Forum Romanum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róma történelmi központja
Világörökség
Forum Romanum
Forum Romanum
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Forum Romanum (Róma)
Forum Romanum
Forum Romanum
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 53′ 32″, k. h. 12° 29′ 07″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 32″, k. h. 12° 29′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Forum Romanum témájú médiaállományokat.
Forum
Forum Romanum épületei

A Forum Romanum, vagy ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum (a mai Campo di Vaccino) az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, mely a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított. A terület eredetileg ingoványos hely volt, melyet Lucius Tarquinius Priscus király száríttatott ki és vétetett körül oszlopos csarnokokkal, melyek üdülésre és sétahelyül is szolgáltak. Hossza körülbelül 220, szélessége 35-50 méter, kis mérete ellenére rengeteg épület és emlékmű állt itt.

A terület a középkorban hosszú ideig a város elhanyagolt része volt. Korabeli viszonyait Piranesi: Vedute di Roma c. gyűjteményéből ismerjük (Tav.15, 16, 26, 28, 30, 32, 52, 98, 99, 100, 109, 110).

A fórum fogalma[szerkesztés]

A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés céljára építették. Az ókori Rómában hozzávetőlegesen 18 ilyen nyilvános tér volt, melyek a következő kategóriákra oszlottak:

  • törvénykezés tere (forum civile)
  • kereskedelmi tér (forum venale)
  • marhavásár (forum boarium)
  • zöldség- (holitorium), hal-, hús-, sertéspiac (piscarium, macellum, suarium) stb.

Épületei[szerkesztés]

A Forum Romanumon több istennek is állt temploma, itt volt Saturnus, Janus és Concordia temploma a Capitolium tövében, Vesta temploma a Palatinus tövében (emellett állt a Regia nevű épület, a pontifex, azaz főpap lakása) és később a Dioskurosoké.

A Forum két részre oszlott: a tulajdonképpeni Forum Romanumra keleten, ahol régebben a plebejusok gyülekeztek, és a másik, magasabb, nyugati részre (Comitium), amelyen eredetileg a patríciusok gyülekeztek. A Comitiumon állt többek között: a Curia Hostilia (a szenátus helye), a Carcer Mamertinus (részei: Robur, azaz börtön és Tallianum, azaz kivégző hely) és a Rostra nevű szószék.

Ahogy a város nőtt, a Forum Romanumot is bővítették, és gyönyörű oszlopos csarnokokat, úgynevezett bazilikákat építettek (ezek voltak állítólag a keresztény templomok alapjai, ilyenek voltak például a Basilica Porcia, Sempronia, Opimia, később Augustus alatt az Aemilia és főképp a Julia.) Újabb templomokat is építettek (Templum Divi Caesaris, Minervae stb.) Később térszűke miatt a Forum Romanumot észak felé is bővítették, és a hozzá fűződő újabb tereknek és építményeknek egész sorozata keletkezett (ezt nevezik összefoglalóan császár-fórumoknak).

Ma álló épületek a Forum Romanum területén[szerkesztés]

Keleti oldalon[szerkesztés]

Ezen az oldalon helyezkedik el a bejárat,

Nyugati oldalon[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A Pallas nagy lexikona
  • Pecz Vilmos: Ókori lexikon, I–IV. kötet. Budapest, Franklin Társulat, 1904.
  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Császárfórumok[szerkesztés]