Nelson Angelo Piquet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nelson Piquet Jr szócikkből átirányítva)
Nelson Angelo Piquet
Életrajzi adatai
Teljes neveNelson Angelo Tamsma Piquet Souto Maior
Született1985. július 25. (38 éves)
Heidelberg
NemzetiségeBrazil brazil
Pályafutása
KategóriaFormula–E
Aktív évei20142019
Rajtszáma3
Korábbi csapataiCHN Nextev NIO
GBR Panasonic Jaguar Racing
Nagydíjak száma51
Világbajnoki címek1
Győzelmek2
Dobogós helyezések5
Első rajtkockák1
Leggyorsabb körök4
VB-pontok236

Frissítve: 2019. március 31..
A Wikimédia Commons tartalmaz Nelson Angelo Piquet témájú médiaállományokat.

Nelson Angelo Tamsma Piquet Souto Maior, ismertebb nevén Nelson Piquet Junior (Heidelberg, 1985. július 25. –) brazil autóversenyző, a háromszoros Formula–1-es világbajnok Nelson Piquet fia.

Pályafutása[szerkesztés]

Gokart[szerkesztés]

Az ifjú Nelson 1993-ban kezdte karrierjét Brazíliában, természetesen gokarttal. Nelsinho nyolc évet töltött ebben a szériában, majd áttért a ranglétra következező fokára: a Formula-szériára.

Alsóbb géposztályok[szerkesztés]

A következő állomás a dél-amerikai Formula–3-as bajnokság volt. Első évében (2001) csak egy fél szezont teljesített, mégis a bajnokság ötödik helyén végzett. A következő évben négy futammal a bajnokság vége előtt megnyerte a széria bajnoki címét. Két sikeres év után, Nelson karrierje a Brit Formula 3-as bajnokságban folytatódott, csakúgy, mint Ayrton Sennának, vagy édesapjának.

2003-ban, 17 évesen, saját csapattal (Piquet Sports) mutatkozott be a Brit F3-as bajnokságban. Első évében hat győzelemmel és nyolc pole pozícióval a bajnokság harmadik helyén végzett, amire felfigyelt a Williams Formula–1-es csapat, és tesztelésre hívták. 2004-ben hat győzelemmel és nyolc pole pozícióval megnyerte a bajnoki címet, ezzel a széria legfiatalabb bajnokává vált. (Az előző ilyen bajnok a szintén brazil Rubens Barrichello volt.) Így nem csoda, hogy Sir Frank Williams ismét tesztelni hívta a 18 éves autóversenyzőt.

2005-ben újabb Formula–1-es élménnyel lehetett gazdagabb Nelson, februárban ugyanis kipróbálhatta a BAR-Honda istálló versenyautóját. Ezt követően már a versenyzésre kellett koncentrálnia, ugyanis az újonnan induló GP2 sorozatban versenyzett a Piquet Sportsnál. Első évében rengeteg technikai probléma hátráltatta Nelsinhót, ám mégis tudott egy futamgyőzelmet szerezni, amit még négy további dobogós helyezés egészített ki. Az év végén a Brazil csapat pilótája volt a szintén új A1GP sorozatban. Az első állomáson, Brands Hatchben mindent megnyert, amit meg lehetett. (Ezt még négy további dobogós helyezés egészítette ki.)

2006-ban ismét a GP2-ben versenyzett, szintén a Piquet Sportsnál. Négy futamgyőzelmet szerzett, valamint több pole pozíciót, mint bárki más. Magyarországon sporttörténelmet írt, ugyanis a széria történetében sohasem fordult elő, hogy egy versenyző a hétvégén elérhető összes pontot megszerezte. Az egész éves teljesítménye alapján 12 ponttal a bajnok Lewis Hamilton mögött végzett.

Formula–1[szerkesztés]

2007[szerkesztés]

2007-ben az ING Renault Formula–1-es csapatának teszt-és tartalékpilótájaként minden versenyen jelen volt, hogy segítse a csapatot és tapasztalatokat szerezzen.

2008[szerkesztés]

2008-ban egész éves versenyzési lehetőséget kapott a Renaultnál, csapattársa a kétszeres világbajnok Fernando Alonso. A szezonnyitó ausztrál nagydíjon csak az utolsó előtti helyre tudta magát kvalifikálni, a versenyen technikai hiba miatt kiesett. A maláj nagydíjon a tizenegyedik helyen ért célba. Bahreinben váltóprobléma miatt kiesett. A spanyol nagydíjon a Renault új fejlesztéseivel a 10. helyet szerezte meg az időmérő edzésen, de a futamon kiesett, miután összeütközött Sébastien Bourdais-val. Törökországban csak a csalódást keltő 17. helyet szerezte meg az időmérő edzésen, míg Alonso a 7. lett. A versenyen ezúttal célba tudott érni, a 15. helyen. A monacói nagydíjon ismét csak a 17. helyről indulhatott. Az esős versenyen jól szerepelt és a pontszerzésre is esélye volt, de amikor száraz pályára alkalmas gumikra váltott, a St. Dévote-kanyarban – ahol Räikkönen és Massa is kicsúszott a verseny során – a falnak ütközött és kiesett. A kanadai nagydíjon ígéretes helyen autózott, amikor kipördült, majd beállt a boxba.

Piquet a 2008-as kanadai nagydíjon

Franciaországba, a csapat hazai versenyére új fejlesztésekkel érkezett a Renault. Piquet első komoly sikerét könyvelhette el az év során, amikor megnyerte a harmadik szabadedzést. Az időmérő edzésen bár épphogy lemaradt a harmadik szakaszról, mégis a 9. rajthely lett az övé, miután Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen is rajtbüntetést kaptak. A futam első köreiben sikerrel tartotta maga mögött az utóbbi két versenyzőt, Kovalainen csak az első boxkiállásuk után tudta megelőzni. A versenyen végig pontszerző helyen vagy annak közelében haladt. 8. volt, amikor pár körrel a vége előtt egy lekörözés során megelőzte csapattársát, Alonsót. Piquet először szerzett pontot pályafutása során és az évben először végzett jobb helyen, mint Alonso. 7. helyéért járó két pontjával a 17. helyre jött föl a világbajnokságban.[1] A brit nagydíjon újra nem volt szerencséje: bár a 7. helyre kvalifikálta magát, az esős versenyen a 4. helyről csúszott a sóderágyba, és ez a versenye végét jelentette.

A német nagydíj időmérőjén kiesett az első körben, de a versenyen a biztonsági autó pályára küldése előtt állt ki a boxba, így a 3. helyre jött fel. Végül a 2. helyen zárta a versenyt, ami első dobogós helyezése a Formula–1-ben. A magyar nagydíjon bejutott az utolsó szakaszba, de ott már nem tudott senkit se megelőzni. Kis szerencsének köszönhetően a 6. lett. Valenciában a 15. helyről indult, 11. helyre ért be. Alonso kiesésének révén a Renault nem szerzett pontot. A belga nagydíjtól korán búcsúzott, az olasz esőben 10. helyen végzett. Szingapúrban falnak ütközött és kiesett, ám ezzel győzelemhez segítette csapattársát: A balesete miatt beküldött biztonsági autó összekeverte a mezőnyt, a kavarodásból Alonso jött ki a legjobban és megnyerte a versenyt. Egy évvel később, miután év közben menesztették a Renault-tól, azt állította, hogy a balesetet szándékosan, Briatore-val egyeztetve tette csinálta. Japánban csak a 12. helyre kvalifikálta magát, de a futamon igazán örülhetett, hiszen Hamilton és Massa büntetésének (is) köszönhetően 8 helyet javított ezen, míg a Renault számára teljessé tette az ünneplését, mivel csapattársa Fernando nyert. Kínában az 1 pontot érő 8. helyre hozta be az autót. Brazíliában 3 ezreden múlott, hogy nem jutott be az időmérő edzés harmadik szakaszába, így a 11. helyről rajtolt. Első hazai versenyén rögtön az első körben kicsúszott a vizes pályáról a Senna-S kanyarban és kiesett.

A 2008-as évet a 12. helyen zárta, 19 ponttal.[2] Bár a szezon során folyamatosan érték kritikák a teljesítményét, de a csapat 2009-re is lehetőség biztosít számára, hogy megmutassa mit tud.[3]

2009[szerkesztés]

Sepangban

2009-ben Ausztráliában és Malajziában sem sikerült az időmérő edzés második etapjába jutnia. Melbourne-ben a versenyen egy rajt utáni kisebb incidens miatt pontszerző helyre keveredett, ám az első biztonsági autós szakasz utáni repülőrajtnál tönkrementek a fékjei és a kavicságyban végezte a futamot. Az eső miatt félbeszakadt maláj nagydíjon a 13. helyen végzett. Bahreinben bejutott az időmérő második szakaszába, de ott az utolsó helyen végzett, így a 15. helyről várhatta a startot másnap. A futamon végül 10. lett.

Aztán következtek az európai futamok több-kevesebb sikerrel. Spanyolországban hiába indulhatott a (számára már előkelőnek mondható) 12. helyről, ugyanebben a pozícióban fejezte be a futamot. Monacóban szintén a 12. helyről indulhatott, de 10 kör megtétele után, ütközött Sébastien Buemivel, és feladni kényszerült a versenyt. A török nagydíjon a 17. helyről indulhatott, és a versenyt egy hellyel előbbre lépve a 16. helyen végzett 1 kör hátrányban. Következett a brit nagydíj, ahol bejutott az időmérő edzés második etapjába, de csak a 14. helyen végzett. A futam sem volt sokkal kellemesebb számára, hiszen a 12. helyen végzett, de legalább megverte a 14. helyen végző csapattársát Fernando Alonsót. 2009-es Formula–1-es idény során először győzte le az időmérőn a csapattársát. Erre pedig a német nagydíjig kellett várni. Tehát a 10. helyről, pontszerzési reményekkel vághatott neki a futamnak, ám csak a 13. helyen ért célba. E futam után lehetett egyre erősebben hallani azokat a pletykákat, miszerint Piquet-t kirúgják a Renaultól. Ez be is igazolódott, a magyar nagydíjon még részt vett, de az európai nagydíjon már a harmadik számú pilóta, a francia Romain Grosjean ült be a helyére.

NASCAR[szerkesztés]

2010-től 2013-ig, majd 2014-ben és 2016-ban különböző NASCAR sorozatokban vett részt, többek között a Sprint Cup Series-ben, az Xfinity Series-ben, és a Camping World Truck Series-ben, de indult a K&N Pro Series East-ben és az ARCA Racing Series-ben is. Minden bajnokságot figyelembe véve, összesen 4 győzelmet aratott.

Eredményei[szerkesztés]

Teljes A1 Grand Prix eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Helyezés Pont
2005–06 Brazília GBR
SPR

1
GBR
FEA

1
GER
SPR

3
GER
FEA
Ki
POR
SPR
2
POR
FEA
8
AUS
SPR
3
AUS
FEA
9
MAL
SPR
4
MAL
FEA
10
UAE
SPR
Ki
UAE
FEA
Ki
RSA
SPR
Ki
RSA
FEA

9
IDN
SPR
IDN
FEA
MEX
SPR
MEX
FEA
USA
SPR
USA
FEA
CHN
SPR
CHN
FEA
6. 71

Teljes GP2-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Helyezés Pont
2005 Hitech/Piquet Racing IMO
FEA

14
IMO
SPR

6
CAT
FEA

5
CAT
SPR

2
MON
FEA

11
NÜR
FEA

5
NÜR
SPR

3
MAG
FEA

Ki
MAG
SPR

Kiz
SIL
FEA

Ki
SIL
SPR

Ki
HOC
FEA

3
HOC
SPR

8
HUN
FEA

Ki
HUN
SPR

10
IST
FEA

4
IST
SPR

6
MNZ
FEA

3
MNZ
SPR

Ki
SPA
FEA

1
SPA
SPR

14
BHR
FEA

Ki
BHR
SPR

15
8. 46
2006 Piquet Sports VAL
FEA

1
VAL
SPR

4
IMO
FEA

5
IMO
SPR

2
NÜR
FEA

Ki
NÜR
SPR

19
CAT
FEA

4
CAT
SPR

2
MON
FEA

Ki
SIL
FEA

4
SIL
SPR

5
MAG
FEA

4
MAG
SPR

2
HOC
FEA

13
HOC
SPR

Ni
HUN
FEA

1
HUN
SPR

1
IST
FEA

1
IST
SPR

5
MNZ
FEA

2
MNZ
SPR

6
2. 102

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Helyezés Pont
2008 Renault AUS
Ki
MAL
11
BHR
Ki
ESP
Ki
TUR
15
MON
Ki
CAN
Ki
FRA
7
GBR
Ki
GER
2
HUN
6
EUR
11
BEL
Ki
ITA
10
SIN
Ki
JPN
4
CHN
8
BRA
Ki
12. 19
2009 Renault AUS
Ki
MAL
13
CHN
16
BHR
10
ESP
12
MON
Ki
TUR
16
GBR
12
GER
13
HUN
12
EUR
BEL
ITA
SIN
JPN
BRA
UAE
21. 0

Teljes Formula–E eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Helyezés Pont
2014–15 China Racing BEI
8
PUT
Ki
PDE
2
BUE
3
MIA
5
LBH
1^
MON
3^
BER
4^
MOS
1^
LON
5^
LON
7^
1. 144
2015–16 NEXTEV TCR BEI
15†
PUT
8
PDE
15†
BUE
12
MEX
13
LBH
Ki
PAR
Ki
BER
13
LON
12
LON
9
15. 8
2016–17 NEXTEV NIO HKG
11
MAR
16
BUE
5
MEX
9
MON
4
PAR
7
BER
12
BER
12
NYC
11
NYC
16†
MNT
13
MNT
16
11. 33
2017–18 Panasonic Jaguar Racing HKG
4
HKG
12
MAR
4
SAN
6
MEX
4
PDE
Ki
ROM
Ki
PAR
Ki
BER
12
ZUR
Ki
NYC
Ki
NYC
7
9. 51
2018–19 Panasonic Jaguar Racing ADR
10
MAR
14
SAN
12
MEX
Ki
HKG
Ki
SNY
Ki
ROM
PAR
MON
BER
BRN
NYC
NYC
22. 1
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 90%-át teljesítette.
^ FanBoost

Teljes Blancpain GT eredménylistája[szerkesztés]

Év Csapat Osztály 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Helyezés Pont
2014 BMW Sport Trophy Team Brasil Pro NOG
QR

18
NOG
CR

15
BRH
QR
BRH
CR
ZAN
QR

12
ZAN
CR

8
SVK
QR
SVK
CR
ALG
QR
10
ALG
CR
16
ZOL
QR

22
ZOL
CR

Ki
BAK
QR
BAK
CR
37. 4

Teljes Stock Car Brasil eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Helyezés Pont
2014 Mobil Super Racing INT
1

6
SCZ
1
SCZ
2
BRA
1
BRA
2
GOI
1
GOI
2
GOI
1
CAS
1
CAS
2
CUR
1
CUR
2
VEL
1
VEL
2
SCZ
1
SCZ
2
TAR
1
TAR
2
SAL
1
SAL
2
CUR
1
HN‡ 0‡
2015 AMG Motorsport GOI
1

28
RBP
1
RBP
2
VEL
1
VEL
2
CUR
1
CUR
2
SCZ
1
SCZ
2
CUR
1
CUR
2
GOI
1
CAS
1
CAS
2
BRA
2
BRA
2
CUR
1
CUR
2
TAR
1
TAR
2
INT
1
HN‡ 0‡
2016 Shell Racing CUR
1
6
VEL
1
VEL
2
GOI
1
GOI
2
SCZ
1
SCZ
2
TAR
1
TAR
2
CAS
1
CAS
2
INT
1
LON
1
LON
2
CUR
1
CUR
2
GOI
1
GOI
2
CDC
1
CDC
2
INT
1
HN‡ 0‡
2018 Full Time Bassani INT
1
Ki
CUR
1
15
CUR
2
18
VEL
1
19
VEL
2
Ki
LON
1
19
LON
2
16
SCZ
1
SCZ
2
GOI
1
Kiz
MOU
1
Ki
MOU
2
3
CAS
1
18
CAS
2
Ki
VCA
1
7
VCA
2
8
TAR
1
17
TAR
2
Ki
GOI
1
6
GOI
2
2
INT
1

20
15. 65
2019 Full Time Sports VEL
1
7
VCA
1
20
VCA
2
Ki
GOI
1
21
GOI
2
10
LON
1
6
LON
2
7
SCZ
1
16
SCZ
2
3
MOU
1
18
MOU
2
18
INT
1

6
CUR
1
17
CUR
2
12
CAS
1
11
CAS
2
17
TAR
1
23
TAR
2
17
GOI
1
7
GOI
2

2
INT
1

Ki
13. 163
* A szezon jelenleg is zajlik.
‡ Mivel Piquet vendégpilóta volt, ezért nem részesült pontokban.

Teljes Indy Lights eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Helyezés Pont
2015 Carlin Motorsport USA
STP
USA
STP
USA
LBH
USA
ALA
USA
ALA
USA
IMS
USA
IMS
USA
INDY
CAN
TOR
7
CAN
TOR
8
USA
MIL
USA
IOW
USA
MDO
USA
MDO
USA
LAG
USA
LAG
15. 28

Le Mans-i 24 órás autóverseny[szerkesztés]

Év Csapat Csapattárs Autó Kategória Kör Összetett
Helyezés
Kategória
Helyezés
2006 RUS Russian Age Racing
GBR Team Modena
ESP Antonio García
AUS David Brabham
Aston Martin DBR9 GT1 343 9. 4.
2016 SUI Rebellion Racing GER Nick Heidfeld
FRA Nicolas Prost
Rebellion R-One-AER LMP1 330 29. 6.
2017 SUI Vaillante Rebellion SUI Mathias Beche
DEN David Heinemeier Hansson
Oreca 07-Gibson LMP2 364 Kiz Kiz

Teljes FIA World Endurance Championship eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Osztály Kasztni Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Helyezés Pont
2016 Rebellion Racing LMP1 Rebellion R-One AER P60 2.4 L Turbo V6 SIL
4
SPA
4
LMS
13
NÜR MEX COA FUJ SHA BHR 15. 25
2017 Vaillante Rebellion LMP2 Oreca 07 GK428 4.2 L V8 SIL
9
SPA
4
LMS
Kiz
NÜR MEX
5
COA
2
FUJ
Kiz
SHA
3
BHR
3
12. 73

Teljes FIA Ralikrossz-világbajnokság eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Autó Kategória 1 2 3 4 5 6 Helyezés Pont
2014 Olsbergs MSE Lites Ford Fiesta Supercar POR GBR
6
FIN SWE ITA TUR 20. 18

Teljes Globális Ralikrossz-bajnokság eredménylistája[szerkesztés]

Év Csapat Autó Kategória 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Helyezés Pont
2013 X Team Racing Mitsubishi Lancer Supercar BRA
11
MUN MUN LOU
10
BRI IRW ATL CHA
15
LV
15
19. 17
2014 SH Rallycross Ford Fiesta ST Supercar BAR
4
AUS
3
DC
2
NY
2
CHA
3
DAY
8
LA1
12
LA2
9
SEA
4
LV
Ni
4. 307
2015 SH Rallycross Ford Fiesta ST Supercar FTA
3
DAY1
7
DAY2
6
MCAS
3
DET1
8
DET2
9
DC
1
LA1
8
LA2
Kiz
BAR1
5
BAR2
3
LV
6
4. 380
2016 SH Rallycross Ford Fiesta ST Supercar PHO1 PHO2 DAL DAY1 DAY2 MCAS1 MCAS2
T
DC
7
AC
8
SEA
8
LA1 LA2 12. 63

Teljes Titans-RX eredménysorozata[szerkesztés]

Év Külső Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Helyezés Pont
2019 Audi A1 Pantera RX6 FRA1
10
FRA2
12
GBR1
9
GBR2
12
POR1
POR2
AUT1
AUT2
HUN1
HUN2
GER1
GER2
18. 22

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a francia nagydíjon (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  2. A 2008-as világbajnokság végeredménye (angol nyelven). www.formula1.com, 2008. november 2. (Hozzáférés: 2008. november 13.)
  3. English, Steven: Renault retain Alonso and Piquet for '09 (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. november 5. (Hozzáférés: 2008. november 6.)

További információk[szerkesztés]