Letícia spanyol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Letícia
Letizia Ortiz Rocasolano
Letícia királyné 2019-ben
Letícia királyné 2019-ben

Spanyol Királyság királynéja
Letizia
Uralkodási ideje
2014. június 19. hivatalban
Koronázásanem koronázták meg
ElődjeOldenburgi Zsófia
Utódjahivatalban
Életrajzi adatok
UralkodóházBourbon-ház (Capeting-dinasztia)
Született1972. szeptember 15. (51 éves)
Oviedo, Spanyolország
ÉdesapjaJesús Ortiz Álvarez újságíró (1949– )
ÉdesanyjaPaloma Rocasolano kórházi nővér (1952– )
Testvére(i)
  • Telma Ortiz Rocasolano
  • Érika Ortiz Rocasolano
Házastársa1. Alonso Guerrero Pérez (1998–1999)
Házastársa2. VI. Fülöp spanyol király (2004– )
Gyermekei2. férjétől:
1. Leonóra (2005– )
2. Zsófia (2007– )
Letícia aláírása
Letícia aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Letícia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Letícia (Oviedo, 1972. szeptember 15. –), született Letizia Ortiz Rocasolano, VI. Fülöp spanyol király felesége, az első nem nemesi származású és 1879 óta az első, spanyol földön született spanyol királyné.

Családja[szerkesztés]

A királyné Jesús Ortiz Álvarez újságíró és Paloma Rocasolano ápolónő legidősebb lánya. Oviedóban, Asztúria fővárosában született 1972. szeptember 15-én. A hercegné szülei 1999-ben elváltak, apja újra házasodott. Fiatalabbik húga, Erika 2007-ben öngyilkosságot követett el. A hercegné gyermekkorát egy, a Vizcayai-öbölben található faluban töltötte. Katolikus vallású, és már gyermekkorában is az újságírás iránt érdeklődött leginkább.

Karrier[szerkesztés]

Letizia Ortiz felsőfokú tanulmányait a madridi Universidad Complutense egyetem kommunikáció alapszakán végezte, mesterfokú diplomáját a mexikói Guadalajara egyetemén kapta, ahol megkezdte doktori tanulmányait, de PhD fokozatot nem szerzett. A spanyol trónörökössel, Fülöp asztúriai herceggel, a mai Fülöp királlyal kötött házassága előtt újságíróként dolgozott az ABC spanyol napilapnál, az EFE hírügynökségnél, több televíziós csatornánál. 2000-től bemondó és washingtoni tudósító volt a TVE spanyol közszolgálati televízió hírműsorában, a Telediarióban valamint a CNN+ munkatársa is volt. A Telediarióban eleinte a heti hírösszefoglalónak volt műsorvezetője, illetve a délutánonként jelentkező második kiadás hírszerkesztői munkálatait is ellátta, amelynek 2003-ra a nézettsége 3 milliósra emelkedett. Ő tudósította a spanyolokat Washingtonból a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokról, majd 2003-ban haditudósítóként Irakban is járt a Telediario esetén. A trónörökössel is újságírói munkája során ismerkedett meg.

Házasság[szerkesztés]

1998. augusztus 7-én feleségül ment irodalomprofesszorához, de a házasság alig egy évig tartott. 2003. november 1-jén Letiziát eljegyezte a spanyol trónörökös. 2004. május 22-éig a jövendő királyné a spanyol királyi palotában élt, ahol Zsófia királyné segítségével készült fel jövendő szerepének betöltésére, mint Asztúria hercegének neje.

Az esküvőre Madridban, az Almudena székesegyházban került sor. A hercegné Pertegaz spanyol divattervező ruháját viselte. A diadémot Zsófia királynétól kapta meg személyes használatra, élete végéig. A jeles eseményen Európa valamennyi királyi háza képviseltette magát.

Gyermekei[szerkesztés]

2005. október 31-én született Leonóra asztúriai hercegnő, aki apját, VI. Fülöpöt követheti a trónon (a spanyol királyság elfogadja a női öröklődést). 2007. április 29-én jött világra a hercegi pár második gyermeke, Zsófia infánsnő. A királyné családjával a La Zarzuela palotában él. A madridi királyi palotát csak hivatalos alkalmakkor használják.

A királyné munkássága[szerkesztés]

A spanyol királyné számtalan hivatalos eseményen képviseli férjével a spanyol koronát méltó módon. Már a trónörökös feleségeként – asztúriai hercegnéként – megszerettette magát a spanyol néppel, és elkísérte férjét hivatalos útjain Jordániába, Magyarországra, az Amerikai Egyesült Államokba, Portugáliába, Brazíliába, Svédországba, Kínába és Japánba. A királyné elkötelezett híve a rák elleni harcnak. Számos jótékonysági szervezetet támogat.

A királyné szabadidős tevékenységei[szerkesztés]

Letícia kedveli az irodalmat, szívesen jár moziba, színházba és szeret síelni, amióta beházasodott a királyi családba. Anyanyelvén kívül jól beszél angolul. Öltözködési stílusát jellemzi, hogy támogatja a spanyol divattervezők munkáját. A királyné legkedvesebb spanyol divattervezője Felipe Varela. Legemlékezetesebb ruháját – ami a jelenlévőket a magyar Erzsébet királynéra emlékeztette – az orosz elnök, a Vlagyimir Putyin tiszteletére rendezett vacsorán viselte. A nemzetközi divat nagyjai közül nagyon kedveli Jimmy Choo, Manolo Blahniko, Giorgio Armani, illetve Yves Saint-Laurent termékeit. A királyné megjelenése mindig rendkívül elegáns. Házassága előtt szívesen hordott nadrágkosztümöket, de most inkább a királyi család nőtagjai számára előírásos kosztümöket viseli, de szívesen kísérletezik különböző kiegészítőkkel és modern szabásvonalakkal. Spanyolországban valóságos divatikonná vált. Hivatalos eseményeken gyakran látni hagyományos spanyol viseletben is.

Megszólítása és hivatalos címei[szerkesztés]

  • Letizia Ortiz Rocasolano (1972 – 2004. május)
  • Su Alteza Real la Princesa de Asturias (2004 – 2014)
  • Su Majestad la Reina de España (2014. június 19. – )

Hivatalos címe: „Ő királyi felsége Letícia, Spanyolország királynéja”. A királyné rendelkezik címerrel, de kizárólag személyes használatra, tekintve, hogy Spanyolországban csak a királynak és a korona örökösének lehet saját címere.

Források[szerkesztés]

  • Andrea Bachstein, Claudia Fromme: Die neuen Royals, wenn Liebe adelt
Előző
Oldenburgi Zsófia
Spanyolország királynéja
2014 – hivatalban
Következő
hivatalban