Ugrás a tartalomhoz

Brazília zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brazília zászlaja

Becenevekarany és zöld
Használat Nemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és felségjelzés
Arányok7:10
Elfogadva1889. november 19.
TervezőDécio Vilares
Adoptálás1889. november 19.
A Wikimédia Commons tartalmaz Brazília zászlaja témájú médiaállományokat.

Brazília zászlaja Brazília egyik nemzeti jelképe.

Leírása

[szerkesztés]
Tengerészeti orrárbóc-zászló

Brazília zászlaján egy zöld mező közepén egy sárga rombusz van. A rombuszon belül egy kék kör található, rajta 27 kisméretű fehér csillag és egy hajlított fehér szalag. A szalagra az ország mottója – „Ordem e Progresso” („Rend és Haladás”) – van írva nagy betűkkel (a zöld ugyanazon árnyalatában, mint a mező).

A zászlót nevezik Auverde-nek is, ami "arany és zöld"-et jelent.

A modern zászlót hivatalosan 1889. november 19-én vezették be. A koncepciót Raimundo Teixeira Mendes dolgozta ki Miguel Lemos és Manuel Pereira Reis együttműködésével. Az ötlet alapján a zászlót Décio Vilares alkotta.

A jelenlegi nemzeti zászló és felségjelzés ugyanezt a dizájnt követi apróbb változtatásokkal. Ezt a 27 csillagos változatot 1992. május 12-én vezették be.

Története

[szerkesztés]
Barbosa terve, 1889. november 15–19. között használták

Az Első Köztársaság kikiáltása után, a folyamat egyik fő személye, az ügyvéd és nem sokkal azelőtt kinevezett igazságügyi miniszter Ruy Barbosa, az Egyesült Államok köztársasági modelljének lelkes híve, egy az Egyesült Államok zászlaján alapuló nemzeti zászlót indítványozott. Ezt a zászlót csupán öt napig használták 1889. november 15-ét követően.

1889. november 19-én, a "Köztársaság atyja" és az átmeneti elnök, Deodoro da Fonseca megvétózta a dizájnt, azt állítva, hogy az túl nagy mértékben másolta egy másik állam zászlaját. Fonseca – ki egész életében rojalista volt, és csupán azért vezette a köztársaság kikiáltásával járó puccsot, mert úgy érezte, hogy II. Péter császár veszélybe sodorta az ország stabilitását – azt javasolta, hogy az új köztársasági zászló hasonlítson a birodalmi zászlóra, csupán a királyi címer lecserélésével egy új dizájnra (idővel a kék ég a csillagokkal és a pozitivista mottó mellett döntve). Barbosa dizájnja, ugyanakkor alapját képezte Goiás állami zászlajának.

Goiás állam zászlaja

Szimbólumok

[szerkesztés]

Gyakran mondják, hogy Brazília nemzeti színei, a zöld és sárga, az ország természeti gazdagságát jelképezik. A zöld az Amazonas őserdő burjánzó erdőit, az Atlanti dzsungelt és a Pantanát, míg a sárga rombusz az ország arany tartalékait: valaha Brazíliának voltak a legnagyobb aranybányái a világon és 1500 és 1900 között több aranyat termeltek Brazíliában, mint amennyi előtte létezett az egész világon.

Brazília jelenlegi zászlaját a volt Brazil Birodalom zászlaja inspirálta:

A birodalmi zászló, 1822. szeptember 18.1889. november 15.

A birodalmi zászlón a zöld I. Péter – Brazília első uralkodója – Bragança-dinasztiáját jelképezte. A sárga pedig Péter első feleségének Leopoldina hercegnőnek Habsburg származását. Így a zöld és a sárga voltak az első királyi párt – a Brazil monarchia alapítóit – alkotó családok színei. A volt királyi zászló közepén a királyi címer látható.

A modern köztársasági zászlón a címert lecserélte a kék kör, mely a Rio de Janeiro feletti eget mutatja 1889. november 15-én, a napon amikor a Brazil Köztársaságot kikiáltották. A kép az éggömbön kívülről ábrázolja a csillagokat (más szóval a kép tükrözve van).

Évekkel a köztársaság kikiáltása után, miután az ország egy államszövetséggé konszolidálódott az USA mintáját követve, eldöntötték, hogy a csillagok a nemzeti zászlóban (ahogy az Egyesült Államok zászlajában is) a tagállamok számát kellene jelölnie. Így sok csillagtól megváltak, de a megmaradt csillagok megőrizték pozíciójukat, mely a helyüket mutatja Rio de Janeiro egén 1889. november 15-ének éjszakáján.

Napjainkban, mind a 27 csillag egy államot és a Szövetségi Körzetet (aminek csillagja egyben a brazil területekhez is tartozik) jelöl. A csillagok száma változott az új államok megalakulásával, és a köztársaság korai napjaiban lévő 21-ről felemelkedett 27-re.

A Szövetségi Körzetet jelölő csillag a Sigma Octantis, egy olyan csillag amelynek a közelsége a Déli Égi Pólus láthatóvá teszi szinte az egész országban, az egész évben. Ezen felül, a sarki helyzetének köszönhetően, az összes többi zászlón szereplő csillag a Sigma Octantis körül látszik forogni. Ez a csillag így Brazília fővárosának jelölésére különösen alkalmas (bár sokkal halványabb, mint a többi csillag bármelyike).

A mottó Ordem e Progresso („Rend és Haladás”) August Comte pozitivista mottója inspirálta: "L'amour pour principe et l'ordre pour base; le progrès pour but" ("A szerelem mint elv és rend mint alap; haladás mint cél"). Annak a ténynek köszönhetően rakták be, hogy többen a monarchia elleni katonai puccs végrehajtói és a köztársaság kikiáltói közül Comte filozófiájának követői voltak.

A csillagok

[szerkesztés]

A Dél Keresztje konstelláció a meridiánon fekszik. Tőle délre van a Polaris Australis (Sigma Octantis) a Szövetségi Körzetet jelölve. Pará állam csillagja van legfelül.

A brazil államokat képviselő csillagok (a Sigma Octantis kivételével, ami a Szövetségi Körzet fővárosát jelöli).

A brazil zászlón lévő csillagok
Állam Csillag Csillagkép Méret
Amazonas Alpha Canis Minoris (Procyon) Canis Minor, Kis Kutya 1
Mato Grosso Alpha Canis Majoris (Szíriusz) Canis Major, Nagy Kutya 1
Amapá Beta Canis Majoris (Mirzam) Canis Major, Nagy Kutya 3
Rondônia Gamma Canis Majoris (Muliphen) Canis Major, Nagy Kutya
Roraima Delta Canis Majoris (Wezen) Canis Major, Nagy Kutya 2
Tocantins Epsilon Canis Majoris (Adhara) Canis Major, Nagy Kutya 2
Pará Alpha Virginis (Spica) Virgo, Szűz 1
Piauí Alpha Scorpii (Antares) Scorpius, Skorpió 1
Maranhão Beta Scorpii (Graffias) Scorpius, Skorpió 3
Ceará Epsilon Scorpii Scorpius, Skorpió 2
Alagoas Theta Scorpii (Sargas) Scorpius, Skorpió 2
Sergipe Iota Scorpii Scorpius, Skorpió 3
Paraíba Kappa Scorpii Scorpius, Skorpió 3
Rio Grande do Norte Lambda Scorpii (Shaula) Scorpius, Skorpió 2
Pernambuco Mu Scorpii Scorpius, Skorpió 3
Mato Grosso do Sul Alpha Hydrae (Alphard) Hydra, Északi Vízikígyó 2
Acre Gamma Hydrae Hydra, Északi Vízikígyó 3
São Paulo Alpha Crucis (Acrux) Crux, Dél Keresztje 1
Rio de Janeiro Beta Crucis (Becrux) Crux, Dél Keresztje 2
Bahia Gamma Crucis (Gacrux) Crux, Dél Keresztje 2
Minas Gerais Delta Crucis Crux, Dél Keresztje 3
Espírito Santo Epsilon Crucis Crux, Dél Keresztje 4
Rio Grande do Sul Alpha Trianguli Australe Triangulum Australe, Déli Háromszög 2
Santa Catarina Beta Trianguli Australe Triangulum Australe, Déli Háromszög 3
Paraná Gamma Trianguli Australe Triangulum Australe, Déli Háromszög 3
Goiás Alpha Carinae (Canopus) Carina, Hajógerinc 1
Distrito Federal Sigma Octantis (Polaris Australis) Octans, Oktáns 5

Egyéb brazil zászlók és címerek

[szerkesztés]

Az alábbi lista a köztársaság kikiáltása előtt Brazíliában használt zászlókat és címereket mutatja:

Lásd még

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Flags of Brazil
A Wikimédia Commons tartalmaz Brazília zászlaja témájú médiaállományokat.