Michael Hesemann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Hesemann
Született1964. március 22. (60 éves)
Düsseldorf, Németország
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Foglalkozásatörténész,
író,
dokumentumfilmes,
újságíró

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Hesemann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Hesemann (Düsseldorf, 1964. március 22. –) német történész, író, dokumentumfilmes és újságíró, kezdetben UFO kutatásokkal és földönkívüli látogatók témával foglalkozott, 1997 után a keresztény vallás- és egyháztörténet felé fordult. Jó kapcsolatot ápol XVI. Benedek pápával, akinek évekig bizalmasa volt.

Élete[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányait Göttingenben végezte, ahol történelmet, kultúrantropológiát, irodalmat és újságírást hallgatott. Düsseldorfban és Rómában él, eddig 32 könyve 14 nyelven és több mint kétmillió példányban jelent meg.

A paratudományok különböző témáiban megjelent publikációk révén vált ismertté, beleértve a próféciákat, az ufókutatást, a gabonaköröket. 1984 és 2000 között a Magazin 2000 folyóirat főszerkesztője volt, amely paranormális témákkal foglalkozott.[1]

Számos nemzetközi konferencián és világszerte több mint 30 egyetemen – köztük a Pápai Lateráni Egyetemen is – tartott előadást. 2008-tól a Pave The Way Foundation szervezet német képviselője, amely a vallások közötti közeledést és különösen a keresztények és zsidók közötti megbékélést szolgálja.[2]

Keresztfelirat[szerkesztés]

1998-ban Hesemann a Pápai Tudományos Akadémia engedélyével Jézus feltételezett keresztfeliratának ereklyéjét vizsgálta, amely a római Santa Croce in Gerusalemme templomban (Jeruzsálemi Szent Kereszt-templom) található. Hét izraeli összehasonlító paleográfus a héber, görög és latin felirat keletkezését az 1. századra tette, ezután a kutatás eredményeit egy magánkihallgatás keretében átnyújtotta II. János Pál pápának. A Pápai Lateráni Egyetemen 1999-ben rendezett konferencián mutatta be az eredményeket a nyilvánosságnak, és egy évvel később kiadta a „Die Jesus-Tafel” (A Jézus-tábla) című könyvét, amely magyar nyelven még nem jelent meg. Carsten Peter papirológus és Maria-Luisa Rigato római egyháztörténész is megerősítette Hesemann tanulmányát. Újabb szénizotópos kormeghatározással végzett vizsgálatok azonban megkérdőjelezték a századi keletkezését: a fatábla korát a 10. és 12. század közé teszik. Hesemann ezt a vizsgált anyag szennyezettségére vezeti vissza – hasonlóan a torinói lepel esetéhez. Ennek értelmében érvelt az ereklye hitelessége mellett 2009 májusában az Universidad CEU San Pablo madridi egyetemen rendezett konferencián. Rigato szerint viszont a római ereklye az elveszett eredeti tárgy pontos mása.

Fátima[szerkesztés]

II. János Pál pápa személyes meghívására Hesemann részt vett a 2000-es jubileumi Szentév római megnyitásán és lezárásán, és a pápa kíséretében Lengyelországba, a Szentföldre és Fátimába, Portugáliába utazott. Figyelemmel kísérte a Fatimai Harmadik Titok nyilvánosságra hozatalát, és interjút készített a Római Kúria több magas rangú tagjával.

Keresztény ereklyék[szerkesztés]

A 2000-es Szentévben kiadták Die stummen Zeugen von Golgatha (A Golgota néma tanúi) című könyvét, amely az első átfogó tanulmány Krisztus szenvedéstörténetének ereklyéiről. 2001-ben a könyvet személyesen mutathatta be II. János Pál pápának. Számos nemzetközi konferencián tartott előadást a torinói lepel témájában, valamint az oviedói lepelről (Sudarium) is, amelyet ő egy kiegészítő ereklyének tart. Kutatásai során a Jordán partján felfedezett egy 5. századi barlangkolostort, amelyben éppen ez az ereklye volt látható, és szerepelt 6. századi zarándokok leírásában is.

A Szent Grál[szerkesztés]

A „Die Entdeckung des Heiligen Grals” („A Szent Grál felfedezése”) című könyvében Hesemann a Szent Grált a valenciai „Santo Caliz”-zal (Szent Kehely) azonosítja, amelyet a 11. és 14. század között bizonyíthatóan San Juan de la Peña pireneusi kolostorban – mint az Utolsó Vacsora Szent Kelyhét – őrizték, és tisztelték. Szerinte a Mons Salvatoris nevű hegy lábánál fekvő apátság topográfiai és építészeti részletei Wolfram von Eschenbach Parsifal című művében bemutatott „Monsalvat” grál-lovagvár leírásával egyezik meg. Ugyanezen logika mentén a grálkirály Anfortas pedig I. Aragóniai Alfonznak (1104–34) (akit okcitán nyelven „Anforts”-nak hívtak), „Parszifál” pedig Rotrou Perche de Val francia lovagnak feleltethető meg. A Valenciai érsekség felkérésére Hesemann részt vett egy a „Santo Caliz”-ról szóló interdiszciplináris tanulmány elkészítésében, amelyet XVI. Benedek pápa 2006. júliusi látogatásának időpontjában hoztak nyilvánosságra. 2008 novemberében a Valenciai Katolikus Egyetem meghívására részt vett a „Santo Caliz”-ról szóló első nemzetközi konferencián,[3] ahol előadta azt a tézisét, hogy a „Parsifal” valós történelmi eseményeken alapszik.

Sötét alakok[szerkesztés]

XVI. Benedek pápát több útján is elkísérte, így követte őt Németországba 2005-ben és 2006-ban, Spanyolországba 2006-ban és Izraelbe 2009-ben. 2007-ben a pápa magánkihallgatáson fogadta, amelynek során bemutatta Őszentségének Sötét alakok – Mítoszok, legendák és hazugságok a katolikus egyház történetéből című legújabb könyvét (magyar nyelven 2009-ben és 2010-ben is megjelent).

Szent Pál[szerkesztés]

A Görögországban, Cipruson, Törökországban, Izraelben és Máltán folytatott kutatásai után, a 2008–2009-es Szent Pál-év kezdetén került kiadásra Paulus von Tarsus (Tarzuszi Pál) című könyve, amely – többek között – közli Szent Pál arcának első forenzikus rekonstrukcióját, amelyet a németországi Észak-Rajna-Vesztfália Tartomány Kriminológiai Intézetének (Landeskriminalamt NRW) munkatársai végeztek el.

XII. Pius pápa védelmében[szerkesztés]

2008-ban jelent meg a XII. Piusz pápáról szóló, „Der Papst, der Hitler trotzte” („A pápa, aki szembeszállt Hitlerrel”) című könyve, amelyhez a kutatásokat Hesemann a Vatikáni titkos levéltárban végezte, és közben folyamatosan konzultált a pápa boldoggá avatásának posztulátorával. Hesemann a könyvében kijelenti, hogy a pápa több mint 850 000 zsidó életét mentette meg a holokauszt alatt. Az e tárgykörben tett legújabb felfedezése szerint Eugenio Pacelli nemcsak hogy „Hitler pápája” nem volt, hanem a cionizmus korai támogatójának is bizonyult,[4][5] és az első világháború idején a Török Birodalomhoz tartozó palesztin területeken élő zsidók sértetlenségéért vetette latba befolyását.[6] 2010-ben pedig Hesemann olyan dokumentumokra bukkant a Vatikáni Titkos Levéltárban, amelyek azt bizonyítják, hogy Eugenio Pacelli bíboroskorában már az 1938. novemberi Kristályéjszaka után kétszázezer német zsidó számára kérelmezett vízumot. A felfedezés a világ érdeklődésének középpontjába került, és pozitíve jelentősen befolyásolta a pápa izraeli megítélését.[7] A könyv 2013-ban jelent meg magyar nyelven, a Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában A pápa, aki szembeszállt Hitlerrel. XII. Piuszról – ferdítések nélkül címen.

Régészet az Újszövetség nyomában[szerkesztés]

2009-ben Hesemann elkísérte XVI. Benedek pápát történelmi szentföldi zarándoklatára. Ennek nyomán kutatásokat végzett a Szentföldön az Újszövetség nyomában, amelynek eredménye két könyv lett: A Názáreti Jézus és A Názáreti Mária (utóbbi magyarul 2012-ben jelent meg). Kutatásak kiterjedtek – többek között – Kána és Emmausz bibliai települések helyszínének és egy a mai Názáret lakói által feltárt ókori fürdőház korának a meghatározására is. Továbbá történelmi és csillagászati tényekre alapozva Hesemann arra következtetésre jutott, hogy Jézus i. e. 5 márciusában született. Foglalkozott emellett a legrégebbi Mária-ikonnak tartott Maria Advocata ikonnal, amelyet Santa Maria del Rosarióban, a Domonkos rendi apácák római kolostorában őriznek.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Sötét alakok. Mítoszok, legendák és hazugságok a katolikus egyház történetéből; Szt. István Társulat, Budapest, 2009
  • A Názáreti Jézus. Régészek a Megváltó nyomában; ford. Diós István; Szt. István Társulat, Budapest, 2010
  • Az első pápa. Régészek Péter apostol nyomában; közrem. Eva-Maria Jung-Inglessis, ford. Diós István; Szt. István Társulat, Budapest, 2011
  • A názáreti Mária. Történelem, régészet, legendák; ford. Diós István; Szt. István Társulat, Budapest, 2012
  • A pápa, aki szembeszállt Hitlerrel. XII. Piuszról – ferdítések nélkül; ford. Laki Ferenc, utószó Perger Gyula; 2. jav. kiad; Magyar Nyugat, Vasszilvágy, 2013
  • A Szent Grál felfedezése. Egy kutatás vége; ford. Diós István; Szt. István Társulat, Budapest, 2013
  • Michael Hesemann–Arturo Mari: II. János Pál. Örökség és karizma; ford. Diós István; Szt. István Társulat, Budapest, 2014
  • Stigmata. Akik Krisztus sebhelyeit viselik; ford. Diós István; Szt. István Társulat, Budapest, 2016
  • Fatima titkai. A Mária-jelenések, a pápa és az emberiség jövője; utószó Kurt Koch, ford. Laki Ferenc; Magyar Nyugat, Vasszilvágy, 2017

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Hesemann című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Hesemann című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]