Éjszakai műszak (film, 1990)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszakai műszak
(Graveyard Shift)
1990-es amerikai film
RendezőRalph S. Singleton
AlapműStephen King: Éjszakai műszak
Műfaj
  • horrorfilm
  • szörnyfilm
  • sci-fi film
  • irodalmi adaptáció
ForgatókönyvíróJohn Esposito
Főszerepben
ZeneBrian Banks
OperatőrPeter Stein
VágóRandy Jon Morgan
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínMaine
Játékidő89 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1990. október 26.[1]
  • 1991. május 30. (Németország)[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Éjszakai műszak vagy Éjjeli műszak (eredeti cím: Graveyard Shift) 1990-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melyet Ralph S. Singleton rendezett. A történet alapjául Stephen King azonos című novellája szolgált (mely magyarul a szintén Éjszakai műszak címet viselő kötetben jelent meg).

Cselekmény[szerkesztés]

A film Maine állam egy csendes kisvárosában játszódik, a cselekmény nagy része pedig a helyi textilgyár körül játszódik. A történetben egy hatalmas méretű patkány- és denevérszerű teremtény szedi az áldozatait.

Egy fiatal vándormadár, John Hall (David Andrews) kerül Maine egyik kisvárosába. A helyi textilgyárban kezd el dolgozni, ahol a hőség miatt csak este tizenegytől reggel hétig dolgoznak. Mr. Warwick Foreman (Stephen Macht), a kegyetlen főnök, épp masszív tisztító-munkára toboroz embereket. Az öreg gyár alagsorát évtizedeken keresztül nem használták, és itt az évek során felgyülemlett szemét miatt rendkívüli mértékben elszaporodtak a patkányok. Habár a meló nagyon mocskos, az embereknek a magas fizetség miatt szüksége van a munkára. A főnök ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy az alagsorban a patkányokon kívül van valami, ami még rémisztőbb és visszataszítóbb. Hall jobban megismerkedik az egyik lánnyal, Jane Wisconsky-val (Kelly Wolf), kettőjük között egy románc kezdődik. A takarítás közben Hall egy csapóajtót fedez fel a földön. A főnök utasítására mindannyian lemásznak az alsóbb szintre. Miközben a helyet vizsgálják, egyikük egy levágott kezet talál, majd ijedtségében megpróbál elmenekülni. A rozoga falépcsőzet azonban leszakad alatta, és a legalsó csatornába zuhan, ezután a szörnyeteg megöli. Warwick ezután Hall ellen fordul. Hall és Wisconsky eközben a temető kriptájának csatornáján keresztül próbálnak kimenekülni. A csapat több tagja eközben lassan megfogyatkozik. Miközben Hall és Wisconsky megtalálják a kiutat, feltűnik Foreman. Foreman és Hall dulakodni kezdenek, Foreman leüti őt, megöli lányt és visszamenekül a járatba. Hall miután magához tér követi, majd végignézi, ahogy a szörny megöli Foreman-t. Ezután a kijárat felé menekül. Feljut a gyár felső részébe, ahol a szörny megtámadja őt is, de végül az egyik gép segítségével sikerül elpusztítania a teremtényt. A lény húsának cafataiból a patkányok lakmároznak. Zárókép: A gyár továbbra is működik, egy táblán láthatjuk, hogy továbbra is munkásokat keresnek, de már új vezetőség alatt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
David Andrews John Hall Laklóth Aladár
Kelly Wolf Jane Wisconsky Dudás Eszter
Stephen Macht Warwick Barbinek Péter
Andrew Divoff Danson Németh Gábor
Vic Polizos Brogan Szűcs Sándor
Brad Dourif Tucker Cleveland Háda János
Robert Alan Beuth Ippeston Csuja Imre
Ilona Margolis Nordello Tallós Rita
Jimmy Woodard Charlie Carmichael Galbenisz Tomasz
Jonathan Emerson Jason Reed Sztarenki Pál
Minor Rootes Stevenson Uri István
Kelly L. Goodman Warwick titkárnője Braun Rita
Susan Lowden Daisy May Oláh Orsolya
Joe Perham ellenőr Palóczy Frigyes
Dana Packard munkás
Frank Welker óriás denevér (hangja) n. a.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

  • Fantasporto (1991)
    • jelölés: nemzetközi Fantasy film díj (legjobb film) – Ralph S. Singleton

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]