A mumus (film, 2023)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mumus
(The Boogeyman)
2023-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőRob Savagey
Producer
AlapműThe Boogeyman
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZenePatrick Jonsson
OperatőrEli Born
VágóPeter Gvozdas
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő99 perc[2]
Költségvetés35 000 000 dollar[3]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel39 600 000 dollar[4]
További információk
SablonWikidataSegítség

A mumus (eredeti cím: The Boogeyman) 2023-ban bemutatott amerikai horrorfilm, amelyet Rob Savage rendezett Stephen King azonos című novellája alapján.[5] A főbb szerepekben Sophie Thatcher, Chris Messina, Vivien Lyra Blair és David Dastmalchian látható.

Amerikában 2023. június 2-án, míg Magyarországon 2023. június 1-jén mutatták be.[6][7]

Cselekmény[szerkesztés]

A Harper család, Sadie és Sawyer és terapeuta apjuk, Will, nehezen dolgozzák fel a család matriarchájának nemrég bekövetkezett halálát, aki hirtelen halt meg egy autóbalesetben. Sawyer rémálmoktól szenved, Will pedig a munkába temetkezik, míg Sadie azzal küzd, hogy visszailleszkedjen az iskolába, ahol barátnője, Bethany csatlakozott egy új lányklikkhez, akik megvetéssel bánnak Sadie-vel.

Egy nap Willt meglátogatja egy Lester Billings nevű férfi, aki beszélni szeretne vele. Lester elmagyarázza, hogy három gyermeke meghalt, akiket egyenként ölt meg egy entitás, amely szerinte most már rátapadt. A hitetlenkedő Will, bár együtt érez Lesterrel, magára hagyja, hogy hívja a rendőrséget. Lester besurran a házba, Sadie pedig megtalálja a lógó testét az anyja művészeti szekrényében.

A családot megzavarja Lester halála, de megpróbál visszatérni a normális kerékvágásba. Sadie észreveszi, hogy furcsa penész kezd kialakulni a ház körül, míg Sawyer megpillant egy titokzatos lényt, amely az ágya alatt rejtőzik. Sawyer riasztja Sadie-t, aki nem találja a lényt, és nem hisz a nővérének. A lányok később felkeresik a terapeutájukat, Dr. Wellert, hogy beszéljenek anyjuk haláláról. Dr. Weller egy villogó fényt használ, hogy segítsen Sawyer-nek túllépni a sötéttől való félelmén, de Sawyer ismét kiszúrja a lényt, és végül bepisil. A házban a lény továbbra is követi és terrorizálja Sawyert, miközben Sadie is megpillantja, és gyanítani kezdi, hogy a furcsa jelenségnek köze van Lester öngyilkosságához.

Sadie meghallgatja Lester találkozójának felvételét, és utánaolvas a Billings családról az interneten, felfedezve a címüket. Sadie Bethanyval elviteti magát Billingsék látszólag elhagyatott házához, ahol odabent felfedezi Ritát, Lester elhidegült feleségét, aki még mindig a házban él. Rita a lényt "A mumus"-ként azonosítja, és azt állítja, hogy az a gyermekei halálának elkövetője. Elmondja Sadie-nek, hogy a lény a félelemből táplálkozik, és élvezi, hogy játszadozik a prédájával, ezért támadta meg éjszakánként Sawyert, és hogy képes hangokat utánozni. Az egyetlen megoldás a mumus elűzésére a fény. Rita azonban látszólag kiszúrja a mumust Sadie mögött, és rálő, aminek hatására a megzavart Sadie menekülni kezd a házból.

A penész tovább terjed a házban. Aznap éjjel Sadie-nek rémálma van arról, hogy a mumus valamit a torkába dugott. Miközben ezek a találkozások tovább fokozódnak, Will és Sadie megpróbálnak beszélni Sadie édesanyjának haláláról, miközben a lány meggyőzi Willt, hogy ne ürítse ki a művészeti szekrényt. A pincében Sadie látszólag találkozik anyja szellemével, aki egy régi öngyújtó lángját irányítja. Az iskolában Bethany vigasztalja Sadie-t, és úgy dönt, hogy egy csajos estét szervez Sadie házában, hogy felvidítsa őt. Dohányzás közben Sadie felköhög egy fogat, amelyet Sawyer nem sokkal a mumus megjelenése után vesztett el, és rájön, hogy rémálma talán valóságos volt. Bethany barátai tréfából bezárják Sadie-t a művészeti szekrénybe, ahol találkozik a Mumussal. Verekedés tör ki a lányok között, akik mindannyian elhagyják Sadie házát. Eközben Sawyerre rátámad a lény, és beledobja a tévébe, ami miatt kórházba kerül.

A kórházban Sadie-vel kapcsolatba lép Rita, aki azt hiszi, hogy kitalálta, hogyan lehet megölni a Mumust. Sadie megérkezik a házhoz, ahol Rita csapdát állított fel több sörétes puskával. Hirtelen megtámadja Sadie-t, azt tervezve, hogy csalinak használja a lény számára. A Mumus megjelenik, és működésbe hozza a csapdát, de túléli, és megöli Ritát. Sadie elmenekül a házból. Will felhívja őt, hogy megkérdezze, hol van, és Sadie rájön, hogy már otthon vannak. A mumus megtámadja Willt és Sawyert, és berángatja őket a házba. Sadie megérkezik, és megtalálja a bujkáló Sawyert, aki azt állítja, hogy a lény Willt a pincébe vitte.

A két testvér lemegy a pincébe, és ott találják a lényt, aki Willből táplálkozik. Kiszabadítják apjukat, és üldözés kezdődik a pincében. Sawyer és anyja szellemének segítségével Sadie-nek sikerül felgyújtania a lényt, ami látszólag megöli azt, és elpusztítja a penészt az egész házban. Valamivel később a család egy csoportos foglalkozáson vesz részt Dr. Wellerrel, miután továbblépett az élményeiken. Amikor távoznak, Sadie-t visszahívja Dr. Weller az irodába, csakhogy felfedezi, hogy nincs ott, és a szekrényajtó nyitva van. Dr. Weller megjelenik és kérdőre vonja Sadie-t, aki gyanakodva néz Dr. Wellerre, majd becsukja az ajtót.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[8] Magyar hang[9]
Sadie Harper Sophie Thatcher Nagy Katica
Will Harper Chris Messina Széles Tamás
Sawyer Harper Vivien Lyra Blair Bak Julianna
Rita Billings Marin Ireland Nemes Takách Kata
Bethany Madison Hu Nagy Blanka
Dr. Weller LisaGay Hamilton Pregitzer Fruzsina
Lester Billings David Dastmalchian Karácsonyi Zoltán

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Disney Character Voices International megbízásából a Mafilm Audio Kft. készítette el

A film készítése[szerkesztés]

A mumus Stephen King 1973-as azonos című regényények filmadaptációja. 2018. június 26-án jelentették be, hogy Scott Beck és Bryan Woods írják a forgatókönyvet, Shawn Levy, Dan Levine és Dan Cohen pedig a 21 Laps Entertainment producerei lesznek, a 20th Century Fox pedig a forgalmazást vállalta.[10] 2019-ben azonban, miután a Disney felvásárolta a Foxot, a filmet törölték, más készülő filmekkel együtt.[11] 2021 novemberében a filmet újraélesztették, és a hírek szerint Rob Savage rendezi majd Mark Heyman forgatókönyvéből, Beck, Woods és Akela Cooper eredeti vázlatai alapján, a forgalmazást pedig a Hulu streaming-szolgáltató vállalja.[12] 2022 februárjában kezdődött a forgatás New Orleansban.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scheck, Frank: 'The Boogeyman' Review: A Minor But Effectively Nerve-Jangling Stephen King Adaptation. The Hollywood Reporter . Penske Media Corporation, 2023. május 25. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  2. The Boogeyman (15). BBFC . (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  3. Lang, Brett: Box Office: 'Spider-Man: Across the Spider-Verse' Swinging to $80 Million Opening, 'The Boogeyman' Eyeing $15 Million Debut. Variety , 2023. május 30.
  4. The Boogeyman. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  5. The Boogeyman. Writers Guild of America West . (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  6. Kit, Borys: Hot Horror: Stephen King Adaptation 'The Boogeyman' Moves from Streaming to Theatrical (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2023. január 20. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  7. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  8. Dominguez, Noah: Stephen King's The Boogeyman Drops Its First Trailer, Poster (amerikai angol nyelven). Comic Book Resources , 2023. január 29. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  9. A mumus. ISzDb. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  10. McNary, Dave: Stephen King's Boogeyman Movie in the Works With A Quiet Place Writers. Variety , 2018. június 26. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  11. Fox movies scrapped forever after Disney's big takeover”, Digital Spy, 2019. október 8. (Hozzáférés: 2023. június 13.) 
  12. Fleming, Mike Jr.: 20th/Hulu Conjure The Boogeyman From Stephen King Short; Rob Savage Directs & 21 Laps Produces. Deadline Hollywood , 2021. november 1. (Hozzáférés: 2023. június 13.)
  13. Grobar, Matt: The Boogeyman: David Dastmalchian, Marin Ireland, Vivien Lyra Blair & Madison Hu Board 20th Century Studios' Stephen King Adaptation. Deadline Hollywood , 2022. február 22. (Hozzáférés: 2023. június 13.)

További információk[szerkesztés]