Róma hét dombja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róma hét dombja a Tiberistől keletre, angol (felül) és latin (zárójelben) feliratokkal

Róma hét dombja vagy hét hegye a Tiberis (ma olaszul Tevere) bal partján, a folyótól keletre terült el. Az ókorban eredetileg ezeken, illetve körülöttük alakult ki Róma városa. E hagyomány nyomán világszerte, így Magyarországon is számos város, település „fedezte fel”, hogy szintén hét dombra vagy hegyre épült.

A környező mocsarakból, a Tiberis árterületeiből kiemelkedő dombok nyújtottak biztonságos lakóhelyet azoknak az ősi törzseknek, akikből Róma későbbi latin lakossága kialakult. A hét dombot és környezetüket már nagyon korán fallal vették körül, aminek építését a hagyomány Róma legendás 6. királyának, Servius Tulliusnak tulajdonította, bár a modern kutatások eredményei szerint a fal építésére „csak” az i. e. 4. században, már a köztársaság korában került sor.

A hét domb ókori latin neve ábécé-sorrendben:

Nevük mellé a latinban gyakran hozzátették a mons (hegy) illetve collis (domb, halom) szót is. Ilyen alapon időnként különbséget is tettek közülük, a Quirinalis és a Viminalis „rangja” többnyire a collis volt, a többié inkább a mons. Magasságuk 47-64 méter között mozog.

Az olasz főváros központjának mai földrajzi képében a hét domb már nehezen vehető ki, kivéve a folyó közelében emelkedő Capitolinust (Campidoglio), amelyen a középkori római városháza és nagy múzeumok találhatók, valamint a Palatinust, ami az ókori ásatások egyik központja a Colosseum közelében.

A klasszikus ókori városközponton kívül voltak a Vatikán (75 méter magas) és a Gianicolo (82 méter) (a Tiberis jobb partján, nyugaton), valamint Pincio (54 méter) dombja (a központtól északra), amelyek csak Aurelianus római császár korában, az i. sz. 3. században kerültek be Róma közigazgatási területébe.

Rómában 1963 óta Trofeo Settecolli, azaz Hét domb néven rendeznek rangos nemzetközi úszóversenyt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 50° Settecolli. History, stars, italian athletes and info. www.federnuoto.it (2013. jún. 7.) (Hozzáférés: 2015. feb. 9.) arch

Források[szerkesztés]

  • Ürögdy: Ürögdy, György. Róma. Budapest: Panoráma – Külföldi városkalauzok, 15. o.. 963 243 261 4 (1983)