Siemens Combino Supra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Combino Supra szócikkből átirányítva)
Siemens Combino Supra
Erzsebet korut villamos.jpg
Combino Supra Budapest NF12B az Erzsébet körúton
Gyártó Siemens Transportation Systems
Pályaszámok 20012040
Tömeg 69 700 kg
Tengelyterhelés 10 000 kg
Hossz 53 990 mm
Szélesség 2400 mm
Magasság 3562 mm
Padlómagasság Belépő: 320 mm
Belső: 350 mm
Tengelytávolság 1800 mm
Kerékátmérő Új: 600 mm
Kopott: 520 mm
Minimálisan járható pályaívsugár 20 m
Férőhelyek száma 350 db
Ülőhelyek száma 64 db
Ajtók 8 × 2 db, 1300 mm-es nyílással
Műszaki adatok
Engedélyezett sebesség 60 km/h
Teljesítmény 8 × 100 kW

A Combino Supra, más néven Combino MkII vagy Combino Plus a klasszikus Combino megújított típusa, a későbbi Avenio termékcsalád első generációja[1], rozsdamentes acélból és könnyű műanyagokból készült villamos.

Közlekedtetése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Combino Supra Budapest NF12B


Budapest[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar fővárosban a legnagyobb forgalmú vonalon, a nagykörúti 46-os viszonylatokon közlekedtet Combino villamosokat a BKK megrendelésére a BKV.

Főbb paraméterei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Az 54 méter hosszú és 2,4 méter széles, 12 tengelyes jármű 6 modulból áll, teljes hosszában átjárható. A padlómagasság végig 350 mm (az ajtóknál a küszöb magassága enyhe lejtővel 320 mm-re csökken).
  • Mindkét oldalon 8-8 széles, ún. külső lengő-tolóajtó található, ezeken a kétszárnyú ajtókon a gyermekkocsival, vagy kerekesszékkel utazók is akadálytalanul áthaladhatnak.
  • A villamoson 353 férőhely található, melyből 64 ülőhely. Elvi befogadóképessége 6%-kal nagyobb, mint a korábban a Nagykörúton közlekedő csatolt Ganz csuklós járműveké.
  • A villamos maximális konstrukciós sebessége 70 km/h, engedélyezett sebessége jelenleg 50 km/h. (Az elektronika 60 km/h-ra korlátozza.)
  • A Combino nagyobb teljesítménye ellenére kevesebb áramot fogyaszt (természetesen klíma vagy fűtés nélkül), mint a korábbi Ganz villamosok. Fékezéskor a jármű elektromos energiát táplál vissza a hálózatba.
  • A jármű korszerű audiovizuális külső és belső utastájékoztató rendszerrel készült. Érdekessége, hogy belülről az ajtóknál az utasok beszélni tudnak a járművezetővel.
  • Járművenként két kijelölt (második és hetedik ajtónál) akadálymentesített szakasz szolgálja a ki- és beszállást, ahol a járműbelsőben rögzítésre alkalmasan lehet kerekesszékkel utazni.
  • A Budapest részére rozsdamentes acélból gyártott villamosok nagy szilárdságú kocsiszekrénnyel készülnek.
  • A jármű-kialakítás biztosítja a chipkártya-leolvasók későbbi felszerelésének befogadását.

Problémás indulás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első Combino Supra NF12B típusú jármű (a 2001-es pályaszámú) 2006. március 14-én hajnalban érkezett Budapestre, s alig egy évre rá, 2007. május 7-én megérkezett az utolsó, 40. példány is.

Az akkori áron 36 milliárd forintért vásárolt villamosok Demszky Gábor budapesti főpolgármester önkormányzati választási kampányában jelentős szerepet kaptak. Híradások szerint 2006. július 9. és 31. között több mint hússzor akadt el a forgalom az új szerelvények érkezése előtt végrehajtott rekonstrukciók hibás kivitelezése miatt.[2][3] Oszlopkidőlések, vezetékszakadások és áramszedőtörések bénították Budapest legforgalmasabb villamosvonalát, és az üzemzavarokat legtöbb esetben a 3,5 milliárd forintért elvégzett, elsietett felújítási munkák okozták. (Ebben benne volt Hungária kocsiszín átalakításának költsége is, ahova az új villamosok érkeztek.) Az ügy kapcsán többen Demszky Gábor felelősségét is felvetették, de ő ezt elutasította.[4][5] A felmerült hibák elhárításáig kivonták a villamosokat a forgalomból. 2006 nyarán sokszor az új villamosok is felmondták a szolgálatot, sok kocsinak ajtóhibája volt, vagy egyszerűen csak leálltak. Az utolsó Combino Supra villamos 2007. május 7-én érkezett meg Budapestre, ezzel párhuzamosan a Ganz csuklós villamosok szerepe háttérbe szorult.[6] A búcsúztató közel sem volt valós, hisz a folyamatos javítások, (klímásítás, nagyobb ablakok) a sűrítések (metrópótlás, Kiskörút, 2-es villamos) a későbbiekben is igényelték és igényelni fogják a 36-38 szerelvény közlekedését, ami csak Combinóval nem mindig oldható meg.

Fűtés és hűtés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Combino a Szent István körúton

Az utastérben télen légfűtés, illetve padlófűtés működik, bár ez utóbbi kiszerelése már folyamatban van, jelenleg mintegy 30 darab szerelvényből kiszerelték a padlófűtést. Nyáron légbefúvás és elhúzható oldalablakok segítik a légcserét. Kezdetben csak a vezetőállásban volt klímaberendezés, később 3 járművet (2006, 2007, 2008) próbából átalakítottak. A 2006-os ablakainak nagy részén még egy szokásos méretű elhúzható részt építettek be, a 2007-es középső rövidcsuklós egységét klimatizálták, míg a 2008-as pályaszámút nagyobb teljesítményű elszívóval szerelték föl. Ezeken a villamosokon a járművezető klímáját megcsapolták, és a paraván közelébe fújták a plafonról. Később egy szavazás a BKV honlapján eldöntötte, hogy az első két változat keverékét építik be a villamosokba. Így a 2007-es a két szélső rövidcsuklós részbe több elhúzható ablakrészt kapott, és a középső modul klímáját is megtartották. Ezután a többi jármű is hasonló módosításon esik át. BKV lezártnak tekintette a projektet, szakmai körökben viták folytak arról, hogy a teljes légkondicionálás, a még nagyobb teljesítményű elszívó, vagy a ténylegesen nagyobb nyitható ablakfelület jelenti a megoldást, vagy ennek megfelelő együttes beépítése. Legtöbben a teljes klimatizálást támogatták. Végül a teljes klimatizálás valósult meg a járművek két végén nagyobb eltolható ablak felülettel kombinálva. A projekt 2008 júniusában fejeződött be és 1,6 milliárd forintba került.[forrás?] A nagy teljesítményű klímaberendezés három, fehér színű dobozát a tetőn a szellőző gépek helyére helyezték el.

A hétköznapok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Combinókat a Hungária kocsiszínből adják ki a forgalomba. A körútra a Népszínház utcán; vagy a Mester utcán keresztül jutnak el. A tanuló– és próbajáratok rendszerint a Hungária körúton, az 1-es villamos vonalán szoktak közlekedni.

Lisszabon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lisszaboni Combino Supra

Bár a felépítése messzemenően megegyezik a budapesti típuséval, néhány különbséget érdemes megemlíteni. A szerelvények a budapestinél szélesebbek, így a kerékdobok fölött dupla ülés található. A nagyobb helynek köszönhető az is, hogy a „kakasugratón” két-két szék van oldalanként, igaz, a menetiránynak 90°-kal elfordítva. Bár a járműszekrények nagyrészt 2,65 m szélesek, a kicsapás miatt a csuklószerkezet a 2,4 méteres szélességhez van építve, a kettő közötti átmenetet a kocsiszekrény vége és az ajtó / ablak közötti távolság adja. A szélesebb szabad területek miatt további plafon-padló kapaszkodókat is fölszereltek, hogy minden utasnak lehetősége legyen fogódzkodni.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Combino témájú médiaállományokat.