SMILES

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A SMILES széles körben használt leíró nyelv a molekulák ASCII-karakterekkel történő tömör kódolására. A név betűszó, az angol simplified molecular input line entry specification (egyszerűsített, begépelhető molekula-leíró rendszer) kifejezés rövidítése. A legtöbb molekula-szerkesztő elfogadja bemenetként a SMILES kódokat, és képes azokat kétdimenziós rajzokká vagy háromdimenziós modellekké alakítani. A SMILES-t Arthur és David Weininger fejlesztette ki az 1980-as években.[1][2] Azóta többen is bővítették és fejlesztették, elsősorban a Daylight Chemical Information Systems égisze alatt.[3] A Blue Obelisk csoport 2007-ben létrehozta a SMILES egy open source megvalósítását OpenSMILES néven.[4]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Weininger, D. (1988), SMILES, a chemical language and information system. 1. Introduction to methodology and encoding rules, J. Chem. Inf. Comput. Sci. 28, 31-36.
  2. Weininger, D.; Weininger, A.; Weininger, J.L. (1989) SMILES. 2. Algorithm for generation of unique SMILES notation J. Chem. Inf. Comput. Sci. 29, 97-101.
  3. SMILES - A Simplified Chemical Language
  4. Az OpenSMILES honlapja
  • A SMILES az angol nyelvű Wikipédián