Aventinus (római domb)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
Római panoráma
Római panoráma
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Aventinus (Róma belvárosa)
Aventinus
Aventinus
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′, k. h. 12° 29′Koordináták: é. sz. 41° 53′, k. h. 12° 29′
A Wikimédia Commons tartalmaz Aventinus témájú médiaállományokat.

Az Aventinus egyike a hét dombnak, amelyekre Róma épült.

Nem tisztázott, hogy a két Aventinus közül kiről kapta nevét. Az egyik Aventinus király volt a szomszédos Alba Longa városban és a hagyomány szerint ezen a római dombon temették el. A másik Aventinus az Aeneis, Vergilius eposza szerint Hercules és Rhea papnő fia volt.

Az Aventinuson keresztül futott Róma régi, jórészt az i. e. 4. század elején épült védőfala, a Servius-féle fal és kapui is nyíltak itt, mint a Porta Naevia, vagy a hegy északi vége és a Tiberis folyó közt a Porta Trigemina. Katonailag fontos pont volt, amelyről ellenőrizni lehetett a Tiberis folyón haladó kereskedelmet.

A császárkorban a XI. és XII. regio és a Tiberis közti területet foglalta el egészen az Aurelianus-féle falig, amelybe a porta Ostiensis mellett bele van foglalva a C. Cestius tribunus plebis 37 méter magas piramis alakú síremléke (Sepulcrum Cestii). A regio templomai közül ismeretes fekvésűek a Servius Tulliustól alapított latinus szövetségi templom, a Templum Dianae; a Marcus Furius Camillustól i. e. 392-ben felszentelt Templum Junonis Reginae, továbbá Juppiter Dolichenus temploma, a Dolichenum és a Templum Lunae az Aventinus északi sarkán. Fekvése nem ismeretes Minerva, Jupiter Libertas és Libertas templomainak. Diana templomának közelében állott Marcus Ulpius Traianus római császár barátjának, Lucius Licinius Surának a háza, ki nyilvános fürdőt is építtetett itt (Domus Surae); ezzel szomszédos volt a Caius Traianus Decius római császár rendeletére épült Thermae Decianae. Az Aventinus és a Tiberis közti keskeny partszegélyen húzódott végig a Porticus Aemilia, amelyet a Tiberis partján újraépített Emporiummal egyidejűleg, mint odavezető fedett utat i. e. 193-ban építtett M. Aemilius Lepidus és L. Aemilius Paullus censor. A Róma tengerentúli forgalmának lebonyolítására szolgáló Emporium, (partvonala mintegy 600 m hosszú) környéke tele volt óriási raktárakkal, különösen a behozott gabona raktározására; e raktárakat a Sulpicia gensnek egykori birtokán építették, és Horrea Sulpicia, majd Galba császár hozzájáruló újabb építkezéseiről Horrea Galbiana néven nevezték; szomszédos volt vele a Horrea Aniciana nevű raktár.

Az Aventinus és a Palatinus dombok közt épült i. e. 495-ben a Circus Maximus.

Az Aventinus és a hat másik domb elhelyezkedése

Az ókori rómaiak fegyvereikkel az Aventinuson gyűltek össze az október 19-i Mars ünnepre, az Armilustriumra.

Az olasz fasizmus idején, Giacomo Matteotti baloldali politikus meggyilkolása után 1924-ben az Aventinus hegyre vonultak ki a parlamentet a fasizmus elleni tiltakozásul elhagyó ellenzéki politikusok (ez volt az aventinusi szakadás).

Az Aventinus ma elegáns lakónegyed Róma Ripa kerületében (olaszul: rione).

Az Aventinushoz több ókeresztény szent neve kapcsolódik, például Szent Priscáé, akinek bazilikája, a Santa Prisca az Aventinuson épült a 4. vagy 5. században Mithrász temploma felett.


Források[szerkesztés]

  • Petz Vilmos: Ókori lexikon (Franklin Kiadó, Bp. 1904.)