Viminalis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Róma történelmi központja
Világörökség
A nagy kartauzi kolostor Diocletianus termái területén
A nagy kartauzi kolostor Diocletianus termái területén
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV, VI
Felvétel éve 1980
Elhelyezkedése
Viminalis (Olaszország)
Viminalis
Viminalis
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 53′ 57″, k. h. 12° 29′ 39″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 57″, k. h. 12° 29′ 39″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Viminalis témájú médiaállományokat.

A Viminalis (olaszul Viminale) Róma hét dombja közül a legkisebb, de 60 méteres magasságával nem a legalacsonyabb. A Quirinalis és az Esquilinus között helyezkedik el. Már az i. e. 4. században épült úgynevezett Servius-féle falon belül volt, és természetesen ma is Róma történelmi központjának része. A Forum Romanumtól, illetve az ahhoz csatlakozó Traianus vásárcsarnokától a Via Nazionale vezet fel a magaslat tetejére, a Piazza della Repubblicáig, ami már az ókori Diocletianus termái egykori területén helyezkedik el. A Via Nazionale-val párhuzamosan húzódik, annak utolsó szakaszán, a dombról elnevezett Via del Viminale. Az ókori fürdőkomplexummal szemben, a Piazza dei Cinquecento másik oldalán álló hatalmas pályaudvar, a Roma Termini területe már az Esquilinus dombjához tartozik.

A Viminalis és a hat másik domb elhelyezkedése

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve a kosárkötő fűz latin nevéből (Salix viminalis) ered, mivel ennek bokrai régen gazdagon tenyésztek a domb oldalában.

Jellegzetességei[szerkesztés]

Az olasz főváros épületrengetegén belül a domb nem emelkedik ki markánsan. A magaslat tetején lévő platón épült fel az ókorban a Diocletianus termáinak az épületegyüttese, aminek a helyén áll ma többek között a Santa Maria degli Angeli e dei Martiri-templom és annak két kolostorépülete, amelyek a Museo Nazionale Romano egyes gyűjteményeinek adnak helyet. Ugyancsak a közelben, a Via del Viminale végé található a Palazzo Massimo alle Terme neoklasszicista palotája, benne többek között a Museo Nazionale Romano ókori művészeti gyűjteményével.

A domb déli lejtőjén, a Via del Viminale másik végében található a Palazzo del Viminale, az olasz belügyminisztérium központja, amelynek a neve az olasz belügyi igazgatás szinonimájává vált, csakúgy, mint a Quirinale a köztársasági elnöki hivatalé. A Via del Viminale mentén, egy kis téren áll a Teatro dell’Opera di Roma, Róma operaháza is.

További információk[szerkesztés]

  • Filippo Coarelli: Rom. Ein archäologischer Führer. Verlag von Zabern, Mainz 2000, ISBN 3-8053-2685-8, 240–254. oldal (németül)