Titus diadalíve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Titus diadalíve
Világörökség
Titus diadalíve
Titus diadalíve
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Titus diadalíve (Róma belvárosa)
Titus diadalíve
Titus diadalíve
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 27″, k. h. 12° 29′ 19″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 27″, k. h. 12° 29′ 19″
A Wikimédia Commons tartalmaz Titus diadalíve témájú médiaállományokat.

Titus diadalíve, Titus római császár (7981) diadalíve a Forum Romanum bejáratánál, a Via Sacra legmagasabb pontján. A zsidó háborúban (i. sz. 70) aratott győzelme emlékére emelték. Építését a császár halála után fejezték be, dedikációs felirata szerint Domitianus uralkodása alatt.

Római katonák a jeruzsálemi templomból származó hadizsákmányt cipelik, köztük a hétágú gyertyatartót, ezüstből készült trombitákat. (Rekonstrukció, Diaszpóra múzeum, Izrael).

A diadalív 15 méter magas és 13 méter széles. Mindkét oldalán négy-négy féloszloppal díszítették, belső oldalán Titus triumphusának legfontosabb jeleneteit ábrázolták. Az egyik oldalon katonákat láthatunk, akik a jeruzsálemi templomból származó hadizsákmányt cipelik, köztük a hétágú gyertyatartót, ezüstből készült trombitákat és két táblát, amelyekre eredetileg a meghódított városok neveit vésték. A másik oldalon a győzelem istennője által megkoronázott császárt ábrázoló domborművet helyeztek el. A domborműveken az egymás mellé sorakoztatott alakok élesen kiemelkednek a háttérből. A domborművek eredetileg színesek voltak, festésükből azonban napjainkra semmi sem maradt.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]