Rostra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
A Rostra maradványai
A Rostra maradványai
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Rostra (Róma belvárosa)
Rostra
Rostra
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 34″, k. h. 12° 29′ 05″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 34″, k. h. 12° 29′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Rostra témájú médiaállományokat.

A Rostra a római Forum Romanum emlékműve, egykor nyilvános szószéke. Az egykori Tiberius diadalívének közvetlen szomszédságában állt az Augustustól állított Miliarium aureum, a Romából kiinduló utak ideális találkozópontja, és az Umbilicus Romae között.

Neve onnan származik, hogy emelvényét az antiumi tengeri csatában (i. e. 4. század) zsákmányként megszerzett hajóorr-lemezekkel ékesítették.

A szószék eredetileg a Comitium és a Forum határán állt. Tudjuk azt is, hogy innen eleinte a Comitium felé fordulva beszéltek a szónokok. Caius Gracchus volt az első, aki a Fórum felé fordulva kezdett szónokolni az ott tolongó sokasághoz.

Julius Caesar, hogy a köztársaság emlékét minél inkább eltörölje, a régi Rostrát elpusztíttatta. Helyébe az alapfalaiban ma is álló építményt emelte. A Forum felé fordult oldalán hajóorrokkal (rostrum) ékesítve fel ezt is.

A Rostrán került közszemlére a második triumvirátus határozata szerint a kivégzett Cicero feje és kezei. Augustus császár leányát, Júliát pedig – sok más vád mellett – azért száműzték, mivel itt árulta testét.

A szószéket később restauráltatták Hadrianus, Septimius Severus császárok, és 472-ben Junius Valentinus praefectus urbi.

A kis boltozatok rendeltetése ismeretlen. A Rostra mellett áll meglehetős épségben Septimius Severus diadalíve.

Források[szerkesztés]

  • Pecz Vilmos: Ókori lexikon, I–IV. kötet. Budapest, Franklin Társulat, 1904.
  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5
  • Olivia Ercoli – Ros Belford – Roberta Mitchell: Róma (Útitárs Könyvek, Panemex KFt és Grafo Kft, Bp., 2000.) ISBN 963-9090-36-0