Bragança Mária Borbála spanyol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bragança Mária Borbála
Barbaradebragança.jpg
Uralkodóház Bragança
Született 1711. december 4.
Lisszabon
Elhunyt 1758. augusztus 27. (46 évesen)
Aranjuez
NyughelyeTomb of Barbara of Braganza
Édesapja V. János portugál király
Édesanyja Habsburg Mária Anna
Házastársa VI. Ferdinánd spanyol király
Vallása római katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Bragança Mária Borbála témájú médiaállományokat.

Bragança Mária Borbála (ismert még mint Portugáliai Mária Borbála vagy Barbara, portugálul: Maria Bárbara de Bragança, spanyolul: Bárbara de Braganza; Lisszabon, 1711. december 4. – Aranjuez, 1758. augusztus 27.), a Bragança-házból származó portugál infánsnő, aki VI. Ferdinánd spanyol királlyal kötött házassága révén Spanyolország királynéja 1746-tól 1758-as haláláig. Hitvese a halálát követően búskomorságba esett, kolostorba vonult és mint elmebeteg halt meg egy évvel később, 1759. augusztus 10-én. Férjével való kapcsolata gyermektelen maradt.

Származása[szerkesztés]

Mária Borbála infánsnő 1711. december 4-én született Lisszabonban, a portugál uralkodó dinasztia, a Bragança-ház tagjaként. Apja V. János portugál király, aki II. Péter király és Pfalz–Neuburgi Mária Zsófia királyné fia volt. Apai nagyapai dédszülei IV. János portugál király és Luísa de Gusmão (Juan Manuel Pérez de Gusmão leánya), míg apai nagyanyai dédszülei Fülöp Vilmos pfalzi választófejedelem és Hessen–Darmstadti Erzsébet Amália (II. György hesseni–darmstadti tartománygróf leánya) voltak.

Édesanyja a Habsburg-ház osztrák ágából származó Ausztria Mária Anna főhercegnő, I. Lipót német-római császár és Pfalz–Neuburgi Eleonóra Magdolna leánya volt. Anyai nagyapai dédszülei III. Ferdinánd német-római császár és Habsburg Mária Anna infánsnő (III. Fülöp spanyol király leánya), míg anyai nagyanyai dédszülei szintén Fülöp Vilmos pfalzi választófejedelem és Hessen–Darmstadti Erzsébet Amália voltak. Így szülei első-unokatestvérek voltak anyáik révén. Az infánsnő volt szülei hat gyermeke közül a legidősebb. A hat testvér közül rajta kívül csak ketten érték meg a felnőttkort, I. József és III. Péter későbbi portugál királyok.

Források[szerkesztés]

Portugáliai Mária Borbála
Bragança-ház
Született: 1711. december 4. Elhunyt: 1758. augusztus 27.
Előző
Farnese Erzsébet
Spanyolország királynéja
1746. július 9. –
1758. augusztus 27.
Következő
Szászországi
Mária Amália