Stadium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róma történelmi központja
Világörökség
Stadium, Palatinus
Stadium, Palatinus
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Stadium (Róma)
Stadium
Stadium
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 53′ 15″, k. h. 12° 29′ 14″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 15″, k. h. 12° 29′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Stadium témájú médiaállományokat.

A középkor óta hagyományosan, de hibásan Stadiumnak nevezett építményt a római Palatinus dombon a Domus Flavia, azaz Flavius-palota részeként Domitianus római császár építtette az 1. században.

Az ókori forrásokban a stadium elnevezés erre a területre sehol nem szerepel. A korabeli szerzők, mint Martialis és Juvenalis írásaiból kitűnik, hogy ez az épületek közötti sík terület tulajdonképpen egy zárt, gazdagon díszített kert volt, amelyben utak, virágágyak, szökőkutak, szobrok voltak. A palota lakói itt sétáltak, hordszéken vitették magukat, esetleg könnyű kocsikon hajtattak. Korabeli elnevezése hippodrom volt, ami a görög eredetiben még lovak gyakoroltatására szolgáló terület volt, az akkori római latinban azonban a hippodromus már hosszúkás alakú luxus-kertet jelentett, ami a nagyobb villák, paloták elengedhetetlen alkotórésze lett. A térség természetesen sportolásra, kisebb sportesemények rendezésére is alkalmas volt.

A magas falakkal körülvett sík terület 160 méter hosszú és 48 méter széles. Déli széle lekerekített, mindkét végén szökőkutak voltak. Márványborítású oszlopokon nyugvó galéria vette körül. Keleti falán hatalmas nyitott császári páholy, exedra volt, jó kilátással az egész kertre.

Források[szerkesztés]

  • Pecz Vilmos: Ókori lexikon, I–IV. kötet. Budapest, Franklin Társulat, 1904.
  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5
  • Olivia Ercoli – Ros Belford – Roberta Mitchell: Róma (Útitárs Könyvek, Panemex KFt és Grafo Kft, Bp., 2000.) ISBN 963-9090-36-0
  • Soprintendenza speciale per i beni archeologici di Roma - tájékoztató feliratok a helyszínen

További információk[szerkesztés]