Koffein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koffein
IUPAC-név 1,3,7-trimetil-1H-purin-2,6(3H,7H)-dion
Más nevek 1,3,7-trimetilxantin, trimetilxantin,
tein, methiteobromin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 58-08-2
ATC kód N06BC01
Gyógyszer szabadnév caffeine
Gyógyszerkönyvi név Coffeinum
SMILES
C[n]1cnc2N(C)C(=O)N(C)C(=O)c12
InChI
InChI=1/C8H10N4O2/
c1-10-4-9-6-5(10)7(13)
12(3)8(14)11(6)2/
h4H,1-3H3
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C8H10N4O2
Moláris tömeg 194,19 g·mol−1
Sűrűség 1,2 g·cm−3 (szilárd)
Oldhatóság (vízben) enyhén oldódik
Savasság (pKa) 10,4 (40 °C)
Veszélyek
EU osztályozás Ártalmas (Xn)[1]
NFPA 704
1
2
0
 
R mondatok R22[1]
S mondatok (S2)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A koffein metilxantin-származék (1,3,7-trimetilxantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A szó eredete az abesszíniai Kaffa vidék(en) neve, mely a kávécserje egyik őshazája.[2]

A koffein a kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.

Olvadáspontja: 238 °C, 178 °C fölött szublimál. Vízben rosszul oldódik, ezért a jól oldódó kettős sóit használják.

Élettani hatása[szerkesztés]

A központi idegrendszert izgató hatást elsősorban az agykéregre és a nyúltagyi vagus- légző- és vazomotor centrumára hat, emeli a légzőközpont CO2 érzékenységét és a légzési percvolument. Alacsony koncentrációban csökkenti a perifériás ellenállást az agyi erek növekvő ellenállásával szemben, elernyeszti a simaizmokat, különösen a bronchusokét. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt a vesében kis mértékben növeli a glomerulus filtrációt és csökkenti a nátrium tubuláris reabszorpcióját ezért fokozódik a vizeletkiválasztás, fokozza a gyomorban a sav- és pepszinszekréciót. A szíven közvetlen hatással növeli a szív frekvenciáját és a kontrakciók erejét. Az agyi erek tónus fokozódása az adenozin receptorok gátlásán, a cardiovascularis hatás, valamint a bronchiális izomzat elernyedése, a foszfodiészteráz gátlásán alapszik. A koffein úgy hat az adenozin receptorokra, hogy kapcsolódik hozzá (elfoglalja az adenozin helyét) ezáltal az adenozin kevésbé tudja kifejteni a nyugtató, álmosító hatását. A koffein közben hat a dopaminra is.

Foszfodiészteráz-gátló, és kompetitív Adenozin A1 és Adenozin A2A receptor gátlószer; Ciklikus adenozin-monofoszfát gátlószer, a cAMP szint emelése révén hat. Emellett direkt vagy indirekt hatása van az intracelluláris Ca2+-koncentrációra ill. az intracelluláris Ca2+ funkciójára. Gyógyszer-kombinációkban az agyi erek szűkítésével potenciálja a fájdalomcsillapítók analgetikus hatását, így azok dózisa, és ezzel a mellékhatások veszélye csökkenthető. A májban metabolizálódó gyógyszerek plazma-átáramlását csökkenti, így megnyújtja a felezési időt és növeli a steady-state koncentrációt. A koffein élénkítő hatású gyenge pszichostimuláns, valamint diuretikus hatású. Továbbá enyhíti a fáradtság tüneteit és fokozza a munkaképességet. Ugyancsak közismert a mérsékelt mennyiségű koffeinnek a gondolkodásért felelős cerebrocorticalis mezőkre gyakorolt serkentő hatása: fokozza a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a szellemi gondolattársítást, a gondolatok világosabbá válnak, könnyebben és gyorsabban születnek, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Ily módon a koffein serkentő hatása kellemesebb közérzetet is okozhat. Pszichés labilitás, depresszió, lehangoltság esetén szokványos adagjai is növelhetik a probléma súlyosságát, izgatottságot, ingerlékenységet okozva. Ez fokozottan jelentkezik koffeinérzékenység esetén. A koffein növeli az agy dopamin szintjét, ezért függőséget okoz. Az emberi szervezetben a felezési ideje: 2-8 óra között mozog, átlagosan 4-5 óra.[3] A koffein mértékletesen fogyasztva bizonyítottan pozitív hatást fejt ki az immunrendszerre. A koffein egyszeri normál "dózisa" 50-150 mg között van. (Egy csésze presszókávé vagy egy doboz energiaital mennyisége.)

Mellékhatásai[szerkesztés]

300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő. Magas vérnyomást, szívritmuszavart, szorongást, pánikrohamot provokálhat, migrént okozhat. A gyomorra gyakorolt káros hatás, gyomorégés előfordulhat. Olykor hasnyálmirigyrák rizikófaktoraként is említik: ez önmagában kétséges, jóllehet a kávé – egyes kutatások szerint[4] – indirekt módon segítheti a mutációk kialakulását, mivel egyes sejtazonos építőfolyamatokra gyengítő hatással van. (lásd dns repair gátlás) [5]A Rákkutatási Világalap nyilatkozata szerint a kávé/tea rendszeres fogyasztásának nincs kimutatható kapcsolata bármely rák kockázatával, sőt néhány újabb tanulmány alapján a kávéivás védő hatású lehet bizonyos ráktípusok kifejlődésével szemben.[6]

Halálos adagja: 5-10 g.

Függőség és elvonási szindróma[szerkesztés]

Tartós fogyasztás esetén tolerancia és enyhe függőség alakul ki, de ez nem tartós, néhány hetes „elvonókúra” megszünteti. A koffein elhagyáskor jelentkező tünetegyüttes 2013-ban, meghatározott tünetekkel jellemezhető mentális rendellenességként[7] bekerült a DSM-V. diagnosztikai rendszerbe is.

Elvonási tünetek[szerkesztés]

  • Fejfájás: a koffein-elvonást követő leggyakoribb elvonási tünet a fejfájás, ami három hétig is eltarthat, jellemzően lüktető jellegű, és mozgás esetén rosszabbodik.
  • Hangulattal kapcsolatos zavarok: az elvonás további tünetei a hangulatingadozás, a depresszió és szorongás.
  • Influenzaszerű tünetek: néhány páciens influenzaszerű tüneteket is tapasztal. Ezen belül főként hányinger, hányás és fájdalom jelentkezhet.
  • Egyéb: koncentrációs problémák, valamint a fáradtság szintén gyakori tünet.[8]

Felhasználása[szerkesztés]

Ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul (kávé, tea). Ezenkívül az élelmiszeripar felhasználja üdítőitalok előállításához (kólák, energiaitalok).

A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

Különböző élelmiszerek koffeintartalma[szerkesztés]

Étel, ital [mg/100ml]
Mountain Dew 15,2[9]–18,5[10]
Coca-Cola 9-10,5[11][12]
Coca-Cola light 9[12]
Pepsi Cola 10[13]
Pepsi light 10[14]
egyéb szénsavas üdítőitalok 0 vagy változó
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé (dupla) 50-175
ristretto (szimpla) 25-50
instant kávé (elkészítve) koffeinmentes, vagy 30-50
koffeinmentes kávé koffeinmentes, vagy változó
tea koffeinmentes, vagy változó
instant tea változó
Ice Tea 2-4
csokoládé (főző, ét) változó
csokoládé (nem édes, édes, ét) változó
csokoládé (tej) változó
csokoládészirup változó
kakaóital (elkészítve) koffeinmentes, vagy változó
kakaópor (holland) koffeinmentes, vagy kb. 78
energiaitalok 15-60
Red Bull 32

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c A koffein (ESIS)[halott link]
  2. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 80. o. ISBN 963 8334 96 7  
  3. Webbeteg-Tudta-e a koffeinről?
  4. Fizetek egy feketét! Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben (Shape.hu)
  5. DNS repair. (Hozzáférés: 2020. október 9.)
  6. Koffein és egészség Archiválva 2015. április 26-i dátummal a Wayback Machine-ben (EUFIC.org)
  7. Highlights of Changes from DSM-IV-TR to DSM-5 (PDF). American Psychiatric Association, 2013. május 17. [2013. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 16.)
  8. American Psychiatric Association.. Diagnostic and statistical manual of mental disorders(DSM-5), American Psychiatric Publishing. (2013). ISBN 978-0-89042-554-1 
  9. http://www.caffeineinformer.com/caffeine-content/mountain-dew
  10. http://www.futas.net/cikkek/etrend/koffein.html
  11. Tényleg rosszabb a magyar Coca-Cola? (Wessling/index.hu)
  12. a b The Caffeine in Your Can. [2013. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 28.)
  13. CaffeineInformer
  14. Mayoclinic

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]