Max Erwin von Scheubner-Richter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Max Erwin von Scheubner-Richter
Született1884. január 21.
Riga,  Orosz Birodalom
Elhunyt1923. november 9. (39 évesen)
München,  Német Birodalom (Weimari köztársaság)
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
HázastársaMathilde von Scheubner (1911-1923)
Foglalkozása
Halál okalőtt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz Max Erwin von Scheubner-Richter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Max Erwin von Scheubner-Richter (Született: Ludwig Maximilian Erwin Richter) (Riga, 1884. január 21.München, 1923. november 9.) az Orosz Birodalomban született német diplomata és aktivista, aki a náci párt tagja, a müncheni sörpuccs egyik szervezője és legismertebb áldozata.

Élete[szerkesztés]

Scheubner-Richter az Orosz Birodalomban, Rigában született balti-német származású családban. Életének jelentős részét az Orosz Birodalomban töltötte. Az 1905-ös orosz forradalom alatt a forradalmárok elleni küzdelemre felállított magánhadseregek egyikében harcolt. 1911-ben összeházasodott egy gyáriparos lányával és felvette felesége „Scheubner” családnevét, aminek következtében a nemesi „von” kiegészítést is használhatta.

Az első világháború ideje alatt Scheubner-Richter az oszmán Törökországban Erzurum város német konzuljaként dolgozott. A törökök által elkövetett örmény népirtás egyik szemtanúja és dokumentálójaként ő volt az egyik leghangosabb ellenzője az örmények tömeges deportálásának és lemészárlásának. Úgy vélte hogy, a deportálás is a „megsemmisítés” politikájához tartozik.

A háború után, 1918-ban, részt vett az orosz ellenforradalomban, a balti Freikorps zászlaja alatt harcolt a bolsevikok ellen.

Még abban az évben Alfred Rosenberggel együtt elhagyta Oroszországot, és az Újjáépítési Szervezet (Aufbau Vereinigung) vezetője lett. Az 1920-as évek legelején megismerkedett Adolf Hitlerrel, és belépett az Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, és Alfred Rosenberggel együtt a müncheni sörpuccs fő szervezői és hangadói lettek.

Halála[szerkesztés]

1923. november 9-én, a sörpuccs idején, 12 óra 45 perc körül tűzpárbaj alakult ki a bajor rendőrök és a nemzetiszocialista puccsisták között. A nemzetiszocialistákkal vonuló Scheubner-Richter tüdejét eltalálta egy lövés, aminek következtében a politikus életét vesztette. A halálos lövést megelőzően Hitler jobbjába karolt, akit a lövéskor magával rántott, s akinek az esés miatt kificamodott a válla. Scheubner-Richter volt az egyetlen magas beosztású párttag, aki életét vesztette a sörpuccs alatt. Hitler a Mein Kampf első fejezetét neki és a többi tizenöt áldozatnak ajánlotta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Max Erwin von Scheubner-Richter című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.