Palazzo Massimo alle Terme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Róma történelmi központja
világörökségi helyszín része
Palazzo Massimo alle Terme
ElhelyezkedésRóma
Olaszország
Alapítva1998
Építész(ek)Camillo Pistrucci
Elhelyezkedése
Palazzo Massimo alle Terme (Róma belvárosa)
Palazzo Massimo alle Terme
Palazzo Massimo alle Terme
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 54′ 06″, k. h. 12° 29′ 53″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 06″, k. h. 12° 29′ 53″
Térkép
A Palazzo Massimo alle Terme weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Massimo alle Terme témájú médiaállományokat.

A Palazzo Massimo alle Terme (magyarul „Massimo-palota a fürdők mellett”) a Museo Nazionale Romano részeként az olasz főváros egyik legfontosabb történelmi-archeológiai múzeuma Diocletianus termái és a Termini-pályaudvar közelében.

Az épület története[szerkesztés]

Az épület helyén korábban a Villa Montalto-Peretti, V. Szixtusz pápa családi villája állt. Az épület a 18. század végén került a Massimo család birtokába, akikről a mai nevét kapta. 1883 és 1887 között Massimiliano Massimo herceg teljesen új épületet emeltetett neoreneszánsz stílusban a jezsuita Collegio Massimo számára ezen a helyen.[1]

Az épület 1960-ig volt a jezsuita kollégium birtokában, ekkor az olasz állam megvásárolta azzal a céllal, hogy méltó helyet biztosítson a Rómában fellelt régészeti értékek egy része számára. A múzeum 1998-ban nyílt meg.

A múzeum gyűjteményei[szerkesztés]

A Palazzo Massimo a világ egyik legfontosabb antik művészeti gyűjteményét őrzi. Négy szintjén szobrok, freskók, érmék és ékszerek tekinthetők meg a késő-köztársasági kortól az késői antikvitásig (i. e. 3. század – i. sz. 5. század)

A földszinten találhatók a Róma területén talált eredeti ókori görög alkotások, mint a Pihenő bokszoló, a Szeleukida herceg és Niobé haldokló leánya, valamint egy sor római portré-szobor.

Az első emeleten is híres szobrok találhatók, mint a Diszkoszvető, az Alvó hermafrodita, valamint nagyszerű domborművekkel díszített szarkofágok, köztük a Portonaccio területén megtalált darab, részletes csatajelenetekkel.

A második emeleten ókori freskók és padlóburkolatok idézik fel a korabeli gazdag római otthonok képét.

Az alagsori páncélteremben nagy numizmatikai kollekciót helyeztek el, ami magába foglalja II. Viktor Emánuel olasz király gyűjteményét is, emellett értékes ékszereket, sírmellékleteket is őriznek itt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A múzeum honlapja (angolul)
  • Cestelli Guidi: Cestelli Guidi, Benedetta. Museums of Rome. Rome: Scala group S.p.a. Florence, ATS Italia Editrice, s.r.l., Rome, 8-15. o. (2007)