Pszilocibin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Psilocybin chemical structure.png
Pszilocibin
IUPAC-név
4-Phosphoryloxy-N,N-

dimethyl-tryptamine

Kémiai azonosítók
CAS-szám 520-52-5
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C12H17N2O4P
Moláris tömeg 284,25 g/mol
Terápiás előírások
Jogi státusz Schedule I (US)
S9 (AU)
Class A (UK)
Schedule III (CA)

A pszilocibin (4-foszforiloxi-N, N-dimetil-triptamin) egy pszichoaktív alkaloid ami a triptamin családba tartozik. Több gombafajban is jelen van, leginkább a Psilocybe gombák nemzetségében, mint például a Psilocybe cubensis, a Psilocybe semilanceata és a Psilocybe mexicana de izolálták egy tucatnyi más nemzetségből is (elsősorban Conocybe, Panaeolus, Stropharia nemzetségekből). Vegyészeti analízisét elsőként Albert Hofmann végezte el, és ennek során két pszichoaktív komponenst jelölt ki: a pszilocint és a pszilocibint. A pszilocin könnyen lebomlik szárításkor, vagy hő hatására, ellentétben a pszilocibinnel ami tovább megmaradhat a kiszárított gombákban. A pszilocibin kevéssé mérgező. A toxikológiai nyilvántartás szerint a 641-es értéket kapta, ami messze nem közelíti meg például a nikotin vagy az aszpirin értékét.

Hatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha megrágás után a szánkban tartjuk, akkor kb. 10 perc alatt, ha lenyeljük, akkor általában 30-60 perc alatt hatni kezd, de előfordul az is, hogy az első jelek csak 2 órával az elfogyasztás után jelentkeznek. Hatása 2-6 óra hosszan tart, és utolsó felében-harmadában fokozatosan csökken. Ezt követően akár 8 óráig is eltarthat, míg teljesen visszatér a hétköznapi valóság; ez idő alatt például még nem könnyű elaludni.

Fizikai hatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjelenhet fázás, felpuffadás vagy émelygés, gyomorkavar, fokozott bélgáztevékenység, pupillatágulás, szédülés. Nagyobb dózis esetén hányás is előfordulhat. A kellemetlen fizikai hatások nagy része elsősorban a trip első szakaszára jellemző; a mentális hatások kiteljesedésével jórészt a háttérbe szorulnak.

Mentális hatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, az érzésvilág és a létszemlélet.

Ahogy a hatások kiteljesednek, sokféle érzékelésbeli változás történik. A csukott szemű képhatások nagyon gyakoriak a pszilocibin gomba trip során. A rendes csukott szemű foltok mintákat, formákat, különböző alakzatokat öltenek. A kreatív képi fantázia javulása és spontán részletes képek képzete is a jellemzőbb hatások közé tartozik.

Vannak, akiknél gyakoriak a nyitott szemű képhatások is, és nagyobb dózisoknál valószínűbb az előfordulásuk. A fény ragyogóbbnak látszik, szebbnek tűnik, vagy csillogó hatása van, néha úgy tűnik, mintha mozogna valami a periférikus látómezőben, a fények körül aura látszik, csillag-minta hatások, szivárványozódás a világítás körül, és képi hallucinációk is megjelenhetnek.

Az érzékelésbeli változásokon kívül jellemző a gomba-élményre a gondolati felfokozottság, néha fokozott koncentrálási képesség, néha csökkent koncentrálási képesség, szemléletváltozások, az átlátás érzése, hirtelen érzelmi változások, érzelmi érzékenység érzése, idő-tágulás érzése, otthonosság érzése, ami hangsúlyosabb azoknál, akik már gombáztak korábban, összetartozás és kapcsolat érzése, és megnövekedett érzelmi érzékenység. Megnövekedhet továbbá az érzelmi természetű problémákra vagy emlékekre való koncentrálás képessége.

Előfordulhat, hogy „gondolati hurokban” reked az ember, ami egyetlen gondolat vagy érzés (általában negatív vagy fájdalmas) állandósulása. Előfordulnak még korábbi érzésekkel és saját életmóddal kapcsolatos felismerések, az aktuális életstílus és viselkedési formák új nézőpontba kerülnek. Feltűnővé válnak bizonyos dolgok, amik egyébként nem tűnnek fel, vagy maguktól értetődőnek tűnnek. Megjelenhet csodálat, bátorság, öröm, szomorúság, elkeseredettség, vallásos megértés, megelégedettség érzése, a közelben lévőkkel való kapcsolat érzése, szorongás, nemkívánatos vagy rémisztő gondolatok. Előfordulhat paranoia és zavarodottság is. Látens pszichés krízisek a felszínre jöhetnek.

Intenzívebb trip során szélsőséges érzelmi reakciók jelentkezhetnek, elnyomott emlékek vagy látens pszichés krízisek a felszínre jöhetnek. Intenzív csodálat, kapcsolat, öröm, félelem érzése. Előfordul a szélsőséges idő-tágulás érzése: egy órát figyelve például a másodpercek szemmel láthatóan több percig tartanak.

Hosszú távú hatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gomba átmenetileg erős változásokat idézhet elő a használója élet- és valóságérzetében. A gomba-trip igen intenzív pszichoaktív élmény tud lenni. Az élményt nagy mértékben befolyásolják a korábbi tapasztalatok, valamint a set és a setting (az illető lelki- és egyéb állapota, és a trip körülményei). A közelmúlt élményei, főleg az intenzívebb élmények jelentős hatással lehetnek az élmény lefolyására. A tripet megelőző napok fizikailag vagy pszichésen felkavaró eseményei súlyosabb traumákká nőhetik ki magukat a trip által. Fontos, hogy fel legyünk készülve az esetlegesen előálló zavaros vagy rémisztő elmeállapot kezelésére.

A gomba nem okoz fizikai függőséget, és a pszichés függőség kialakulása sem valószínű. Valójában a legtöbb ember egy újabb trip utáni vágya az élmény után egy időre erősen lecsökken, de mint minden anyagot, a gombát is van, aki gyakrabban használja, mint ahogy jól esne. A gomba elfogyasztása után az anyaggal szemben egy rövid ideig tartó tolerancia alakul ki; ha két egymást követő nap használunk gombát, akkor a második alkalommal valószínűleg sokkal gyengébb lesz a hatás. Ez a tolerancia viszont 5-7 nap alatt szinte teljesen megszűnik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ számos pontján fogyasztották és fogyasztják mindmáig, vallásos-mágikus szertartások keretében. Leginkább gyógyításra, ismeretek szerzésére, képességek feltárására, kibontakoztatására használták. Ennek eredete valószínűleg az emberiség hajnaláig nyúlik vissza. A gomba használatáról szóló első európai feljegyzés egy tizenhatodik században élt spanyol pap tollából származik, aki beszámolt az aztékok peyote- és gombafogyasztási szokásairól. A legújabb korban elsőként 1957-ben R. Gordon Wasson dokumentálta, és a „Life Magazine”-ban publikálta saját pszilocibin gomba élményét. A gomba hatóanyagát, a pszilocibint nem sokkal ez után izolálták. A 60-as évek közepétől megkezdődött a gomba vizsgálata és rekreációs célokból való használata. 1968 óta az Egyesült Államokban a pszilocibin tartalmú gombák birtoklása törvénybe ütköző vétség.

Magyarországon mind a pszilocibin, mind pedig a pszilocin kábítószernek minősülő anyag. Így tehát a pszilocibin gomba birtoklását, fogyasztását, átadását és előállítását a törvény bünteti.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]