Egyesített Atomkutató Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyesített Atomkutató Intézet
Az Egyesített Atomkutató Intézet épülete
Az Egyesített Atomkutató Intézet épülete
Típus
  • kutatóintézet
  • kormányközi szervezet
Alapítva1956
SzékhelyDubna
AlapítóGeorgij Nyikolajevics Fljorov
Egyesített Atomkutató Intézet (Oroszország)
Egyesített Atomkutató Intézet
Egyesített Atomkutató Intézet
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 56° 44′ 47″, k. h. 37° 11′ 21″Koordináták: é. sz. 56° 44′ 47″, k. h. 37° 11′ 21″
Az Egyesített Atomkutató Intézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyesített Atomkutató Intézet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dubnai Egyesített Atomkutató Intézet (angolul: Joint Institute for Nuclear Research, JINR; oroszul: Объединённый институт ядерных исследований, ОИЯИ)

Alapítása[szerkesztés]

Az Egyesített Atomkutató Intézetet (EAI) 1956. március 26-án alapította Albánia, Bulgária, Magyarország, NDK, Kína, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Mongólia, Lengyelország, Románia és a Szovjetunió. Az intézet technikai hátterét a Dubnában 1947-ben alapított fizikai intézet képezte. A nemzetközi intézet megalapításának közvetlen előzménye az 1954-ben létrejött CERN volt.

Az EAI napjainkban[szerkesztés]

Az intézetben jelenleg 18 ország (Azerbajdzsán, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán, Észak-Korea, Kuba, Lengyelország, Moldova, Mongólia, Oroszország, Örményország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Üzbegisztán és Vietnám) közel 1000 kutatója végez kutatómunkát.[1]

Az EAI társult tagjai különböző szervezetek, mint az UNESCO, CERN, CLAF és Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok vezető fizikai kutató intézetei. Jelenleg az EAI-nak 7 Laboratóriuma van:

Az Egyesített Atomkutató Intézetben felfedezett elemek:

Magyarország részvétele az intézet munkájában[szerkesztés]

Magyarország az intézet alapító tagországa volt. Magyar kutatók 1962-ben az EAI és CERN között megkötött együttműködési szerződés keretében a szocialista országok kutatói közül legelsőként jutottak lehetőséghez, hogy a CERN-ben végzett részecskefizikai kutatásokban részt vehessenek.

1960 és 1990 között magyar fizikusok és informatikusok több korosztálynak a Dubna–CERN együttműködés keretében megvalósult szemináriumokon, nyári iskolákon (részecskefizikai, elméleti fizikai, és informatikai) volt lehetőségük az élvonalbeli kutatások megismerésére és a nemzetközi kapcsolataiknak kialakítására.

A rendszerváltást követően, 1992 végén Magyarország az alapító tagok közül egyedüliként (nem számítva az időközben megszűnt NDK-t és a jóval korábban kilépett Kínát) egy alapvetően elhibázott politikai döntés értelmében tüntetőleg kivonult a dubnai Egyesített Atomkutató intézetből, és csak megfigyelőként vesz részt az intézet munkájában.[2]

Az Intézet igazgatói[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://www.jinr.ru/
  2. „Mics”: Visszatér a dubnai Egyesített Atommagkutató Intézet. Index.hu, 2008. november 27. (Hozzáférés: 2024. január 24.)

További információk[szerkesztés]