Ugrás a tartalomhoz

Mercedes-AMG F1 W15 E Performance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mercedes-AMG F1 W15 E Performance
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóMercedes AMG Petronas F1 Team
ElőzőMercedes-AMG F1 W14 E Performance
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésnyomórudas
Hátsó felfüggesztésnyomórudas
MotorMercedes-AMG F1 M15 E Performance 1.6 V6 turbó
VáltóMercedes-Xtrac nyolcsebességes félautomata
Tömeg798 kg
ÜzemanyagPetronas Primax
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Mercedes AMG Petronas F1 Team
PilótákGBR 44. Lewis Hamilton
GBR 63. George Russell
Első versenyBahrein 2024-es Formula–1 bahreini nagydíj
Utolsó versenyUAE 2024-es Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek24
Győzelmek2
Dobogós helyezések4
Edzéselsőségek2
Leggyorsabb körök3

A Mercedes W15, hivatalos, hosszú nevén a Mercedes-AMG F1 W15 E Performance egy Formula–1-es versenyautó, melyet a Mercedes AMG Petronas F1 Team indított és versenyeztetett a 2024-es Formula–1 világbajnokság során[1]. Pilótái Lewis Hamilton és George Russell voltak, előbbinek ez volt az utolsó közös éve a csapattal. A korábbi évek megtorpanásából a Mercedes kilábalt, és újra képes volt győzelmeket aratni.

Áttekintés[szerkesztés]

Az előző évet a Mercedes konstruktőri másodikként zárta, három pont előnnyel a Ferrari előtt. Az új idényben a céljuk a korábbi évek fiaskóiból kilábalás volt, ennek érdekében több ponton is áttervezték a kasztnit. Többek között az aerodinamika és a súlyeloszlás terén történtek változások, de lényegében minden komponenst kicseréltek[2]. Vadonatúj oldaldobozok készültek, a pilótafülke hátrébb került, és immár mind az első, mind a hátsó felfüggesztés nyomórudas lett. A változtatásokkal Hamilton is elégedett volt, aki a szélcsatornás teszteket is megtekintette[3].

James Allison technikai igazgató, aki ebben az évben tért vissza és teljes egészében ő tervezte az autót, elmondta, hogy rengeteget fejlődtek, az autó ígéretes[4], továbbá hogy az előző idényben nem az oldaldoboz lecserélése okozta a legnagyobb problémákat, és hogy az új autó különbözni fog az elődeitől[5]. Először 2024 februárjában vitték pályára egy silverstone-i bejáratáson. A kasztnin továbbra is domináns volt a fekete szín (ami a szénszálas kasztni és a festéktömeggel spórolás velejárója volt), de az autó orra megkapta a Mercedes ezüstjét, valamint a főszponzor Petronas zöldeskékjét[6].

Az évad[szerkesztés]

A szezon előtti teszten ígéretes teljesítményt nyújtott a csapat, miután a W15-ös stabilabb és megbízhatóbb is volt. Ehhez képest az évadnyitó bahreini futam némiképp csalódást keltő volt: Hamiltonnak eltört az ülése verseny közben, Russell autójában pedig túlmelegedett a Mercedes-motor, ami ugyanazon a hétvégén a Williamsnek is gondot okozott. Hasonlóan szerény, de ugyancsak pontszerző teljesítményt nyújtottak Szaúd-Arábiában is, Ausztráliában pedig Hamilton 14 év óta először esett ki az időmérő edzés második szakaszában. Ezen a futamon később ki is állt, majd Russell az utolsó előtti körben egy csúnya versenybalesetben ütközött Fernando Alonsóval, így a 2018-as osztrák nagydíj óta először ért el a csapat kettős kiesést. A szezon első harmadára általánosságban igaz volt, hogy bár tényleg volt javulás, de a Mercedes legfeljebb csak a negyedik erő lehetett - viszont például a kínai sprintfutamon Hamilton második lett.

Az első fejlesztések Imolában érkeztek egy új padlólemez, fékvezetékek és hátsó szárny képében. Jelentősebb változások ekkor még nem voltak és Monacóban sem lehettek, a pálya jellegéből adódóan. Kanadában Russell pole pozíciót szerzett, méghozzá ezredre azonos időt autózva, mint a második Max Verstappen (1:12:000). A változó körülmények közt aztán ezt nem sikerült győzelemre váltania, de harmadik lett, amivel meglett az év első dobogós helyezése. Spanyolországban Hamilton is szerzett egyet, amivel 18 szezonon keresztüli folyamatós dobogón álló sorozatát folytatta.

Ausztriában aztán a csapat megszerezte az első győzelmét is az idényben: Russell, aki a harmadik heylen haladt, kihasználta Lando Norris és Verstappen csatáját majd ütközését és elsőként szelte át a célvonalat. A brit nagydíjon Russell került pole pozícióba, és Hamilton révén az első sort is megszerezték. A változó körülmények közt zajló versenyt Russellnek fel kellett adnia, Hamilton azonban a jó taktikának köszönhetően megnyerte a versenyt - ez volt 56 futam és több mint két év után az első győzelme, amivel egy újabb rekordot állított fel, hiszen kilencszeres brit futamgyőztes lett. Három év után ez volt ugyancsak az elő alkalom, hogy a Mercedes sorozatban kétszer nyert.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták Futamok Pontok Helyezés
BHR SAU AUS JPN CHN MIA EMI MON CAN ESP AUT GBR HUN BEL NED ITA AZE SIN USA MXC SAP LVG QAT ABU
2024 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Mercedes-AMG F1 M15 P GBR Lewis Hamilton 7 9 KI 9 9 2 6 6 7 4 3 4 6 1 221 4.
GBR George Russell 5 6 17 † 7 6 8 8 7 5 3 4 1 4 KI
  • Félkövérrel jelölve a pole pozíció, dőlt betűvel a leggyorsabb kör. Apró betűvel jelezve a helyezés a sprintfutamon, ha az pontszerzéssel járt együtt.
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.
  • Hamilton a kínai sprintfutamon 7, az osztrákon 3 pontot szerzett.
  • Russell az osztrák sprintfutamon 5, a kínain 1 pontot szerzett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. F1 W15 E Performance (amerikai angol nyelven). Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. (Hozzáférés: 2024. július 9.)
  2. https://www.motorsport.com/f1/news/mercedes-changing-every-component-for-w15-f1-2024-car/10552803/
  3. https://www.autosport.com/f1/news/hamilton-has-full-faith-in-mercedes-after-checking-out-w15-in-wind-tunnel/10556540/
  4. Jogia, Saajan: F1 News: Mercedes Technical Director Aims For 2024 Championship With "Ambitious" W15 (angol nyelven). F1 Briefings: Formula 1 News, Rumors, Standings and More, 2023. december 15. (Hozzáférés: 2024. július 9.)
  5. https://www.skysports.com/f1/news/12433/13025743/mercedes-f1-technical-director-james-allison-explains-how-2024-w15-car-will-look-different-to-previous-challengers
  6. Mee, Lydia: F1 News: Mercedes Unveils Striking W15 Livery Ahead of 2024 Season (angol nyelven). F1 Briefings: Formula 1 News, Rumors, Standings and More, 2024. február 14. (Hozzáférés: 2024. július 9.)