Asgard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Asgard a skandináv mitológiában az istenek Æsir családjának a lakóhelye. (Egyes források szerint Godheim, jelentése "istenek hona")

Az izlandi hagyomány szerint istenek ácsolták és kovácsolták e várat, s egy óriás építőmester fallal vette körül. A várban minden istennek külön lakása van. Asgardot egy Bifrost-nak nevezett szivárványhíd köti össze az emberek lakta földdel, Midgarddal. (Bifrost a legfontosabb híd a skandináv mitológiában).

Az építőmester fizetségként Freyja istennőt, valamint a Napot és a Holdat kérte. Az Æsir-ok beleegyeztek, de kikötötték, hogy a munkának be kell fejeződnie egyetlen tél alatt. Ez olyan rövid időtartam volt, aminek teljesítését még ők is lehetetlennek tartották. Azonban az építő kérésére Loki megengedte, hogy az építésben csődöre, Svaðilfari is segíthessen. A ló olyan gyorsan dolgozott, hogy a határidő előtt három nappal Loki kancává változott, hogy magára vonja a csődör figyelmét, és így az ne tudja befejezni a fal építését. Az eredmény az lett, hogy Loki egy nyolclábú csikónak, Sleipnir-nek adott életet (ez később Odin lova lett).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A Pallas nagy lexikona
  • Katherine Holman: Historical Dictionary of the Vikings, The Scarecrow Press, Inc. Lanham, Maryland, and Oxford, 2003