Ugrás a tartalomhoz

McLaren MCL38

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
McLaren MCL38
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóMcLaren
ElőzőMcLaren MCL60
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas kompozit szerkezet
Első felfüggesztésvonórudas
Hátsó felfüggesztésnyomórudas
MotorMercedes-AMG F1 M15E 1,6L V6 turbó
Váltó8 fokozatú sebességváltó
Tömeg798 kg
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)McLaren F1 Team
Pilóták4. GBR Lando Norris
81. AUS Oscar Piastri
Futott versenyek24
Győzelmek2
Dobogós helyezések11
Edzéselsőségek2
Leggyorsabb körök2

A McLaren MCL38 egy Formula-1-es versenyautó, amelyet a McLaren versenycsapat tervezett és fejlesztett a 2024-es Formula–1 világbajnokságra. Pilótái Lando Norris és Oscar Piastri voltak, szezon közben pedig Mick Schumacher is vezethette egy gumiteszten.

Hosszú idő után ez volt a McLaren csapat első olyan autója, amellyel nemcsak futamgyőzelemre voltak képesek, hanem a világbajnoki címért is harcolhattak, elsősorban a konstruktőrök között.

Áttekintés

[szerkesztés]

Elődjét, az MCL60-ast még James Key tervezte, amelyről kiderült, hogy abszolút versenyképtelen, ezért Keyt az idény elején menesztették[1]. A fejlesztést Peter Prodromou és Neil Houldey vették át, leigazolták továbbá a Scuderia Ferrari csapatától David Sanchezt, aki azonban nem állhatott munkába 2024 elejéig. És ezt követően sem töltött sok időt a csapatnál, mert három hónap után elhagyta azt[2].

Key távozása után az új fejlesztőcsapat olyan újításokat hozott az MCL60-asra, amelyek jelentős mértékben megváltoztatták az autó teljesítményét[3]. Az addig a sereghajtókkal küzdő McLaren váratlanul az élmezőnybe került. Ezeket a fejlesztéseket pedig magától értetődően áthozták a készülő új, MCL38-as modellre.

Az autó fejlesztése 2023 júliusában kezdődött. Nagy segítség volt a csapatnak, hogy végre elkészült saját szélcsatornájuk, így nem kellett a Toyota kölni üzemébe elszállítani a részegységeket tesztelésre[4]. A legnagyobb gond a vezethetőséggel volt, amint Lando Norris szerint valamennyi McLarennel, amelyiket vezetett, ezért elsősorban ennek kiküszöbölése volt a cél[5]. A másik fontos cél a gumikopás csökkentése volt, amely a gyorsaságuk ellenére hátráltatta őket a versenyek bizonyos szakaszában[6]. Az MCL38-as elődjéhez képest új első fékvezetékeket, új oldaldoboz-légbeömlőket, padlólemezt, és áttervezett felfüggesztéseket kapott.

A csapat optimistán kezdte az idényt, de esélyeiket tekintve visszafogottan nyilatkoztak[7] - az előző évben a Red Bull valósággal tönkreverte a mezőnyt, még úgy is, hogy gyakorlatilag nem fejlesztették az autójukat, amivel lehetőségük volt az energiáikat 2024-re összpontosítani.

Az autó festése, hasonlóan az előző évekhez, papaja-fekete volt (utóbbit a McLaren antracitszínnek hívta, lényegében a festés nélküli szénszálas karosszéria volt)[8], és a korábban hangsúlyosan megjelenő kék szín teljesen visszaszorult az autókon. A japán nagydíjon a Vuze szponzornak köszönhetően egy színpompásabb festést használtak[9], Monacóban pedig egy különleges, zöld-sárga-kék festést, amely a brazil zászló színeire emlékeztetett, és amellyel Ayrton Senna halálának 30. évfordulójára emlékeztek[10].

A szezon

[szerkesztés]

Bahreinben jól kezdtek, habár az időmérőn mindketten belehibáztak a körükbe. A versenyen mindketten pontszerző helyen értek célba, így a kezdetek ígéretesek voltak. Hasonlóan jól teljesítettek Szaúd-Arábiában is, Ausztráliában pedig Norris megszerezte az első dobogós helyezést is. Kínában nem vártak jó szereplést, főleg a lassú kanyarok miatt - ehhez képest Norris pole pozíciót szerzett a sprintfutamon, a versenyen pedig végül a második helyen ért célba.

Miamiba jelentős fejlesztésekkel érkeztek, szinte mindent átterveztek. Az összes fejlesztést csak Norris kapta meg, Piastri csak egy részét ezeknek. Norris a sprintfutamon egy rajtbaleset miatt már az első körben kiesett, a versenyen azonban a jó boxtaktikának és a biztonsági autós fázisnak köszönhetően az élre került, elsőségét pedig a végéig meg tudta tartani, amivel végül megszerezte élete első győzelmét. Piastri, bár megfutotta a verseny leggyorsabb körét, végül pontot sem szerzett. Imolában Norris egy újabb második helyet szerzett, Piastri pedig ugyanezt tette Monacóban. Kanadában Norris akár újra győzhetett volna, de balszerencsés módon épp azután rendeltek el biztonsági autós fázist, hogy elhaladt a boxutca bejárata előtt, így csak második lett. Spanyolországban ismét második lett, úgy, hogy pole pozíciót szerzett és megfutotta a leggyorsabb kört.

Ausztriába érkezve már egyértelmű volt, hogy a fejlesztési versenyben lemaradó Red Bull és Max Verstappen első számú kihívója a McLaren lesz. A futamon Norris és Verstappen végig vérre menő küzdelmet folytattak a győzelemért, aminek az lett a következménye, hogy az utolsó szakaszban összeütköztek, Norris autója pedig olyan súlyosan sérült, hogy fel kellett adnia a futamot. Mivel Verstappen autója is megsérült, ráadásul a balesetért még meg is büntették, az egészből Piastri profitált, aki második lett. Győzelmi esélyeik lehettek volna a brit nagydíjon is, azonban a csapnivaló boxtaktika miatt meg kellett elégedniük Norris harmadik helyével. A magyar nagydíjon Norris újabb pole-t szerzett, Piastri pedig a második volt. A rajtnál Piastri átvette a vezetést és magabiztosan tartotta is, ám a második boxkiállását eltaktikázták, ezért Norris állt az élre, nagy előnyt kiépítve. Mivel volt a csapaton belül egy előzetes megállapodás, ezért Norris - hosszas kérlelés után - két körrel a vége előtt visszaadta Piastrinak az első helyet, aki így megszerezte élete első futamgyőzelmét, a McLaren pedig kettős győzelmet aratott, három év után az elsőt.

Eredmények

[szerkesztés]
Év Csapat Motor Gumik Pilóták Futamok Pontok Helyezés
Bahrein

BHR

Szaúd-Arábia

SAU

Ausztrália

AUS

Japán

JPN

Kína

CHN

Florida

MIA

Olaszország

EMI

Monaco

MON

Kanada

CAN

Spanyolország

ESP

Ausztria

AUT

Nagy-Britannia

GBR

Magyarország

HUN

Belgium

BEL

Hollandia

NED

Olaszország

ITA

Azerbajdzsán

AZE

Szingapúr

SIN

Egyesült Államok

USA

Mexikó

MXC

Brazília

SAP

Nevada

LVG

Katar

QAT

Egyesült Arab Emírségek

ABU

2024 McLaren F1 Team Mercedes-AMG F1 M15E P GBR Lando Norris 6 8 3 5 2 6 1 2 4 2 2 203 3 2 338 2.
AUS Oscar Piastri 8 4 4 8 8 7 13 6 4 2 5 7 2 2 4 1
  • Piastri az osztrák sprintfutamon 7, a miamin 3, a kínain 2 pontot szerzett
  • Norris az osztrák sprintfutamon 6, a kínain 3 pontot szerzett.

Félkövér jelzi a a leggyorsabb kört, dőlt betű a pole pozíciót. Kis számmal jelölve a sprintfutamon elért helyezés, ha az pontszerzéssel járt együtt.

  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolták, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Key leaves McLaren, Sanchez returning amid technical restructure (amerikai angol nyelven). RACER, 2023. március 23. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
  2. McLaren's big ex-Ferrari F1 hire out after three months (angol nyelven). The Race, 2024. április 2. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
  3. McLaren’s spectacular turnaround – but can they push on? (angol nyelven). Formula 1® - The Official F1® Website. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
  4. Exclusive: Brown insists no Toyota blame for McLaren facility investment (angol nyelven). RacingNews365, 2023. június 28. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
  5. Norris has 'more hope' that McLaren can sort limitation (angol nyelven). Formula 1® - The Official F1® Website. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
  6. https://www.motorsport.com/f1/news/mclaren-f1-2024-car-changes-beyond-aero/10546501/
  7. https://www.autosport.com/f1/news/mclaren-setting-development-targets-not-results-as-its-f1-2024-goals/10564681/
  8. McLaren reveals 2024 F1 livery in surprise early launch (angol nyelven). The Race, 2024. január 16. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
  9. https://www.motorsport.com/f1/news/mclaren-unveils-first-one-off-2024-f1-livery-for-japan-gp/10594330/
  10. McLaren unveils Senna tribute car for Monaco GP (angol nyelven). ESPN.com, 2024. május 21. (Hozzáférés: 2024. július 22.)
Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz McLaren MCL38 témájú médiaállományokat.

További információk

[szerkesztés]