Argentit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Akantit szócikkből átirányítva)
Argentit
Argentit ásvány
Argentit ásvány
Általános adatok
Kémiai névezüst-szulfid
KépletAg2S
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzulfid- és rokon ásványok
Alosztály2:1 típusú fém-szulfidok és rokonaik
Azonosítás
Színólomszürke
Porszínszürkésfekete
Fénymatt, fémes
Átlátszóságátlátszatlan
Keménység2,5
Hasadástökéletlen
Törésegyenetlen
Oldhatósághíg salétromsavban
Sűrűség7,2 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Argentit témájú médiaállományokat.


Az argentit (névváltozatai: lágyezüstérc, üvegérc) ezüst-szulfid. A fémgazdag egyes kénanionnal rendelkező szulfidásványegyüttes tagja. 177 °C-on dimorf változata az akantit. Monoklin és szabályos kristályrendszerű. Hexaéderes és oktaéderes kristályai gyakran torzult lapokkal határoltak, a kristálycsúcsok és élek legömbölyítettek. Lemezes, elágazó szabálytalan ágakban, hajszerű fonatokban, tömött összeállt csoportokban vagy porszerű tömegekben is megtalálható. Agricola már 1529-ben leírta egyes előfordulásait. A legfontosabb ezüst ércásvány. Rendszerint termésezüsttel együtt fordul elő. Gyakran társul szelén és tellúr ércásványokkal valamint ólom és rézércekkel.


Összetétele[szerkesztés]

Elnevezése és keletkezése[szerkesztés]

Elnevezés a magas ezüsttartalomra utal. Hidrotermás és metaszomatikus keletkezésű. Szulfidos ércek oxidációs zónájában is képződik, de telér kitöltésekben is ismert.

Hasonló ásványok: a kalkozin és a galenit.

Előfordulásai[szerkesztés]

Németországban szászországi Annaberg közelében, Freibergben, az Érchegységben Oberschlema vidékén, a Fekete-erdő térségében valamint a Harz-hegységben több helyen. Angliában Cornwall vidékén. Norvégia területén Kongsberg környékén. Szlovákiában Selmecbánya (Banska Stiavnica), Körmöcbánya (Banska Kremnica) és a Gömör-szepesi érchegységben több helyen valamint Hodrusbánya (Banska Hodrusa) területén. Csehország területén Jachymov, Karlovy Vary, Pribram és Kutnahora közelében. Romániában Kapnikbánya, Nagyág és Verespatak közelében. Olaszországban Szardínia-szigetén. Nagyobb mennyiségben fordul elő Spanyolországban, Ukrajnában a Dombasz vidékén. Oroszország területén az Altaj vidékén. Az Amerikai Egyesült Államok Colorado Utah szövetségi államokban, a világ legjelentősebb előfordulása Nevada szövetségi állam Comstock elnevezésű 1,3-1,6 méter vastagságú nagy kiterjedésű telérében található. Kanadában az Alberta tartományi Cammrock közelében. Jelentős előfordulásai vannak Mexikó területén a Botapilas melletti Réz-kanyonban, Peru, Bolívia, Honduras és Japán területén.

Kísérő ásványok: nikkelin. termésezüst, sziderit, galenit, pirit, kalkopirit, rodokrozit, barit, szfalerit, cerusszit és kalcit.

Előfordulásai Magyarországon[szerkesztés]

Rudabánya bányatérségeiben több helyen megtalálták. Szabadbattyán térségében az ércesedett zónákban galenittel és cerusszittal argentit és módosulata az akantit is előfordul. Telkibánya Kánya-hegy telércsoportjaiban hintett formában található. A Nagyvisnyó közeli Szentlélek és Farkasnyak elnevezésű területek metaszomatikus szulfidos ércesedései tartalmaznak argentitet.


Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. Budapest. 1985.
  • Simon and Schuster's: Rock and Minerals. Milano. 1978.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. Sterling Publishing Co. Inc: New York. 1998.
  • http://webmineral.com


Commons:Category:Acanthite
A Wikimédia Commons tartalmaz Argentit témájú médiaállományokat.