Felsőzrínyifalva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felsőzrínyifalva (Gornji Kuršanec)
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeMuraköz
KözségDrávavásárhely
Jogállásfalu
PolgármesterMladen Horvat
Irányítószám40305
Körzethívószám(+385) 040
Népesség
Teljes népesség797 fő (2021. aug. 31.)[1]
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 19′ 41″, k. h. 16° 21′ 36″Koordináták: é. sz. 46° 19′ 41″, k. h. 16° 21′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Felsőzrínyifalva témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Felsőzrínyifalva (horvátul: Gornji Kuršanec,) falu Horvátországban, Muraköz megyében. Közigazgatásilag Drávavásárhelyhez tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Csáktornyától 9 km-re délnyugatra, központjától Drávavásárhelytől 6 km-re délre, Varasddal átellenben, a Dráva északi hídfőjénél fekszik.

Története[szerkesztés]

Kursanec települést már 1478-ban is említik "Kursouecz" alakban, mint a csáktornyai uradalom részét.[2] A falu az uradalommal együtt 1546-ban lett a Zrínyiek birtoka. A falu egy szomorú esemény kapcsán vált országos hírűvé. Itt történt 1664. november 18-án a Zrínyi Miklósnak a magyar és horvát történelem egyik legígéretesebb személyiségének vadászat közbeni halála. Erre emlékeztet a falu központjában található obeliszk, mely eredetileg a tragédia színhelyén egy tölgyfa alatt állt. 1920 előtt Zala vármegye Csáktornyai járásához tartozott. 1941 és 1944 között ismét Magyarország része volt.

Felsőzrínyifalva a mai is létező egykori Kuršanectől, későbbi magyar nevén Zrínyifalvától mintegy 3 km-re nyugatra a Dráva északi hídfőjénél fekszik. Faluként 1953-óta szerepel, amikor 84 lakost számláltak itt. Akkor és 1961-ben, amikor 242 lakosa volt még a szomszédos nagyobb település Pusztafa részeként említik. 2001-ben már 755 lakosa volt. Népességének gyors gyarapodását annak köszönheti, hogy a Dráva vízének felduzzasztásával kialakított mesterséges tó, a Kursaneci-tó partján fekszik, így kedvelt üdülőhely lett. Számos hétvégi ház található itt, emellett kirándulóhely és a fejlődő víziturizmus kedvelt terepe is. A muraközi hajósklub minden évben megrendezi az itteni regattát, emellett vitorlásiskola, búváriskola és motorcsónak vezető iskola is működik itt. A falu önkéntes tűzoltóegyletét 1974-ben alapították meg, ma 79 tagot számlál, közülük 30 fiatal.

Nevezetességei[szerkesztés]

A Zrínyi-obeliszk
  • Zrínyi-obeliszket 1724-ben a szép Pignatelli Belliguardo Anna grófné, Csáktornya urának Althan grófnak a felesége emeltette a költő és hadvezér halálának a helyén a kursaneci erdőben. Később az elhagyatott helyről a falu központjába hozták. Latin nyelvű szövege megemlékezik arról, hogy itt halt meg a győzhetetlen Zrínyi, aki vaddisznó prédája lett, bár inkább ellenség keze által kellett volna elesnie. A jó szerencse megvédte a harcok közepette, de a rossz sors mégis elragadta. Sorsában mindenki az emberi végzet közelségét láthatja. Az obeliszknél a Zrínyi-gárda tart évente megemlékezést.
  • A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt kápolnája 1999-ben épült. A drávaújfalui plébániához tartozik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima. Horvát Statisztikai Hivatal, 2022. szeptember 22.
  2. Csánky Dezső:Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában. Budapest 1890.