A köd (film, 2007)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A köd
(The Mist)
2007-es amerikai film
RendezőFrank Darabont
ProducerFrank Darabont
AlapműThe Mist
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneMark Isham
OperatőrRohn Schmidt
Gyártás
GyártóDimension Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő126 perc
Költségvetés18 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Metro-Goldwyn-Mayer & Dimension Films
magyar Budapest Film
BemutatóUSA 2007. november 21.
magyar 2009. február 4. (DVD megjelenés)
Korhatár16 III. kategória (F/7939/J)
Bevétel
  • 57 470 220 $ (világszerte)
  • 25 594 957 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A köd (eredeti cím: The Mist) egy 2007-es amerikai sci-fi horrorfilm, amely Stephen King azonos című, 1980-as novelláján alapul. A filmet Frank Darabont írta, rendezte és társproducere is volt. Darabont már az 1980-as évek óta tervezte King novellájának filmvászonra adaptálását. A filmben olyan színészek játszanak, mint Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Toby Jones, Andre Braugher és William Sadler.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az amerikai Maine államban található Castle Rock kisváros közelében egy vihar során David Drayton művész családjának csónakházát kidőlt fák rongálják meg. David a fiával, Billyvel és a szomszédjával, Brent Nortonnal a városba hajt, hogy bevásároljon a helyi szupermarketben.

A környéken áthatolhatatlan köd terjeng. Mint kiderül, ez a köd baljós lényeknek ad otthont, amelyek megtámadják és megölik az embereket. Egy csapat ember a szupermarketben húzza meg magát, köztük Brent, David és a fia, Billy.

A vallási fanatikus Carmody asszony egyes túlélőket meggyőz, hogy a köd Isten büntetése - a bibliai tíz csapáshoz hasonlóan -, és csak az emberáldozat hozhat megváltást. A túlélők ezután két csoportra oszlanak, amelyek Carmody asszony és David köré gyűlnek. Jessup, a közeli katonai bázison állomásozó helyi katona bevallja, hogy a köd a hadsereg "Nyílhegy-projektjének" eredménye, amelynek során egy másik dimenzióba vezető kapu nyílt meg, és az idegen lények véletlenül a mi világunkba kerültek. Jessupot Carmody asszony bűnösnek találja, és követői először késsel támadnak rá, majd élve kidobják a szupermarket elé. Ott az egyik szörny megragadja őt, és eltűnik a ködben.

Amikor Carmody megpróbálja feláldozni David fiát, Ollie, a szupermarket alkalmazottja lelövi. Davidnek sikerül elérnie a szupermarket parkolójában álló autóját a fiával és három másik túlélővel. Először hazahajt, ahol rájön, hogy a felesége már halott. Ekkor úgy döntenek, hogy délre hajtanak, hogy elmeneküljenek a köd elől. Még akkor sem látják a köd végét, amikor elfogy a benzinjük. A négy felnőtt túlélő öngyilkosságon gondolkodik, hogy ne váljanak a lények áldozatává. Davidnek azonban már csak négy töltény maradt a revolverében, de öt ember van. Lelövi a három felnőttet és a saját fiát, akinek korábban megígérte, hogy a szörnyek soha nem kapják el.

Végül David kiszáll a kocsiból, és ordít a lényekre és felkészül a halálra. Ezután egy tank lassan láthatóvá válik a ködben, ami mögött egy hosszú hadoszlopot van. A köd lassan elvonul, a katonák evakuálják a túlélőket, és lángszórókkal támadnak a szörnyekre és szaporodóhelyeikre. David rádöbben, hogy lelőtte a fiát és a többieket, pedig közeledett a segítség, és sikoltozva összeesik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Thomas Jane David Drayton Forgács Péter
Laurie Holden Amanda Dunfrey Orosz Helga
Marcia Gay Harden Mrs. Carmody Andresz Kati
Andre Braugher Brent Norton Varga Rókus
Toby Jones Ollie Weeks Forgács Gábor
William Sadler Jim Reviczky Gábor
Frances Sternhagen Mrs. Irene Reppler Kassai Ilona
Alexa Davalos Sally Zsigmond Tamara
Chris Owen Norm Előd Botond

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2007 februárjában kezdődött. A filmet kizárólag a Louisiana állambeli Shreveportban forgatták. A gyártási költségeket mintegy 18 millió dollárra becsülték.[2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A köd kritikai fogadtatása jónak mondható, a kritikusok 73%-a dicsérte. A Rotten Tomatoes oldalán összegyűjtött 151 kritikából, 110 pozitívan, 41 negatívan értékelte a filmet.

Bevétel[szerkesztés]

A filmet 2007. november 21-én mutatták be az észak-amerikai mozik. Nyitóhétvégéjén csupán a kilencedik helyen végzett, és alul maradt a több debütáló (Bűbáj, Családi karácsony, Hitman – A bérgyilkos, A szeretet szimfóniája), és több régebb óta vetített filmmel (Beowulf – Legendák lovagja, Mézengúz, Télbratyó, Amerikai gengszter) szemben. [3] A film 18 millió dolláros költségvetésből készült és 25 594 957 dollárt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, nemzetközi szinten pedig 31 875 263 dollárt keresett, ami világszerte 57 470 220 dolláros összbevételt jelentett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Mist (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. A köd- ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. március 8.)
  2. Kent, Alexandyr. „'The Mist' creeping into Shreveport”, The Times , 2007. január 19. 
  3. 2007. 43. hét hétvégi bevétele Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]