Mária Anna portugál királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mária Anna osztrák főhercegnő
További Mária Anna nevű személyeket lásd itt.

Habsburg Mária Anna főhercegnő (németül Maria Anna von Österreich), (Linz, 1683. szeptember 7.Lisszabon, 1754. augusztus 14.) osztrák főhercegnő, 1708-tól portugál királyné.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Származása, testvérei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mária Anna főhercegnő 1683. szeptember 7-én született Linzben. Édesapja I. Lipót német-római császár és magyar király volt, édesanyja a császár harmadik felesége, Pfalz–Neuburgi Eleonóra. A leányok sorában harmadikként született. Két bátyja, a későbbi I. József és VI. Károly német-római császárok, és két nővére, Mária Erzsébet és Mária Magdolna érte el a felnőttkort. Apjának első házasságából volt még egy nővére is, Mária Antónia főhercegnő, aki 1685-ben II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem felesége lett.

Házassága, gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1708. október 27-én Lisszabonban férjhez ment a Bragança-házból való V. János portugál királyhoz (1689–1750). A házasságból hét gyermek született:

Portugália régense[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1742-ben, miután férje szélütést kapott, átvette az uralmat és régensként intézte az ügyeket. V. János halála után, 1750. július 31-én átadta a kormányt legidősebb fiának, az új királynak, I. Józsefnek.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1754. augusztus 14-én halt meg Lisszabonban. Holttestét a lisszaboni német mezítlábas kármeliták templomában temették el, szívét később hazaszállították Ausztriába és a Habsburgok hagyományos temetkezőhelyén, a bécsi kapucinusok templomának kriptájában (Kapuzinergruft) helyezték el.