Constantinus diadalíve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
Forum Romanum, Constantinus diadalíve
Forum Romanum, Constantinus diadalíve
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Constantinus diadalíve (Róma belvárosa)
Constantinus diadalíve
Constantinus diadalíve
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 23″, k. h. 12° 29′ 26″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 23″, k. h. 12° 29′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Constantinus diadalíve témájú médiaállományokat.

Constantinus diadalíve 315-ben épült Rómában a szenátus utasítására Constantinus császár trónra lépésének tizedik évfordulójára, és a Maxentius felett aratott győzelem emlékére. Constantinus diadalíve a legnagyobb ilyen jellegű építmény Rómában: magassága eléri a 21, szélessége a 26 métert. Díszítéséhez nagyrészt korábbi emlékművekről származó domborműveket és épületelemeket használtak fel.

A háromíves diadalív mindkét oldalát négy-négy kis-ázsiai márványból készült, Traianus korából származó oszlop díszíti. A szélső ívek oldalaira két-két kör alakú, Hadrianus korabeli domborművet illesztettek, amelyek átmérője meghaladja a 2 métert. A nyolc domborműből négy vadászjeleneteket ábrázol, a másik négyen áldozatokat mutatnak be az isteneknek. Hadrianus alakja mindegyik domborművön megjelenik, fejét Constantinus képmására cserélték.

A diadalív tetejére, a két szélső ív fölé Marcus Aurelius uralkodása alatt készült domborműveket helyeztek. Abból a domborműciklusból származnak, amelyet akkor készítettek, amikor a császár visszatért a markomannok elleni háborúból 173-ban. Egy Traianus korabeli domborművet is felhasználtak, négy darabra vágták, kettőt a diadalív tetején a rövidebb oldalon, a másik kettőt az középső ív belsejében helyeztek el. A domborműveken Traianus daciai hadjáratain (101 és 105 között) történt eseményeket jelenítettek meg. A közvetlenül a két szélső ív fölött látható domborművek és az oszlopok talapzataiba vésett harci jelenetek Constantinus korában, a diadalívvel együtt készültek.

Források[szerkesztés]

  • Fabio Boldrini: Art and History of Rome, Casa Editrice Bonechi, Firenze, 1994, ISBN 88-7009-328-X