Reichssicherheitshauptamt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az RSHA (Reichssicherheitshauptamt: magyarul Birodalmi Biztonsági Főhivatal) a náci elnyomó apparátusokat (Gestapo, SD, Kripo, SiPo stb.) egyesítő és irányító csúcsszerv, amelynek 1942-ig Reinhard Heydrich, halála után 1943-tól pedig Ernst Kaltenbrunner SS-tábornok volt a parancsnoka. Feladata a „Birodalom ellenségei”-vel való harc bel- és külföldön egyaránt. Egyike volt az SS tizenkét főhivatalának, körülbelül háromezer embert foglakoztatott a központi részlege. Hivatali részlegei egész Berlinben szét voltak szórva. Főkapitánysága a Wilhelmstraße 101. alatti Prinz Albrecht palotában és a Prinz Albrecht Straße 8. – a Gestapo központja – alatt volt. 2004-ben a terület része lett a Terror topográfiája (Topographie des Terrors) emlékműnek.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1936-ban egyesítették a Gestapót a Kripóval (Kriminalpolizei - Bűnügyi Rendőrség), így létrejött a SiPo (Sicherheitspolizei - Titkosrendőrség).

1939-ben a SiPót egyesítették az SD-vel (Sicherheitsdienst - Biztonsági Szolgálat, Hírszerzés) RSHA néven (Reichssicherheitshauptamt - Birodalmi Biztonsági Főhivatal). Ennek feje Reinhard Heydrich, majd Ernst Kaltenbrunner volt.

1939-1944-ig működött a náci Németországban.