egyik utczából a másikba, különösen pedig olyan átjárót, a minők a forumot környező oszlopcsarnokok között voltak. Ilyen főleg három nevezetes: J. summus, imus (Hor. sat. 2, 3, 18. epist. 1, 1, 54) és medius; ezek körül voltak a kereskedők, pénzváltók és könyvtárosok boltjai. Ilyen átjárókat később másutt is csináltak. Livius (41, 32) említi, hogy Flaccus censor Kr. e. 175-ben Sinuessában is épített három ilyen J.-t. A fényűzés korában ez átjárókat természetesen drága márványból építették és gazdag szobordísszel látták el.” A Forum Boarium maga a marhavásárok központja, a kereskedők egyik centruma volt a császárkori Rómában.

Az attika lebontása előtti állapot metszeten

A középkorban a Frangepán család erőddé alakíttatta, s épségben fennmaradt 1827-ig, amikor az attikát lebontották, azt vélvén, hogy nem az eredeti diadalívhez készült. A fennmaradt felirattöredékeket a közeli San Giorgio in Velabro-templomban helyezték el.

Források[szerkesztés]

  • Pecz Vilmos: Ókori lexikon, I–IV. kötet. Budapest: Franklin Társulat. 1904
  • Ürögdi György: Róma (Panoráma Városkalauz, Budapest)
  • Cathy Muscat: Róma. (Nyitott szemmel városkalauz.) Budapest: Kossuth, 2005 ISBN 963-09-4700-5

További információk[szerkesztés]