Ugrás a tartalomhoz

Forum Romanum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forum Romanum
Világörökség
Forum Romanum
Forum Romanum
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Forum Romanum (Róma belvárosa)
Forum Romanum
Forum Romanum
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 32″, k. h. 12° 29′ 07″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 32″, k. h. 12° 29′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Forum Romanum témájú médiaállományokat.

A Forum Romanum, vagy ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum (a mai Campo di Vaccino) az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, mely a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított. A terület eredetileg ingoványos hely volt, melyet Lucius Tarquinius Priscus király száríttatott ki és vétetett körül oszlopos csarnokokkal, melyek üdülésre és sétahelyül is szolgáltak. Hossza körülbelül 220, szélessége 35-50 méter, kis mérete ellenére rengeteg épület és emlékmű állt itt.

A terület a középkorban hosszú ideig a város elhanyagolt része volt. Korabeli viszonyait Piranesi: Vedute di Roma c. gyűjteményéből ismerjük (Tav.15, 16, 26, 28, 30, 32, 52, 98, 99, 100, 109, 110).

Forum
Forum Romanum épületei

A fórum fogalma[szerkesztés]

A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés céljára építették. Az ókori Rómában hozzávetőlegesen 18 ilyen nyilvános tér volt, melyek a következő kategóriákra oszlottak:

  • törvénykezés tere (forum civile)
  • kereskedelmi tér (forum venale)
  • marhavásár (forum boarium)
  • zöldség- (holitorium), hal-, hús-, sertéspiac (piscarium, macellum, suarium) stb.

Épületei[szerkesztés]

A Forum Romanumon több istennek is állt temploma, itt volt Saturnus, Janus és Concordia temploma a Capitolium tövében, Vesta temploma a Palatinus tövében (emellett állt a Regia nevű épület, a pontifex, azaz főpap lakása) és később a Dioskurosoké.

A Forum két részre oszlott: a tulajdonképpeni Forum Romanumra keleten, ahol régebben a plebejusok gyülekeztek, és a másik, magasabb, nyugati részre (Comitium), amelyen eredetileg a patríciusok gyülekeztek. A Comitiumon állt többek között: a Curia Hostilia (a szenátus helye), a Carcer Mamertinus (részei: Robur, azaz börtön és Tallianum, azaz kivégző hely) és a Rostra nevű szószék.

Ahogy a város nőtt, a Forum Romanumot is bővítették, és gyönyörű oszlopos csarnokokat, úgynevezett bazilikákat építettek (ezek voltak állítólag a keresztény templomok alapjai, ilyenek voltak például a Basilica Porcia, Sempronia, Opimia, később Augustus alatt az Aemilia és főképp a Julia.) Újabb templomokat is építettek (Templum Divi Caesaris, Minervae stb.) Később térszűke miatt a Forum Romanumot észak felé is bővítették, és a hozzá fűződő újabb tereknek és építményeknek egész sorozata keletkezett (ezt nevezik összefoglalóan császár-fórumoknak).

Ma álló épületek a Forum Romanum területén[szerkesztés]

Keleti oldalon[szerkesztés]

Ezen az oldalon helyezkedik el a bejárat,

Nyugati oldalon[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A Pallas nagy lexikona
  • Pecz Vilmos: Ókori lexikon, I–IV. kötet. Budapest, Franklin Társulat, 1904.
  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Császárfórumok[szerkesztés]