Chile zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FIAV 111111.svg Chile zászlaja. Arányai: 2:3

Chile zászlaja Chile egyik nemzeti jelképe.

Leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chile zászlaja két egyenlő vízszintes fehér (fent) és vörös sávból áll; a fehér sávval egyenlő magasságú négyzet található a fehér sáv rúdrészén; a négyzet közepén egy ötágú csillag, mely fényével a haladáshoz és a dicsőséghez vezető ösvényen mutatja az utat [1]; a kék az eget szimbolizálja, a fehér a hófödte Andokat, és a vörös a függetlenségért kiontott vért.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első chilei zászló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első chilei zászló

Chile függetlenségi törekvései közepette José Miguel Carrera kormánya nemzeti zászló elkészítését kérte, az elsőét az országnak.

1812. július 4-én, a zászlót először húzták fel egy az Egyesült Államok függetlenségét ünneplő banketten (lévén, hogy ennek az eseménynek nagy hatása volt a helyiek függetlenségi törekvéseire). A bankettet Joel Robert Poinsett az Egyesült Államok konzulja tartotta. Kis idővel utána, ugyanazon év szeptember 30-áján, bevezették az Öreg Ország ("Patria Vieja") pecsétjét és zászlaját.

A lobogó az állam három hatalmát jelképezte: Fenség, Törvény és Erő. Azonban a zászló nem élte túl az Öreg Országot ("Patria Vieja") és 1814 májusában a Lircay-i Szerződés megkötése után Francisco de la Lastra ezredes, Carrera ellensége, parancsba adta, hogy a zászlót vegyék le és cseréljék ki a spanyol zászlóra.

Utoljára a Rancagua-i csatában használták, 1814. október 1-jén és október 2-án, amely a Visszahódítás ("Reconquista") kezdete volt. Ez idő alatt Chilének nem volt zászlaja. Az Argentínában szervezett Felszabadító Hadsereg ("El Ejército Libertador") Chacabuco csatájában az argentin lobogó alatt harcolt.

Ez a 1817. február 12-ei epizód jelentette a realista irányítás végét és az Új Ország ("La Patria Nueva") kezdetét. Utána a spanyol zászlót többet nem használták.

A második chilei zászló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második chilei zászló

A chacabucoi győzelem után, 1817. október 18-án egy új lobogót vezettek be az „Átmenet Zászlója” („Bandera de la Transición”) néven. Ez a zászló három sávból állt: kék, fehér és vörös. A vörös az 1812-es zászlón lévő sárgát váltotta. A dizájnját Juan Gregorio Las Heras-nak tulajdonítják. A színek eredetüket Alonso de Ercilla költeményéből nyerik, mely így szól: „por los pechos, al sesgo, atravesadas, bandas azules, blancas y encargadas,” melyet a mapuchék harcos jellegéhez kötnek a Hódítás („la Conquista”) alatt.

A vörös szimbolizálta a hősök csatamezőn kiontott vérét; a fehér az Andok havát, a kék a tiszta chilei eget.

Az Öreg Ország („La Patria Vieja”) zászlaját, úgy ez a zászló sem volt soha hivatalos, és hamar eltűnt. Többek között azért, mert könnyen összekevérték Hollandia zászlajával.

A harmadik, a jelenlegi chilei zászló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmadik, a jelenlegi chilei zászló

A mai chilei zászlót Bernardo O'Higgins háborús minisztere José Ignacio Zenteno ötölte ki, és Antonio Arcos tervezte meg, bár néhány biztosak benne, hogy Gregorio de Andía y Varela rajzolta meg valójában.

Ezt az 1817. október 19-én hivatalossá tett modellt használták a függetlenségi eskü alatt.

1854-ben meghatározták a zászló színeinek arányait és 1912-ben a csillag átmérőjét.

Chile zászlajának felhúzása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A chilei törvények alapján, a polgároknak ki kell tenniük a zászlót a Függetlenség Napja ünnepén (szeptember 18-án). Ha hibásan van kitéve, a rendőrség bírságot szabhat ki.

Rúdon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zászlórúdnak fehérnek kell lennie és a zászlót a rúd tetejére kell akasztani. Ha a chilei zászlót más országok zászlaival együtt húzzák fel, azoknak egyenlő méretűnek és azonos magasságra húzottaknak kell lenniük. Szintén ebben az esetben a chilei zászlót kell először felvonni és utoljára leereszteni.

Szabadon lógva[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chile zászlaját ki lehet lógatni függőlegesen és vízszintesen egy épületből vagy falon. Mindkét esetben a kék négyzetnek a nézőnek baloldalt felül kell látszania.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Létezik egy igencsak népszerű legenda Chilében, ami szerint Chile zászlaja megnyerte a „Legszebb nemzeti zászló a világon” versenyét. A legenda fő változata szerint mindez 1907-ben történt Blankenberghe-ben Belgiumban a Balti-tenger partján (forrás:[1]). A történet más változatai szerint ez a 19. században történt, vagy a chilei zászló második lett a francia után; léteznek Chile himnuszát említő variációk, melyek azt vagy az első vagy a La Marseillaise utáni második helyre sorolják. A tény, hogy a történet egyetlen dokumentált változata az alapvető részleteket is hibásan szerepelteti (Belgium az Északi-tengerrel határos), nem vet jó fényt a legenda történelmi pontosságára.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Alfred Znamierowski: Zászló-enciklopédia, ISBN 963-9261-87-4

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Chile zászlaja témájú médiaállományokat.