Náci karlendítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szudétavidéki Eger lakói köszöntik a bevonuló német katonákat 1938 októberében

A náci karlendítés (németül Hitlergruß „Hitler-köszöntés” vagy Deutscher Gruß „német köszöntés”) üdvözlési és tisztelgési kézmozdulat volt a nemzetiszocialista Németországban. Mint a Harmadik Birodalom számos más reprezentációs eleme, ez is a Római Birodalom hagyományaiból származik. Ugyanilyen mozdulattal tisztelték meg a győztes hadvezéreket a triumphus alkalmával.

Rendszerint a Heil Hitler! (’Üdv, Hitler!’), a Heil, mein Führer! (’Üdv, vezérem!’) vagy a Sieg Heil! (’Győzelem, üdv!’) köszöntési formula kíséretében. A személyi kultusz egyik jellemző elemeként az 1930-es években rendszeresítették a náci pártban a vezető iránti engedelmesség kifejezésére, valamint a német nép, illetve később a háborús erőfeszítések dicsőítésére. A köszöntés kötelező volt a polgári lakosság számára,[1] a katonák viszont az 1944. július 20-i merényletig használhatták a hagyományos katonai üdvözlési formákat is.

Jelenleg Németországban, Ausztriában és Csehországban a törvény kifejezetten tiltja a náci karlendítést,[2] míg Svédországban – kontextustól függően – gyűlöletbeszédnek minősülhet.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Kershaw, Ian. The "Hitler myth": image and reality in the Third Reich, 2, reissue, Oxford University Press (2001). ISBN 0192802062, 9780192802064 
  2. Czech Republic: A German put in jail for Nazi salute Global Voices, August 15 2008