Pszeudoefedrin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Pszeudoefedrin
IUPAC-név
(1S,2S)-2-metilamino-1-fenilpropán-1-ol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 90-82-4
PubChem 7028
DrugBank APRD00634
ATC kód R01BA02
Gyógyszer szabadnév pseudoephedrine
Gyógyszerkönyvi név Pseudoephedrini hydrochloridum
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H15NO
Moláris tömeg 165,23 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Metabolizmus máj (10–30%)
Biológiai
felezési idő
4–8 óra
Kiválasztás 70-90% vese
Terápiás előírások
Jogi státusz P (UK)
S3 (AU)
Terhességi kategória B2 (AU)
Alkalmazás orális

[1]

A pszeudoefedrin egy alfa-agonista hatású szimpatomimetikum, aminek alfa-mimetikus aktivitása erősebb a béta-mimetikus aktivitásánál és kismértékben a központi idegrendszerre is stimuláló hatást fejt ki. Az efedrin dextroizomerje, mindkét anyag (pszeudoefedrin, efedrin) hatékonyan csökkenti az orrdugulást. Az erekben is alfa adrenerg receptor izgalmat váltanak ki, így összehúzzák az orr nyálkahártyában a kitágult arteliolákat és csökkentik a véráramlást az eldugult területen. A pszeudoefedrin a felső légutak gyulladásos-hypersecretoricus nyálkahártyáira és a spasticusan összehúzódott bronchusizomzatra hatva tartósan csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, indirekt szimpatomimetikus hatást fejt ki, noradrenalin felszabadítás révén.

Ismert és bizonyított mellékhatásai, heves szívdobogás, vérnyomásnövekedés, álmatlanság, pánik, akár hallucináció is. Elsőszámú prekurzora(kiindulási alapanyaga) a metamfetamin szintézisnek, leggyakrabban jód és vörösfoszfor keverékében reagáltatják, eltávolítják a β szénatomról az OH csoportot. Ezt megelőzendő a legtöbb országban vénykötelesek a pszeudoefedrin tartalmú készítmények, és az orvosirendelvény- hamisításokat megelőzendő nem részesülnek semmilyen támogatásban.

A pszeudoefedrin-hidroklorid gyorsan felszívódik a gyomor-bél rendszerből és a csúcskoncentrációját 1-3 óra múlva éri el. Mint a legtöbb szimpatomimetikum, részben metabolizálódik a májban. Főleg változatlan formában ürül a vizelettel. Átjut a placentán és a vér-agy gáton is. Az anyatejbe is kiválasztódik.