Banat-Triplex Confinium EGTC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
„A hármashatár-pont megjelölése olyan egyedi határjel (a továbbiakban: Triplex Confinium), amelynek anyaga beton, formája három oldalú piramis, oldalaival a három ország felé tájolva. A három oldalon az adott állam címere van, alattuk az „1920. VI. 4.” dátum szerepel” (2007. évi VII. törvény 2. cikk)[1]

A Banat-Triplex Confinium EGTC (angolul Banat-Triplex Confinium European Grouping of Territorial Cooperation Limited, rövidített betűneve: BTC EGTC) a magyar-román-szerb hármashatár térségben a gazdasági és társadalmi kohézió megerősítése érdekében létrejövő területi együttműködés. Nevét a Bánságról és a Triplex Confiniumról, a magyar–román–szerb hármashatárjelről kapta.

A magyarországi (Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyei), romániai (Temes megyei) és szerbiai (vajdasági) települések, községek és társulásaik tagságával létrejött szervezet célja a határokon átnyúló együttműködési lehetőségek kihasználása. A perifériára szorult határtérségek dinamizálása, versenyképességének növelése. Elsősorban a klímaváltozással kapcsolatos átállás, a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások kiaknázása, az infrastruktúra, szegénység elleni küzdelem, társadalmi felzárkózás, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, valamint az oktatás-képzés területeinek fejlesztése a cél.

Tagok[szerkesztés]

A csoportosulás működési területe kiterjed Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyékhez (Magyarország), Temes megyéhez (Románia) tartozó tag határ menti kistérségek/mikrorégiók, városok, községek és települése területe.

Az alakuláskor a csoportosulás tagja 37 magyarországi és 37 romániai önkormányzat, valamint 8 szerbiai község, mint megfigyelő tag vesz részt a szervezetben. A Szervezet 2012. évben tovább bővült 3 Csongrád-Csanád megyei önkormányzattal (Csengele, Kistelek, Zákányszék), illetve 3 Temes megyei önkormányzattal (Fény, Temesság, Torontálgyülvész).

Magyarországi tagok[szerkesztés]

Romániai tagok[szerkesztés]

(Zárójelben a román név szerepel.)

Szerbiai megfigyelő tagok[szerkesztés]

(Zárójelben a szerb név szerepel.)

Története[szerkesztés]

A térség polgármesterei 2009. június 17-én, Mórahalmon döntöttek arról, hogy Mórahalom székhellyel (korlátolt felelősségű) európai területi együttműködési csoportosulást (EGTC-t) hoznak létre. 2009. december 10-én megalakult a „Banat – Triplex Confinium” Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (BTC EGTC). Az önálló jogi személyiséggel rendelkező BTC EGTC – Mórahalom székhellyel történő – bejegyzése 2011. január 5-én megtörtént a Fővárosi Bíróság jóváhagyásával.

Jegyzetek[szerkesztés]