„Vanheim” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Források: clean up, replaced: * [http://norse-myth.comze.com/yggdrasil.html Skandináv mitológia] → * {{cite web |url= http://www.skandinav-mitologia.hu/ |title=Skandináv mitológia |first= |last=Arcus Arc AWB
Nightwica (vitalap | szerkesztései)
kis kiegészítés
1. sor: 1. sor:
'''Vanheim''' (óskandináv: „Vanaheimr”) egyike a kilenc világnak a skandináv mitológiában, a Ván-istenek lakóhelye. Úgy tartják, hogy a vánok korábban léteztek, mint az ázok, s úgy ismerték őket, mint békeszerető isteneket, az életet és boldogságot többre tartották az erőnél. Az "Ynglinga saga" szerint Vanheim a [[Fekete-tenger]]től északra fekszik, valahol a [[Don]] folyónál. A [[ván-háború]] után a vánok és az ázok közötti békekötés egyik feltételeként [[Njörd]], [[Frey]] és [[Freyja]] mint béketúszok [[Asgard]]ban éltek. Az ázok [[Hönir]]t és [[Mimir]]t küldték a Vanheimbe a béke biztosítékaként.
'''Vanheim''' (óskandináv: „Vanaheimr”) egyike a kilenc világnak a skandináv mitológiában, a Ván-istenek lakóhelye. Úgy tartják, hogy a vánok korábban léteztek, mint az ázok, s úgy ismerték őket, mint békeszerető isteneket, az életet és boldogságot többre tartották az erőnél. Az "Ynglinga saga" szerint Vanheim a [[Fekete-tenger]]től északra fekszik, valahol a [[Don]] folyónál. A [[ván-háború]] után a vánok és az ászok közötti békekötés egyik feltételeként [[Njörd]], Kvasir, [[Frey]] és [[Freyja]] mint béketúszok [[Asgard]]ban éltek. Az ászok [[Hönir]]t és [[Mimir]]t küldték a Vanheimbe a béke biztosítékaként.


Az Eddában csak egyszer említik:
Az Eddában csak egyszer említik:

A lap 2016. október 26., 21:09-kori változata

Vanheim (óskandináv: „Vanaheimr”) egyike a kilenc világnak a skandináv mitológiában, a Ván-istenek lakóhelye. Úgy tartják, hogy a vánok korábban léteztek, mint az ázok, s úgy ismerték őket, mint békeszerető isteneket, az életet és boldogságot többre tartották az erőnél. Az "Ynglinga saga" szerint Vanheim a Fekete-tengertől északra fekszik, valahol a Don folyónál. A ván-háború után a vánok és az ászok közötti békekötés egyik feltételeként Njörd, Kvasir, Frey és Freyja mint béketúszok Asgardban éltek. Az ászok Hönirt és Mimirt küldték a Vanheimbe a béke biztosítékaként.

Az Eddában csak egyszer említik:

Vánok világában
nevelték nemes erők,
elküldték túsznak az ázokhoz;
tudjuk, visszajön
világok végén,
megtér vánokhoz megint.

Mivel azt írják, hogy Njörd visszatér ide a Ragnarök után, feltételezhető, hogy Vanheimet mégsem érinti a világok pusztulása.

Források

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vanheim című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vanaheimr) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.