Letícia spanyol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Letícia
Letizia Ortiz Rocasolano
Letícia asztúriai hercegné 2010-ben,Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjén
Letícia asztúriai hercegné 2010-ben,
Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjén

Spanyol Királyság királynéja
Letizia
Uralkodási ideje
2014. június 19.hivatalban
Koronázása nem koronázták meg
Elődje Oldenburgi Zsófia
Utódja hivatalban
Életrajzi adatok
Uralkodóház Bourbon-ház (Capeting-dinasztia)
Született 1972. szeptember 15. (45 éves)
Oviedo, Spanyolország
Házastársa 1. Alonso Guerrero Pérez (1962– ), elváltak
Házastársa 2. VI. Fülöp spanyol király (1968– )
Gyermekei 2. férjétől:
1. Eleonóra (2005– )
2. Zsófia (2007– )
Édesapja Jesús Ortiz Álvarez újságíró (1949– )
Édesanyja Paloma Rocasolano kórházi nővér (1952– )
Letícia aláírása
Letícia aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Letícia témájú médiaállományokat.

Letícia (Oviedo, 1972. szeptember 15. – ), született Letizia Ortiz Rocasolano, VI. Fülöp spanyol király felesége, az első nem nemesi származású és 1879 óta az első, spanyol földön született spanyol királyné.

Családja[szerkesztés]

A királyné Jesús Ortiz Álvarez újságíró és Paloma Rocasolano ápolónő legidősebb lánya. Oviedóban, Asztúria fővárosában született 1972. szeptember 15-én. A hercegné szülei 1999-ben elváltak, apja újra házasodott. Fiatalabbik húga, Erika 2007-ben öngyilkosságot követett el. A hercegné gyermekkorát egy, a Vizcayai-öbölben található faluban töltötte. Katolikus vallású, és már gyermekkorában is az újságírás iránt érdeklődött leginkább.

Karrier[szerkesztés]

Letizia Ortiz felsőfokú tanulmányait a madridi Universidad Complutense egyetem kommunikáció alapszakán végezte, mesterfokú diplomáját a mexikói Guadalajara egyetemén kapta, ahol megkezdte doktori tanulmányait, de PhD fokozatot nem szerzett. A spanyol trónörökössel, Fülöp asztúriai herceggel, a mai Fülöp királlyal kötött házassága előtt újságíróként dolgozott az ABC spanyol napilapnál, az EFE hírügynökségnél, több televíziós csatornánál, bemondó volt a TVE spanyol televízió hírműsorában, a CNN+ munkatársa is volt. Ő tudósította a spanyolokat Washingtonból a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokról, majd 2003-ban haditudósítóként Irakban is járt. A trónörökössel is újságírói munkája során ismerkedett meg.

Házasság[szerkesztés]

1998. augusztus 7-én feleségül ment irodalomprofesszorához, de a házasság alig egy évig tartott. 2003. november 1-jén Letiziát eljegyezte a spanyol trónörökös. 2004. május 22-éig a jövendő királyné a spanyol királyi palotában élt, ahol Zsófia királyné segítségével készült fel jövendő szerepének betöltésére, mint Asztúria hercegének neje.

Az esküvőre Madridban, a La Almudena katedrálisban került sor. A hercegné Pertegaz spanyol divattervező ruháját viselte. A diadémot Zsófia királynétól kapta meg személyes használatra, élete végéig. A jeles eseményen Európa valamennyi királyi háza képviseltette magát.

Gyermekei[szerkesztés]

2005. október 31-én született Eleonóra asztúriai hercegnő, aki apját, VI. Fülöpöt követheti a trónon (a spanyol királyság elfogadja a női öröklődést). 2007. április 29-én jött világra a hercegi pár második gyermeke, Zsófia infánsnő.

A királyné munkássága[szerkesztés]

A spanyol királyné számtalan hivatalos eseményen képviseli férjével a spanyol koronát méltó módon. Már a trónörökös feleségeként – asztúriai hercegnéként – megszerettette magát a spanyol néppel, és elkísérte férjét hivatalos útjain Jordániába, Magyarországra, az Amerikai Egyesült Államokba, Portugáliába, Brazíliába, Svédországba, Kínába és Japánba.

A királyné szabadidős tevékenységei[szerkesztés]

Letícia kedveli az irodalmat, szívesen jár moziba, színházba és szeret síelni, amióta beházasodott a királyi családba. Anyanyelvén kívül jól beszél angolul. Öltözködési stílusát jellemzi, hogy támogatja a spanyol divattervezők munkáját. Legemlékezetesebb ruháját – ami a jelenlévőket a magyar Erzsébet királynéra emlékeztette – az orosz elnök, a Vlagyimir Putyin tiszteletére rendezett vacsorán viselte. A nemzetközi divat nagyjai közül nagyon kedveli Jimmy Choo, Manolo Blahniko, Giorgio Armani, illetve Yves Saint-Laurent termékeit. Házassága előtt szívesen hordott nadrágkosztümöket, de most inkább a királyi család nőtagjai számára előírásos kosztümöket viseli. Spanyolországban valóságos divatikonná vált. Hivatalos eseményeken gyakran látni hagyományos spanyol viseletben is.

Megszólítása és hivatalos címei[szerkesztés]

  • Letizia Ortiz Rocasolano (1972 – 2004. május)
  • Su Alteza Real la Princesa de Asturias (2004 – 2014)
  • Su Majestad la Reina de España (2014. június 19. – )

Hivatalos címe: „Ő királyi felsége Letícia, Spanyolország királynéja”. A királyné rendelkezik címerrel, de kizárólag személyes használatra, tekintve, hogy Spanyolországban csak a királynak és a korona örökösének lehet saját címere.

Források[szerkesztés]

  • Andrea Bachstein, Claudia Fromme: Die neuen Royals, wenn Liebe adelt
Előző
Oldenburgi Zsófia
Spanyolország királynéja File-Arms of Spain (corrections of heraldist requests).svg
2014 – hivatalban
Következő
hivatalban