Wikipédia:Járőrök üzenőfala/Archív 32

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szétesett szócikk

Sziasztok!

Lehet hogy ehhez admin kell, nem tudom, de javítani akartam egy hibát A Magyar Honvédség fegyverzete szócikkben, de a cikk fele eltűnt. Kérlek nézzétek meg és valahogy csináljuk vissza a legutolsó módosítást! (A nov.21-ei jóváhagyás óta sok pozitív változtatás volt, azok azért maradjanak meg!) Köszönöm! https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9g_fegyverzete

– Admiralis-generalis-Aladeen vita 2021. december 5., 02:45 (CET)

Köszönöm! :) Admiralis-generalis-Aladeen vita 2021. december 5., 11:46 (CET)

Admiralis-generalis-Aladeen, azért tűnt el, mert egy sor helyett 40 751 bájtnyi szöveget töröltél ki. Valószínűleg véletlenül több szövegrészt jelöltél ki, mint amennyit akartál és nem vetted észre. Az utolsó szerkesztésedet visszavontam. Nem tudom, eredetileg mit akartál kivenni, annak felkutatásával nem foglalkoztam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. december 5., 04:54 (CET)

Jazza (YouTuber)

Sziasztok! Ha valakinek lenne ideje, ereje erre a szócikkre: Jazza (YouTuber). Eleje, vége borzalmas (sablon- és forráshiba halom), a képaláírás angol, a közepét már meg sem mertem nézni... Gg. AnyÜzenet 2021. december 7., 11:17 (CET)

Túlóratörvény

Túlóratörvény (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) A cikk első változatát én írtam Rabszolgatörvény címmel. Akkor másfél nap alatt elvették a megerősített szerkesztői jogomat 3 szavazattal 1 ellenében elfogultság címén, a Szent Útmutatókat is megszegve (mert egy elfogult cikkért nem lehet elvenni a jogot, pláne nem megelőzés céljából, ami az indoklásban volt).

2021. május 1-jén az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a rabszolgatörvényt (én már csak így nevezem, mert ez az elterjedt neve). Beleírtam a cikkbe. Azóta eltelt 6 hónap, és a cikk módosítása valahogy nem bír ellenőrzötté válni.

Lehet, hogy az Alkotmánybíróság is politikailag elfogult? Gyim vita 2021. december 7., 12:52 (CET)

Régóta ellenőrizetlen cikkeim

Üdv! Van néhány fontos változtatásom komolyzenei témájú cikkeimben, amik 10-12 hónapja nem lettek jóváhagyva. Tudom, hogy sok a dolog, de gondoltam, hátha itt meg tudom sürgetni. :-) Ha nem, nem. Ezekről van szó:

És ha már itt vagyunk, ez a két cikk már jóvá lett hagyva, pedig nem sikerült jól beillesztennem a képet a zenész info-boxba, megköszönném, ha valaki ki tudja javítani:

Előre köszönöm, MichaelHaydn (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) 2021. december 07., 17:56 (CET)

@MichaelHaydn: a 2 infobox javítva, a másik két cikkre nem néztem (még) rá. Csuja 2021. december 7., 19:00 (CET)

Miért nem...

...tudok törölni tévesen beírt kategóriát az Új Ulánbátori nemzetközi repülőtér cikkből, tudtok segíteni? Konkrétan a "2017-ben megnyílt repülőterek" kategóriát akartam törölni, de sem szerkesztési nézetben, sem a laptörténetben nem látni a nyomát. Beírtam helyette a helyes kategóriát "2021-ben megnyílt repülőterek", de a 2017-es is benne maradt. Már töröltem a cikkből két sablont, hátha azok akadályoznak, de hiába. Lehet, hogy valamit nem veszek észre, nem tudom. – Vadaro vita 2021. december 9., 21:36 (CET)

Szerintem azért mert a wikidata adatlapon a megnyitás éveként 2017 lett megadva. - Viloris Üzenj! 2021. december 9., 21:40 (CET)
Lehetséges, hogy azért nem tudok szerkeszteni a hu-wikin egy cikket, mert a wikidatában van róla adat?– Vadaro vita 2021. december 9., 21:47 (CET)
Tudsz szerkeszteni cikket, csak néhány esetben a wikidata adat alapján pl. bekategorizálják a cikkeket. És ezeknek kvázi nincs nyoma a wikipédián. Többnyire felülírhatod az infoboxban a wikidatából származó adatot, de például az ilyen kategorizálásokra nem tudom ennek milyen hatása van. - Viloris Üzenj! 2021. december 9., 21:56 (CET)

Most visszamentem a cikkhez, a rossz kategória már eltűnt. Korábban két sablont töröltem belöle: a reptérlinkek és a Mongólia repülőterei sablont. Lehet, hogy ezért tűnt el a rossz adat. Ha így van, akkor sem megnyugtató. Köszönöm a válaszotokat. – Vadaro vita 2021. december 9., 22:10 (CET)

Viloris javította a Wikidatán, most már visszateheted a két kitörölt sablont, nem azok okozták ugyanis a téves kategóriát. – B.Zsolt vita 2021. december 9., 22:34 (CET)

Köszönöm, hogy szóltál, visszatettem. Vadaro vita 2021. december 10., 09:14 (CET)

Ha viszont nem sablonok akadályozták meg a kategória javítását, hanem maga a Wd-ban lévő adat, akkor újból megkérdezem: lehetséges, hogy bizonyos esetekben maguk a Wd-ba beírt adatok - automatikusan, robotként - "beszerkesztődnek" a Wp-cikkekbe 1) anélkül, hogy értesülnénk ezekről az esetekről, 2) anélkül, hogy ezeket a szerkesztéseket a Wp-ban módosítani tudnánk (akár regisztrált, akár anon szerkesztők)? Ha ezt esetleg már sokan tudják, csak le vagyok maradva, akkor elnézést, de erősítsetek meg, hogy valóban így van. – Vadaro vita 2021. december 10., 09:35 (CET)

Igen. Ahogy fentebb is írtam. A wikidatából származó adat (megnyitás éve: 2017) miatt került be az általad említett kategóriába a reptár cikke. A wikidata adatok a wikipédia szócikkeibe az infobox paramétereken, vagy sablonok paramétereként kerülnek be. És ha a wikidatában módosítanak egy adatot, ez a módosítás kihat a wikipédiára is. Pl. mint a te esetedben kihatott arra, hogy a szócikk melyik kategóriába került. - Viloris Üzenj! 2021. december 10., 10:08 (CET)
A fenti válaszod arról szólt, hogy "a wikidata adat alapján pl. bekategorizálják a cikkeket". Ezért kérdeztem meg most részleteztem, hogy ez önműködöen történik-e (igen), és anélkül, hogy a változtatás a Wp-ban módosítható lenne-e (igen). Közben véletlenül találtam olyan díj-cikket, amelynek a szövegében - szintén "magától" és módosítási lehetőség nélkül - megjelent egy idei díj (könyvcím, szerző) adata, helyesen. Próbálom emészteni. Még egyszer kösz szépen. Vadaro vita 2021. december 10., 10:46 (CET)
Igen, önműködően történik. A wikipédián lévő infoboxok és sablonok egy része a wikidatából szedi az adatokat (automatikusan), és egyes esetekben be is kategorizálják a szócikkeket (ez nem általános, van ahol igen, van ahol nem). A wikidata lényege, hogy az adatok központi különálló adatbázisa legyen, és ezek az adatok egységesen jelenjenek meg valamennyi wikipédiában: angol, német, magyar stb. stb. Az adatok átvétele még nem egységes és teljeskörű: ehhez szükséges a sablonok átírása stb., hogy az adatokat onnan vegye, de a folyamat elindult. S ennek része az is, hogy az adatok alapján történjen pl. a kategorizálás (ahol van értelme, ahol lehetséges stb.) is. - Viloris Üzenj! 2021. december 10., 10:59 (CET)
Ebben az esetben konkrétan a repülőtér infobox kategorizálta be, de láthatod, hogy ezen kívül más infókat is áthozott. – B.Zsolt vita 2021. december 10., 11:05 (CET)
A Dzsingisz Kán nemzetközi repülőtér neve viszont megváltozott. Ettől nem vagyok feldobva! Pedig az nagyon menő volt. (Nem tudom, amikor Kínába mentünk ott szálltunk-e le, mindenesetre annak akkoriban kicsit visszafogottabb volt a felszereltsége, mint a hármashatárhegyi vitorlázó reptérnek.) – Garamond vita 2021. december 10., 19:05 (CET)

Gyors ellenőrzés kellene

Ide legyen kedves dobni valaki egy ellenőrzést, mert így már nagyon kínos a dolog. Köszi! Bencemac A Holtak Szószólója 2021. december 10., 11:26 (CET)

Van esetleg a FB-on vagy máshol olyan fórum, ahol a WP-cikkeit konkrétan cikizik és szabadon elérhető az oldal?
A FB-ba nem vagyok beregisztrálva (és nem is akarok), ennek hiányában csak egy-egy ilyen konkrét linket enged megnézni.
(vagy nem tudom hogy kell tovább böngészni)
A szócikkekben lévő hibák miatt érdekelne, szerintem egy részük gyorsan javítható lenne, ha egy kívülálló így rámutat.
Szerintem elég vicces volt az "egy testvére van + egy nővére", meg az is, hogy "a nővére fiatalabb".
Ez utóbbi talán az angol "sister" hibás fordításából ered, aki lehet fiatalabb meg idősebb lánytestvér is - ha jól emlékszem.
További adalék az olvasói igényekről, hogy a "kritikus" számára egy pornószínésznő szócikke volt a legfontosabb... misibacsi*üzenet 2021. december 10., 16:48 (CET)
Bocs, hogy ilyen pornómentes hozzászólással offolok, csak megjegyzem hogy a 18. századi magyarban még, ha jól tudom, a nővér egyszerűen a fivér női párja volt, tehát egyszerre jelentett idősebb és fiatalabb lánytestvért is. Az ember a fiatalabb nővérére azt mondta, húgom, az idősebbre meg azt, hogy néném. Persze ettől még a nővére fiatalabb nála fordulat a 21. századi magyarban hibás, bár a holdnővér meg az apácák megszólításaként használatos nővér ma sem feltétlenül fejez ki életkoi különbséget. -- Malatinszky vita 2021. december 10., 17:03 (CET)
Viszont a régiek lányra is mondták, hogy „az öccse”. – Garamond vita 2021. december 10., 19:13 (CET)
@Misibacsi Az, hogy kinek mi és mennyire fontos, ebben az esetben a legkevésbé sem érdekes. Gondolom és remélem, nincs fontossági sorrend a cikkek között sem. Ha szerepel a WP-ben, ugyanannyi odafigyelést érdemel, mint bármelyik másik. Elég sok kínos dolog van egyébként, amit a járőrök észrevesznek, és legalább annyi, amit nem. Ogodej vitalap 2021. december 10., 18:22 (CET)

Van fontossági sorrend a cikkek között - nem tudom ezt mi értelme tagadni (csak nem ugyanaz a sorrend mindenkinek).

Többször jeleztem, hogy ismeretlen, nagy számú szócikket nem figyel senki, és akár évek óta bennük lehet bármilyen tévedés vagy vicc. Elkezdtem keresni és javítani ezeket a cikkeket, de jó hír, hogy ilyen cikkel eddig nem találkoztam.

Rossz hír, hogy a "régóta nem változott szócikkek" listában nem lehet átlépni cikkeket és mindössze 5000 szócikkek mutat. Az most az összes szócikk 1%-a. A többi cikk szisztematikusan elérhetetlen. misibacsi*üzenet 2021. december 10., 18:52 (CET)

Jóváhagyás elmaradása?

Sziasztok! Kezdő szerkesztő vagyok (igazán ezért kérdezek itt). Tettem egy apró módosítást még október 2-án a Kozma_László_(villamosmérnök) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkben, ez azóta sem került jóváhagyásra. Úgy gondolom megfelelően forrásoltam a beszúrásomat. Kérdésem, hogy milyen hibát vétettem esetleg, hogy azóta sem került jóváhagyásra? Vagy egyéb ok miatt várakozik ez a szócikk?– Vidgabor vita 2021. december 16., 20:55 (CET)

@Vidgabor: jóváhagytam. Apród vita 2021. december 16., 21:34 (CET)

@Apród köszönöm. Vidgabor vita 2021. december 16., 21:36 (CET)

Szerkesztés jóváhagyásának kérése

Sziasztok, a Cool FM oldallal kapcsoaltban szeretnék kérni egy általunk végzett szerkesztés jóváhagyást.

Köszönettel, COOL FM csapat

Szia @SLA COOLFM:! Használd légyszi a aláírás funkciót az üzenet végén. Sajnos egyáltalán nem adtál meg forrást a cikkhez, pedig vannak benne olyan állítások, amikhez muszáj lenne, anélkül nem szívesen hagynám jóvá (pl.: napjaink leghallgatottab rádiója). A vitalapodon majd írok még, de forrás nélkül egyelőre nem teszem ellenőrzötté. Palotabarát vita 2021. december 17., 13:48 (CET)

@Palotabarát: Ilyen szubjektív öntömjénezés, mint "napjaink leghallgatottab rádiója" ne maradjon benne. Nem emlékszel a felsőfokú jelzők használatára? (röviden: irtani kell). misibacsi*üzenet 2021. december 17., 16:00 (CET)
Ki mondta, hogy nem lehet? Lehet, de akkor számon is kérjük a forrást, ami azt állítja, máskülönben tényleg önfényezés. Ilyen a legkelendőbb tulajdonság is, amihez szoktak források lenni. – balint36 utaspanasz 2021. december 17., 16:16 (CET)
Ezt olvashatni a nem ellenőzött változat elején: „A Cool FM budapesti kisközösségi rádió volt, mely az FM 107,3 MHz-es frekvencián sugárzott 2004-től 2011-ig.” OsvátA vita 2021. december 17., 16:48 (CET)

Jóváhagyás kérése

Tisztelt Járőrök! Ugyan nem én végeztem az utolsó módosítást a Serial_ATA (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkben, hanem valaki más, de ez 2021. augusztus 23. óta nincs jóváhagyva. Most ránéztem a szócikkre (más ok miatt) és néhány apróbb javítást szeretnék rajta végezni pár napon belül. Ha jól értettem a leírásokat ilyenkor lehet a nem jóváhagyott szerkesztést folytatni, de el akarom kerülni az "ütközést" ha a korábbi nem jóváhagyott szerkesztést valami miatt vissza kéne vonni (bár én nem látok bennük semmi "rosszat", de még nagyon kezdő vagyok a WP szerkesztésében).– Vidgabor vita 2021. december 18., 18:53 (CET)

Jóváhagyás kérése

A szócikkeim jóváhagyását szeretném kérni. Most már megerősített szerkesztő lettem, így továbbiakban nem zargatok itt senkit ezzel! Számos javításom, amit a megerősített státuszom előtt végeztem nem jelennek meg sajnos, pedig sokat fejlesztettem a szócikkeken. Kérem, hogy valaki kattingassa végig nekem őket! Köszönöm! – Admiralis-generalis-Aladeen vita 2021. december 19., 14:56 (CET)

A_Magyar_Honvédség_fegyverzete (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Gidrán_harcjármű (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Lynx_(gyalogsági_harcjármű) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Spike_rakéta (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
NASAMS (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Zrínyi_2026 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
StrikeShield (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Mistral (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Meteor_(rakéta) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
M3_(kétéltű_komp_és_pontonhíd) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
H145M (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Polaris_MRZR_4 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
KC–390_Millennium (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
FN_MAG (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Panzerhaubitze_2000 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
ELM-2084 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
STANAG_4569 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Páncéltörő_rakéta (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Előre is köszönöm még egyszer! Ígérem többet nem zargatok itt senkit ezzel! :)

Madeline Carroll

Segítséget szeretnék kérni, mert a címből kifelejtettem az egyik r betűt https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Madeline_Caroll

@CasperLittleGhost: Pótolva a címből hiányzó "r" betű. Üdv.: Gg. AnyÜzenet 2021. december 21., 10:24 (CET)

Köszönöm szépen

Ellenőrzés kérése

Kedves Járőrök! Szintén egy korábbi régóta nyitott változtatás ellenőrzését kérném, mert elkezdeném a Digitális számítógép (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikk kis mértékű javítását, és egy korábbi (2021. december 06.) nem általam elvégzett javítás vár még jóváhagyásra. És szeretném a szerkesztési ütközést elkerülni.– Vidgabor vita 2021. december 25., 10:12 (CET)

Kész. Nem kis munka lesz a cikk feljavítása, de szükség van rá, úgyhogy tedd ki a "tataroz" sablont és dolgozz nyugodtan. Jóváhagyás szempontból (nekem) előnyös, ha kisebb szakaszokban vannak módosítások, amik könnyebben áttekinthetők. misibacsi*üzenet 2021. december 25., 11:35 (CET)

misibacsi Köszönöm, úgy fogok eljárni. Több kisebb lépésben (felülről-lefelé) fogok haladni.– Vidgabor vita 2021. december 25., 14:45 (CET)

Marvel-moziuniverzum

Marvel-moziuniverzum (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Ha valaki ért a témához, kérem nézze át az utóbbi 18 módosítást és hagyja jóvá, ha azok rendben vannak. misibacsi*üzenet 2021. december 30., 13:44 (CET)

Ugron Gábor (politikus, 1847–1911) lap ellenőrzötté tétele

Kérem szépen, hogy a jelenlegi javításokat (majd még folytatása következik) a Ugron Gábor (politikus, 1847–1911) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapon valaki tegye ellenőrzötté, hogy a gyakorlatlanabb külső látogató is már a javítottabb változatot láthassa. Köszönöm szépen! – Bizottmány vita 2021. december 31., 04:20 (CET)

Megtörtént. FoBe üzenet 2021. december 31., 11:59 (CET)
Hálásan köszönöm! Boldog Újévet kedves @FoBe:!! gratulálok – Bizottmány vita 2021. december 31., 12:22 (CET)
@Bizottmány: köszi, neked is! :) FoBe üzenet 2022. január 1., 11:15 (CET)

Ellenőrzés kérése

Tisztelt Járőrök!

Ha lehetséges kérném, hogy Rozgonyi Tamás oldalon végrehajtott változtatásaimat és pontosításaimat engedélyezzétek amint lehetséges.

Tisztelettel, RBT72

Ellenőrzés kérése (Neszlár Sándor)

Sziasztok! Az alábbi oldal ellenőrzését szeretném kérni:
Neszlár_Sándor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Köszönöm előre is a segítséget!

Szerkesztés jóváhagyása!

Tisztelt Járőrök!

Ha lehetséges kérném, hogy Fodor Gábor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikken végrehajtott változtatásaimat és pontosításaimat engedélyezzétek amint lehetséges.

Tisztelettel,

DKM98

Ellenőrzés kérése

Sziasztok! Kérlek hagyjátok jóvá az alábbi szócikkeket!
Zrínyi_2026 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
StrikeShield (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
KC–390_Millennium (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
H145M (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
ELM-2084 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Saját cikkek: én írtam szinte mindegyiket nulláról, de a belevitt információk és munka töredéke látható a nagy közönség számára. :(

Köszönöm!

– Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. január 7., 21:36 (CET)

Ellenőrzés kérése

Sziasztok! A következő lapok ellenőrzését szeretném kérni: -Magyar választási rendszer -Egymandátumos választókerület -Egyetlen átruházható szavazat -Minősített többség

Előre is köszönet! – Rankedchoicevoter vita 2022. január 7., 12:44 (CET)

@Rankedchoicevoter: ellenőrizgettem. A Magyar választási rendszernél a táblázatot talán egy külön szakaszba kellene tenni, mert így a cikk eleje túl zsúfoltnak hat. Whitepixels vita 2022. január 10., 10:12 (CET)

Budapesti Értéktőzsde - jóváhagyás kérése

Tisztelt Járőrök!

A Budapesti Értéktőzsde (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) oldalon végrehajtott módosításokat (a legutóbbi ellenőrzés óta változott a Tőzsdei Tanácsadó Testület összetétele, illetve aktualizáltam az oldalsó infoboxot) kérem hagyják jóvá!

Köszönettel, VZs76

Ellenőrzés kérése

Tisztelt Járőrök!

Azzal a nagy kéréssel fordulok hozzátok, hogy a Molnár Vilmos (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikken novemberben végrehajtott apró változtatásomat (egy új megjelent kötet) ellenőrizzétek és hagyjátok jóvá.

Köszönöm szépen, Hertamicola

@Hertamicola: Megtörtént, köszi a türelmet! – FoBe üzenet 2022. január 11., 21:25 (CET)
Köszönöm szépen! Hertamicola vita 2022. január 11., 22:09 (CET)

Ellenőrzés kérése

Sziasztok! Kérlek ellenőrizzétek az alábbi szócikket!
A_Magyar_Honvédség_fegyverzete (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Sokat változott a legutóbbi ellenőrzés óta. Köszönöm! :)

– Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. január 14., 01:19 (CET)

A születés illetve elhalálozás városának kiírásánál valóban szükséges az ország kiírása is?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaÁthelyezem (az eddigi hozzászólásokkal együtt) a Kocsmafal (egyéb)-re – EniPort eszmecsere eszmecsere 2022. január 3., 21:58 (CET)

Például Ludwig van Beethoven Bonnban született, Bécsben halt meg, ki kéne írni a városok után az országok nevét is?

A formai útmutató szerint nem (pl.: John Locke (Somerset, 1632. augusztus 29.Essex, 1704. október 28.) angol filozófus.), és a WD-ból sem országgal együtt hozzák át a sablonok, mindezek ellenére @Csurla: másodszor vonja vissza a szerkesztésemet, előbb "szokvány", másodszor "magyar lexikonokban szokvány" szerkesztési összefoglalóval.

Úgy gondolom, hogy ha nincs szócikkünk az adott városról, akkor mindenképpen indokolt, kevéssé ismert városok esetében esetleg segítség lehet, de Európai fővárosai, közismert (ráadásul magyar nevű) városai esetében ez nekem rendkívül visszás.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2022. január 3., 21:46 (CET)

Szerintem az egyebes kocsmafalon jobb helyen lenne a kérdés... Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2022. január 3., 21:53 (CET)

Miért lenne visszás. Ez egy elterjedt módszer arra, hogy felhívja a figyelmet, hogy nem egy olasz, hanem egy magyar állampolgár halt meg Olaszországban. Az ország odaírásának az oka a figyelemfelhívás, hogy ha valaki csak átfut a cikken az is lássa, hogy külföldön hunyt el a szócikk alanya magyar állampolgárként. – Csurla vita 2022. január 3., 21:54 (CET)

"Az ország odaírásának az oka a figyelemfelhívás, hogy ha valaki csak átfut a cikken az is lássa, hogy külföldön hunyt el a szócikk alanya magyar állampolgárként." – Mert abból, hogy Rómában hunyt el, nem derül ki? Sok Róma nevű település van Magyarországon, aminek okán bárki azt hihetné, hogy aki Rómában halt meg, az nem külföldön hunyt el magyar állampolgárként? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2022. január 3., 21:57 (CET)

Többek között az Új magyar életrajzi lexikon ezt a módszert követi, amelyet én hasznos tartok. – Csurla vita 2022. január 3., 21:59 (CET)

Ha már Olaszország szóba került, ott a klasszikus "Velence", ami kétértelmű. Ez persze hungarikum, de számos város hivatalos, helyi neve is megegyezik. Itt van rögtön az amerikai Budapest. – Davidsusu vita 2022. január 15., 14:59 (CET)

Jóváhagyás kérése: XVIII. Nemzetközi Frédéric Chopin Zongoraverseny

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Kedves Járőrök! Ezúton kérem a XVIII. Nemzetközi Frédéric Chopin Zongoraverseny lap jelen állapotának jóváhagyását.

Megjegyzés: Sajnos még nem tudtam beszerezni a licenszet a Chopin Intézettől a verseny poszterének használatához, ebből adódott az infobox körüli kavarás. Ez remélhetőleg hamarosan tisztázódik.

Davidsusu vita 2022. január 15., 14:51 (CET)

Vállveregetés

Az elmúlt hétben 375-ről 221-re csökkent az ellenőrizetlen lapok száma. Ez szerintem remek, csak így tovább! :) – FoBe üzenet 2022. január 17., 18:33 (CET)

Lájkoltam! OsvátA vita 2022. január 17., 18:48 (CET)

Jóváhagyás kérése

Sziasztok! Kérlek hagyjátok jóvá az alábbi szócikkeket!
Mistral (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Panzerhaubitze_2000 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
M3 (kétéltű komp és pontonhíd) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Meteor (rakéta) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
FN MAG (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Köszönöm!

– Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. január 16., 21:29 (CET)

Magyar nyelven megjelent szerepjátékok listája

Magyar nyelven megjelent szerepjátékok listája (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Sziasztok! Átalakítottam a listát, külön szedtem minden egyes megjelenést, így a későbbi megjelenések nem írják felül a korábbiakat, ezzel értelmét vesztette az első megjelenés és a kiadás oszlopok, így azokat kivettem (ez utóbbiak adatait most már a sorok tartalmazzák, az előbbi meg értelmét vesztette), illetve ahol volt értelme, ott jelöltem az eredeti angol címet, így az egész lista működése megváltozott, remélhetőleg előnyére. Van még egy kiadvány amit kikommentelve tettem bele, illetve a Kontraszt nyomdát levettem mindenhonnan, és az EMDT-t írtam be kiadónak (mivel az EMDT a kiadó, a Kontraszt "csak" nyomda volt, így szerintem hibásan szerepelt korábban). Kry 2022. január 18., 12:35 (CET)

Gratulálok, szép munka! Ogodej vitalap 2022. január 18., 15:07 (CET)

Hello! Frissítettem az oldalt, hogy a műfajok mindenhol már létező wiki oldalakra mutassanak, a pikareszk regény és pikareszk szerepjáték ugyanaz (legalábbis ugyanazokkal az előzményekkel/forrásokkal/stílusokkal definiálják magukat), úgyhogy ott a pikareszk regény oldalra irányítottam a linket.

Más: A Rubin Kódex gyakorlatilag az Advanced Dungeons & Dragons 2E-nek az illegális magyar fordítása, a nyomtatás és terjesztés is sufniban ment, ezért kérték, hogy a Wikipedia oldalon ne szerepeljen, mert elüt az oldal témájától (mármint a listában szereplő többi elemtől, nem a Wikitől...), viszont a navigációs ablakban szerepel, nem tudom ott van-e helye.

Hasonló cipőben jár a kikommentelve szereplő Kalandok és Sárkányok Felsőfokon!, ami szintén egy AD&D magyar nyelven, itt se egyértelmű hogy jogilag hova esik, de van ISBN száma és kereskedelmi forgalomba is került. Ez utóbbi kettőről nem sikerült dönteni, így jó lenne ha egy tapasztalt szerkesztő hozna egy végső döntést ezügyben. Kösz! Kry 2022. január 19., 13:57 (CET)

Jóváhagyás kérése

Kérem, hogy hagyjátok jóvá az alábbi változtatásokat. (innentől megerősített szerkesztőként nem lesz ilyen probléma)

UCI WorldTeam UCI World Tour 2022-es Giro d’Italia UCI ProSeries Peák Barnabás Országútikerékpár-versenyzés Remco Evenepoel Quick-Step–Alpha Vinyl Team Jumbo–Visma Team Qhubeka NextHash UAE Team Emirates Trek–Segafredo Team DSM Team Bahrain Victorious Movistar Team Lotto Soudal Israel – Premier Tech Groupama–FDJ EF Education–Nippo Cofidis (kerékpárcsapat) Bora–Hansgrohe Astana–Premier Tech Tour Down Under

Köszi. – Mestska vita 2022. január 29., 11:44 (CET)

A lista valamivel járőrbarátabb formában:

– FoBe üzenet 2022. január 29., 11:47 (CET)

Jóváhagyás kérése

Kérem, hogy hagyjátok jóvá az alábbi szócikk változtatásait.

Köszönöm!

– Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. január 29., 13:46 (CET)

Ellenőrzés kérése

Üdv! A szerkesztéseim ellenőrzését szeretném kérni, köszönöm. Forest576 vita 2021. október 24., 00:32 (CEST)

A Szudán történelme cikk kivételével kész, franciául sajnos nem értek, így azt másra bízom. – LaSza 🚍 (VITA) 2021. október 24., 01:30 (CEST)

Pontosítás, most látom, hogy az már későbbi szerkesztés, így a tiédet még ellenőrizni tudtam. – LaSza 🚍 (VITA) 2021. október 24., 01:34 (CEST)

Azóta ismét gyűlt pár, azokat hozzáadtam ha nem gond. Forest576 vita 2021. november 2., 00:16 (CET)

Egy részét ellenőriztem. – FoBe üzenet 2021. november 4., 22:20 (CET)
Köszönöm ! Forest576 vita 2021. november 4., 22:55 (CET)

Vitályos Eszter

Sziasztok! Valaki le tudná ellenőrizni a Vitályos Eszter cikket ? Köszönöm szépen. – TomFZ67 vita 2022. február 2., 22:42 (CET)

Radványi Balázs

Kérem, amikor időtök engedi, hagyjátok jóvá az alábbi szócikk változtatásait.

Köszönöm! – Radvben

Köszönöm szépen! Más szócikkeknél is láttam így, hogy ez a szakasz a végén van, de felőlem átrendezhető. Még egy apró kérés, amit én nem tudtam megoldani: a személyes infóboxban a Kossuth-díj mögött a 2020-as évszámnak is szerepelnie kellene a 2000 mellett (és ezen a részen a SZOT- és ProUrbeMiskolc-díj tán felesleges is). – Radvben Radvben vita 2022. február 3., 15:11 (CET)
– Annyi észrevételem van, hogy a "Családja" szakaszt a szócikk elejére tenném, időrend szempontjából így logikusabb lenne a szócikk felépítése.

Köszönöm szépen! Más szócikkeknél is láttam így, hogy ez a szakasz a végén van, de felőlem átrendezhető. Még egy apró kérés, amit én nem tudtam megoldani: a személyes infóboxban a Kossuth-díj mögött a 2020-as évszámnak is szerepelnie kellene a 2000 mellett (és ezen a részen a SZOT- és ProUrbeMiskolc-díj tán felesleges is). – Radvben

Rendben, kicsit átrendeztem a fejezeteket és a központi adatbázisban (wikidata) beírtam a 2020-as Kossuth-díjat is. – HG vita 2022. február 3., 15:20 (CET)

Tarrósy István

Hagyjátok kérlek jóvá az alábbi szócikk változtatásait.

Professzori fokozatot szerzett, így egyetemi tanárként dolgozik már a Pécsi Tudományegyetemen. Források, melyek igazolják a módosítások helyességét:

Köszönöm! – PTEKNI 2022. február 3., 12:13 (CET)

Magyar csillagászok listája

Magyar csillagászok listája (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Megkérnék egy járőrt, hogy ellenőrizze a szócikkben tett legutóbbi változtatásaimat. 79.121.93.64 (vita) 2022. február 3., 14:10 (CET)

Januári statisztika

Azoknak, akik szeretik az ilyesmit: elkészült a januári ellenőrzési statisztika, itt lehet megnézni. – FoBe üzenet 2022. február 4., 17:00 (CET)

Banshee

Sziasztok, nem akarok 3 VSZ-be futni, ránéznétek: Banshee? Ezek borzalmas szövegek. Köszönettel, – Pagony üzenet 2022. február 7., 00:51 (CET)

Mit értesz "borzalmas szöveg" alatt?
A cikkel az lehet a probléma - ami a gyakori visszaállítgatásokból valószínűsíthető -, hogy keverednek benne a mitologikus leírások a popkultúrából származó infókkal és ez a keveredés nem kívánatos. Az enwiki cikk helyesen teljesen külön cikkbe rakta a popkultúrában való megjelenéseket, és a leírásban ezek nem jelennek meg. misibacsi*üzenet 2022. február 7., 09:15 (CET)
@Misibacsi ha elolvasod a visszaállított szöveget, rájössz, hogy mi a baj vele... Még magyarul sem értelmesek a mondatok, alany-állítmány egyeztetés nuku, olyan, mintha egy 10 éves írta volna. Ráadásul forrás nélküli hozzáadás, valósznínűleg valami animéből vagy egyéb meséből szedett információkkal.... Xia Üzenő 2022. február 7., 11:06 (CET)

Jóváhagyás

Sziasztok!

Köszönet! – Rankedchoicevoter vita 2022. február 10., 09:08 (CET)

Alvázszám cikk ellenőrzése

Üdv! A szerkesztésem ellenőrzését szeretném kérni Alvázszám (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) oldalon. Előre is köszönöm.

Itt kellene még valami módosítanom, ahhoz, hogy elfogadásra tudjon kerülni? Nagyon fontos lenne nekünk ez a link.
Válaszát köszönöm! MaDani08 vita 2022. február 16., 10:40 (CET)
Szia MaDani08! Én ezt a linket töröltem (meg még egyet az oldalról) mert egy kereskedelmi szolgáltatás weboldalára vezetett. A Wikipédia nem csak úgy reklámmentes, hogy nem kell bannereket nézni az oldalakon, hanem úgy is, hogy nem engedünk reklámlinkeket az oldalak aljára tenni. Köszönöm a megértésed. Palotabarát vita 2022. február 16., 13:06 (CET)
Kedves Palotabarát!
Ez a link szerintem pontosan annyira "reklámlink", mint az összes többi ezen az oldalon. Ugyanarról a témáról van benne szó, sőt, a landoló oldalon értékes és releváns infók vannak arra vonatkozóan, hogy miért érdemes foglalkozni ezzel a témával.
Őszintén nem érzem, hogy egy magyar nyelvű Wikipédia szócikknél ez a link: https://www.autodna.com/, miért relevánsabb, mint egy magyar nyelvű landoló, ami ugyanehez a témához tartozik. MaDani08 vita 2022. február 16., 13:22 (CET)

Thália_Színház

Thália_Színház (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Megkérnék egy járőrt, hogy ellenőrizze a szócikkben tett legutóbbi változtatásaimat. 195.199.198.81 (vita) 2022. február 15., 10:02 (CET)

Hol van erre forrásod? Mert itt még azt írják, hogy ő. Gg. AnyÜzenet 2022. február 15., 10:12 (CET)

Két napja nem történt forrásolása az információnak, ezért visszavontam. Gg. AnyÜzenet 2022. február 17., 10:47 (CET)

Nicolas Schöffer oldal ellenőrzése

Kedves Járőrök, mivel a Nicolas Schöffer oldal a jelzések szerint Aknai Tamás könyvéből való jogsértő szószerinti másolás volt, a lapot teljesen újra írtam korábbi sokéves kutatásaim alapján. Amennyiben lehetséges, kérni szeretném a gyors ellenőrzését, hogy az informatívabb változat legyen látható. Amennyiben valamelyik állítást még alá kell támasztani, csak jelezni kell, mert tudok még referenciákat adni. Köszönöm szépen! Mirabella vita 2022. február 23., 13:29 (CET) Nicolas Schöffer (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Szerkesztővita:Szokolay andrás#Jóváhagyás - ellenőrzés

Szerkesztővita:Szokolay andrás#Jóváhagyás - ellenőrzés. Apród vita 2022. február 24., 17:14 (CET)

Ellenőrzötté tettem. Apród vita 2022. február 24., 17:18 (CET)

Sziasztok!

Valaki letudná ellenőrizni az orrszarvú leguán című cikket? Már rég nem ellenőrizte le senki.

Előre köszönöm a segítségeteket! – MagyarZoo97 vita 2022. február 27., 12:32 (CET)

Jóváhagyás kérése

Sziasztok! Kérem, hogy az alábbi módosításokat hagyjátok jóvá, sajnos a korábbi kérés archiválásra került, jóváhagyás nélkül. :( Vannak köztük olyanok, amik egy éve nem lettek jóváhagyva.

Köszönöm! – Mestska vita 2022. március 1., 15:58 (CET)

Cárnének

Tegnap óta ilyen javításokat csinál Ifj. Laszlovszky András: [1]. Nem akarok szerkesztési háborúba keveredni, de örülnék, ha rajta tartanátok a szemeteket. – Pagony üzenet 2022. március 4., 11:39 (CET)

Hát szemeteket nem tartok rajta :-), de visszaállítottam a te változatodra a lapot. Mind a szócikk, mind a szerkesztői vitalapon megjelentek reakciók ezzel kapcsolatban. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2022. március 4., 11:43 (CET)

Pécsi Tudományegyetem

Pécsi Tudományegyetem (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Tisztelt Adminisztrátorok!

Segítséget kérek a a Pécsi Tudományegyetem Wikipédia cikkének ellenőrzésében és jóváhagyásában.

Köszönettel

SiposBéla1945 vita 2022. március 5., 07:43 (CET)

Világnapok és nemzetközi akciónapok listája update-elve

2019 után most végre frissítettem a Világnapok és nemzetközi akciónapok listája (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) mozgó dátumos részét, bő két hete. Kérlek szépen, hogy okézzátok le! Az odáig történt köztes szerkesztéseket, amelyek miatt az én szövegfejlesztésem sem jelenik meg, szintén megnéztem, az oroszlánok világnapja rendben levőnek tűnik, a többi meg csak apró igazítás vagy laparchiválás.

Melyik üzenőfalon és kikkel kellene megbeszélni azt a problémát, hogy engem például visszafog a wikiszerkesztés terén, hogy bár megerősített szerkesztő vagyok, de a szerkesztéseim néha hónapokig mégsem jelennek meg, mert előzetesen volt valami (akár csak efemer) ellenőrzésre váró változtatás a szócikkben? Ez elkedvetlenít, és emiatt még kevesebbet szerkesztek... Járőri rendszerességű általános felelősséget időhiány miatt nem tudnék vállalni, de azt igen, hogy az ilyen esetekben felelősen ellenőrzöm az előzményeket is, viszont ilyen szerkesztői kategóriát, erre szolgáló protokollt nem találok... Kikre tartozik ez a kérdés? Köszi! Ragold vita 2022. március 6., 14:50 (CET)

@Ragold: A járőrséghez nem kell semmilyen minimális ellenőrzésszámot vállalni – én is kifejezetten úgy kértem a járőrjogot, hogy csak azt ellenőrzöm, ami az utamba kerül, és senki nem is reklamált ezért az elmúlt hat és fél évben. Ha a közösség megbízik benned, akkor azzal is előrébb vagyunk, ha évente csak kétszer nyomod meg a gombot. – Tacsipacsi vita 2022. március 7., 13:26 (CET)

Sajnos nem mindenki érti, hogy Novák Katalin megválasztása nem jelent azonnali elnökváltást, ezért érdemes figyelni a lapot. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. március 11., 16:07 (CET)

Egy ilyen (átmenetileg) exponálttá vált lap nem kaphat (átmenetileg) félvédettséget? Akela vita 2022. március 11., 16:43 (CET)

Preventíve nem, de ha problémássá válnak a szerkesztések, akkor jelezd az AÜ-n, és fog kapni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. március 11., 17:22 (CET)

Megnéztem a laptörténetet, és revideáltam az álláspontomat, mert már rég nincs szó prevencióról. Levédtem. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. március 11., 17:27 (CET)

Bocs, én meg ezt itt nem néztem meg, és az előbb kértem AÜ-n félvédelmet a Magyarország államfőinek listája lapra. Esetleg mindkettőt egységesen lehetne levédeni. Akela vita 2022. március 11., 20:01 (CET)

Egységesen van, 1-2 óra eltéréssel. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. március 11., 20:04 (CET)

OK, köszönöm, így sokkal jobb. Akela vita 2022. március 11., 20:08 (CET)

Ellenőrzés: Muravidék

Az Építés alatt sablon lekerült róla, 22 szerkesztés vár ellenőrzésre. Egy-egy fejezet még nincs ugyan megírva forrás és információ hiányában. Doncsecz~slwiki vita 2022. március 11., 18:05 (CET)

Neszlár Sándor író oldala

Sziasztok! Az alábbi oldal ellenőrzését szeretném kérni:
Neszlár_Sándor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Köszönöm előre is a segítséget!

Thália_Színház

Thália_Színház (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Megkérnék egy járőrt, hogy ellenőrizze a szócikkben tett legutóbbi változtatásaimat. Forrásként a thalia.hu-t jelölöm meg, illetve a munkahelyem média munkatársaitól kapott információt.CZTA01 vita 2022. március 23., 08:03 (CET)

Járőrözés működése

Az elmúlt hónapokban - mivel feltett szándékom volt, hogy a pocsék, több éves információkat tartalmazó magyar wiki kerékpáros oldalakat rendbe rakom - két alkalommal is kértem jóváhagyást a szerkesztésekre. Sajnos bár részeredmények születtek ennek kapcsán, az oldalak egy része továbbra sem lett jóváhagyva, viszont innen már két alkalommal is archiválva lettek, visszajelzés nélkül. Nagyon jó, hogy mindig igény van a wiki szerkesztői közösségének a bővítésére, de nem túl sok értelme van - és abszolút riasztó a legtöbb ember számára - ha a szerkesztései hónapokig nem jelennek meg, főleg, ha olyan témákról van szó, ahol pár hét alatt is sok minden történik. A járőr rendszer bevezetése sok oldal esetében hasznos és előnyös, különösen a szem előtt lévő oldalak esetén, de a gyakorlatban úgy látom, hogy általánosan viszont a járőrök egyszerűen túl kevesen vannak ahhoz, hogy ennyi frissítést le tudjanak kezelni. Sajnos a 100-200 napos várakozások nem az adott oldal jóságát és minőségét mutatják, hanem inkább a működésképtelenséget. A rendszeren változtatni lenne szükséges, mert biztos vagyok benne, hogy számos szerkesztő riad el ettől. – Mestska vita 2022. március 23., 13:40 (CET)

Ez rendszerszintű probléma, amit a járőrök önmagukban nem tudnak megváltoztatni.
A probléma onnan ered, hogy új szócikket túlságosan könnyű létrehozni, és ami szerintem a problémát okozza, hogy ez gyakorlatilag észrevétlenül történik. tehát jó eséllyel senki nem tud róla, hogy létrejött az a bizonyos szócikk.
Ami mutatja az új szócikkeket, az az ún. "Friss változtatások" listája. Ez nálam most éppen 2,5 órára visszamenőleg mutatja a változásokat. Tehát az a szócikk, ami mondjuk 3 órával ezelőtt jött létre, az elveszett számomra (kivéve, ha már korábban a Figyelőlistámra került, mint nemlétező cím).
Ez indokolatlanul kevés, legalább 1 hét kellene, ami alatt nem vesznének el a látóteremből az új cikkek.
Hozzá kell tennem, hogy az ún. Figyelőlistámon 26.000 szócikk van, tehát akinek ennél kevesebb van a saját listáján, az (feltehetően arányosan) hosszabb ideig nem veszti szem elől a friss szócikkeket.
Egy ezt megkerülő megoldás az lenne, ha az új szerkesztőknek kötelezően csatlakozniuk kellene egy általuk választott műhelyhez, és egy ott tevékenykedő mentor / járőr felvállalná a kezdő segítését, értelemszerűen látná, ha új szócikk keletkezik, és jóváhagyná, ha az eléri azt a szintet. Így ez a fent vázolt probléma és értetlenkedés megszűnne, hiszen közvetlenül ott lenne a mentor / járőr, aki a kezdőt el tudná igazítani például abban, hogy miről írjon vagy miről ne írjon szócikket.
A kezdők jelenleg be vannak dobva a mélyvízbe, és sokuknak ez az utolsó ténykedésük, mert többször nem bukkannak a felszínre, legfeljebb még utolsó erejükkel hörögnek arról, hogy milyen szar a WP. Részben igazat kell adjak nekik.
Persze olyan kezdőkkel nehéz az együttműködés, akik csak kvázi 1x néznek be ide, létrehozzák azt az 1 db szócikket, lelépnek, és utána nem lehet velük kommunikálni. misibacsi*üzenet 2022. március 23., 14:34 (CET)
@Misibacsi Nem új szócikkekről beszélek, láthatóan azok többé-kevésbé rendszeresen figyelve és kezelve vannak a járőrök részéről. Én azon cikkekről beszélek, amik már léteztek korábban is, akár évek óta, de mégis egy-egy aktualizáló frissítés nem megy át a járőrszűrőn 100-200 napig. Az én esetemben pld. azért nem, mert az adott szerkesztéskor formailag épp nem voltam megerősített szerkesztő. Hiába regisztráltam ide vagy 15+ éve, úgy látom, az érzésem az, hogy ezzel a többszörös, bürokratikus jóváhagyatási folyamattal épp az értékteremtés jelentős része veszik el.
De hogy javaslattal is éljek:
- az olyan esetekben, mint én vagyok, tehát megerősített szerkesztői státusszal rendelkezem, a szerkesztéseimet a rendszernek visszamenőlegesen is automatikusan engednie és jóváhagynia kellene a rendszernek.
- a kezdő, nem megerősített szerkesztők által létrehozott új lapok jóváhagyatása és figyelése továbbra is szükséges, de ezt a járőrön túl megerősített szerkesztők is jóváhagyhatnák.
- kellene egy 100-200-500 elemből álló, különböző okokból érzékeny, változó laplista (tipikus példa a választási, politikusi, vagy épp most az orosz-ukrán háborús lapok), amik szerkesztéséhez valóban járőr lenne szükséges. – ~~~~ Mestska vita 2022. március 23., 15:57 (CET)

Mindenben igazat adok. Kérdés, hogy lehetne változtatni. – Vépi vita 2022. március 23., 14:07 (CET)

Hasznos hivatkozások Járőröknek Új lapok (fent) kattintva, egy hónapra visszamenőleg (jelenleg 02.21-ig) láthatóak az új szócikkek. Gg. AnyÜzenet 2022. március 23., 14:40 (CET)
Ezen a mostani oldalon? ("Járőrök üzenőfala") Biztos én vagyok a hibás, de nem látok itt linket az "Új lapok"-ra.. Talán "Speciális lapok" oldalra gondolhattál, mert ott van ilyen link. Az "Új lapok" oldalnak az a hibája (amit számtalanszor szóvá tettünk, de ugye aki nem járőr, azt ez a probléma nem érdekli), hogy nem lehet szűrni, tehát bárki számára a szócikkek legalább 90%-a érdektelen, nem tud hozzászólni, vagy megítélni, hogy nem vandálkodás-e a módosítás. Ezért becsületes járőr ezeket nem hagyja jóvá. A listát pedig fárasztó és hosszadalmas végigpörgetni.
Még egy könnyen kivitelezhető javaslatom van a gyorsabb jóváhagyásra:
  • Az adott szerkesztő, aki szeretné jóváhagyatni egy cikkben a módosításait, keresse meg azt a műhelyt, ahova az adott szócikk a témája miatt tartozhat, és oda írja le a jóváhagyási kérését. Ott az adott témához jobban értő szerkesztőket lehet találni, akik nem feltétlenül járőrök, de értenek az adott témához, van szakirodalmuk hozzá, stb. Az ő hozzászólásuk alapján jóvá lehet hagyni a cikket szerintem. (ez hatékonyabb, mintha valaki csak a "Járőrök üzenőfala" lapra írna)
Mondok egy példát:
  • Egy állatos szócikkben módosítasz valamit, mondjuk egy számszerű adatot vagy nevet átírsz.
  • Én nem értek ehhez a témakörhöz, tehát jó eséllyel passzolom a jóváhagyását, mert nem szeretném, hogy esetleg olyat hagyjak jóvá, ami helytelen infó.
  • Te írsz az "Állatos műhely" üzenőlapjára, és kéred, hogy valaki nézzen rá a módosításra, amit te írtál bele a cikkbe.
  • Valamelyik műhelytag esetleg rákérdez, hogy honnan vannak az infók, adj meg forrást, hol olvastad, stb.
  • Megadod a forrásokat a cikkben, és ezt jelzed a műhelytagoknak (vagy annak az egy szerkesztőnek, aki válaszolt korábban)
  • Jelzed a Járőrök üzenőfalán, hogy kiegészítetted a forrásokat a cikkben és szakmailag ellenőrizte valaki a cikk tartalmát.
  • Egy járőr újból ránéz és jóváhagyja. (megadhatod az Állatos műhely vitalapi linkjét, ahol ezt megbeszéltétek).
Nem bonyolult ez, csak hosszúnak tűnik. Tehát ez tartalmi ellenőrzés, ami jelenleg egy burkoltan létező fogalom, de nincsenek hozzá kinevezett "tartalmi járőrök", ezért ilyen kerülőúton megy a dolog.
A javaslataidból inkább az derül ki, hogy ha járőr lennél, akkor jóvá tudnád hagyni a módosításokat.
A "megerősített szerkesztő" csak a saját írásai miatt felel, azok után nem kell járőr. De ha közben névtelenül szerkesztett valaki ugyanabba a cikkbe, azt fokozottabban ellenőrizni kell. misibacsi*üzenet 2022. március 23., 17:11 (CET)
@Misibacsi A javaslatom pont az, hogy a járőr tényleg azzal foglalkozzon, ha valahol komoly vandálkodás van, vagy az adott lap elég "népszerű" különböző okok miatt. A megerősített szerkesztő jelenleg a saját szerkesztései után felel, de a javaslat pont ezt tükrözné, hogy a nem kiemelt cikkek esetén a megerősített szerkesztő miért ne hagyhatná jóvá az értelmes, jó szócikk kiegészítést, amit egy nem megerősített szerkesztő tett? Az látszik, hogy a járőrök fizikailag képtelenek ennyi módosítást kezelni, de egy csomó esetben viszont nem is kellene ilyen "magas" szint a változtatások rendezéséhez. A javaslataim erre irányultak, a szócikk elfogadási hierarchiában egy jelentős enyhítésre. Mestska vita 2022. március 23., 17:18 (CET)
@Misibacsi Egyébként ez a műhelyes javaslatod szerintem pont olyan bonyolult, hosszadalmas és bürokratikus, mint a meglévő járőr rendszer. Ugyanazt érnénk el, csak más szereplőkkel. Mestska vita 2022. március 23., 17:20 (CET)
így van sajnos. Az a gond, hogy kevés az aktív járőr. Attól, hogy X hely helyett Y helyen kérjük a jóváhagyást, esetleg még pár köztes lépést beiktatva, még ugyanúgy kevés az aktív járőr. Whitepixels vita 2022. március 23., 17:34 (CET)
Semmi bonyolultság vagy bürokrácia nincs benne, és miért lenne hosszadalmas? Ugyanúgy írsz egy fórumra, mint most, csak nem ide, hanem ahova a témája szerint tartozik.
De ha csak panaszkodni jöttél vagy járőrjogot szeretnél, azt nem itt kell kérned. misibacsi*üzenet 2022. március 23., 17:29 (CET)

Látom misibacsi hozza a formáját, ami a szövegértelmezést illeti... itt nem a kezdőkről és az új szócikkekről (amik amúgyis jóváhagyás nélkül megjelennek!) van szó, hanem a meglévő cikkeken végzett szerkesztésekről, amelyek akár 100-200 napig is rejtve maradnak. A jelenlegi felállásban sajnos nem látok megoldást. 1. Ragaszkodunk a járőrösdihez, 2. kevés a járőr, 3. a járőröknek kevés az ideje, 4. sok a szerkesztés, 5. a megerszerk megadásával olyan pedánsak lettünk, hogy manapság már én sem csúsznék át rajta. Ez van. Whitepixels vita 2022. március 23., 15:57 (CET)

Ez személyeskedés + panaszkodás. Ezekre nem reagálok, mert a témához nem szóltál hozzá. misibacsi*üzenet 2022. március 23., 17:12 (CET)
Pont Te voltál az, aki nem a témához szólt hozzá, hanem írt egy 100%-ban offtopic szöveget valami egészen másról. Whitepixels vita 2022. március 23., 17:27 (CET)

misibacsi: Minden alkalommal belinkelem, ezeken az oldalakon láthatod az új szócikkeket és ezen meg az elavult ellenőrizetlen lapokat. Te pedig minden alkalommal leírod, hogy te csak három óráig látod a figyelőlistádat, így nem is tudod, mik a változtatások azoknál, amik ezt az időtartamot meghaladják. Ezek a linkek sok egyéb hasznos hivatkozás mellett a Friss változtatások között fent a fejléc alatt közvetlenül a hasznos hivatkozások dobozban is megtalálhatók. Ugyanígy, aki igazán szeretne járőri munkát találni, a járőrök üzenőfalán a "legrégebbiek" fül alatt meglátja a legrégebb létrehozott új szócikkeket, amiket bizony illene ellenőrizni.

Mestska teljesen jogos a felvetés, ennyire telik most a járőröktől, lehet ezt szépíteni, de ez van. Nem olyan régen 2020-ban volt erről egy szavazás, akkor a közösség így döntött. Azaz "visszaállítjuk az eredeti beállítást, mely szerint a nem megerősített szerkesztők által végzett módosítások alapértelmezetten csak azok járőri jóváhagyását követően jelennek meg a Wikipédia-cikkekben". Többen érveltek úgy, hogy inkább ne legyen látható a szerkesztés ameddig egy járőr nem hagyta jóvá, minthogy bennmaradjon pár vandálkodás. Többen pedig úgy érveltek, hogy a vandálkodást 1-3-5 nap alatt úgyis kiszűrik azok, akik a a friss változtatásokat nézik, a többsége meg apró helyesírási javítás, aminek azonnal ki kellene mennie. Azt javaslom, kérj itt az üzenőfalon soron kívüli ellenőrzést. Ogodej vitalap 2022. március 23., 20:38 (CET)

Más: Még arra sincs kapacitás, hogy valaki kijavítsa a muszályt muszájra, hány atomfizikus vagy biomérnökünk van, aki leellenőrizné, hogy a berillium atomnak mi a kvantumállapota -273 fokon, vagy a sörélesztők hány fokon hatékonyak? Ennyit a tartalmi ellenőrzésről. A szócikkeket források alapján írjuk, ha valamiben nem vagyunk biztosak, vagy nézzünk utána a megadott forrásban, vagy kérjünk forrást az új változtatáshoz. És ami a fontos, ezek után tegyük ellenőrzötté! Ogodej vitalap 2022. március 23., 20:48 (CET)
Érdekelne, hogy egy ilyen szócikkel mit kezdesz, mint járőr: Papp Sándor (gépészmérnök).
Forrás nincs megadva, a cikket egy anon szerkesztette. Kíváncsi leszek rá, mit fog válaszolni, ha forrásokat kérsz a cikkhez.
Azt nem írtad, mi a teendő, ha az adott szerkesztő nem válaszol a forráskérésre.
Elsikkadt a nevezetesség (vagy Wiki-képesség) követelménye, egy híres macskáról is lehet írni (bulvár) szócikket. Erre jó lenne valamilyen vizsgálati módszer, akkor kevesebb lenne az ellenőrzendő "szócikk", amire fölöslegesen fordítjuk az időnket.
A "Friss változtatások"-nál nálam valami miatt kevesebb darabszám volt kijelölve, most a maximumra módosítottam (500, és 7 nap).
Így a legrégebbi szócikk dátuma 2022. március 23., és ma 24.-e van.
Ha fontosnak gondolod a szócikkek ellenőrzését, akkor vesd latba a tekintélyedet, hogy ezeket az általad említett listákat kényelmesen szűrni lehessen, az gyorsítaná az ellenőrzést.
Például ezen a lapon ( Speciális:Elavult_ellenőrzött_lapok ) be lehet állítani 1 db kategóriát szűrésképpen, de a beállítást nem lehet elmenteni. Szerinted hány járőr tudja fejből beírni azokat a kategóriákat, amiket itt látni szeretne?
Itt nem arról van szó, hogy engem mi nem érdekel, hanem ez minden szerkesztővel így van. A 90% nem is volt jó becslés, ez nálam 95% jelenleg, azaz a WP tartalmának csak 5%-ára látok rá, ezeket fogom tudni ellenőrizni (jó esetben). A többi járőrnél (akit mondjuk csak 10.000 szócikk vagy még kevesebb érdekel), ez a szám 98%-99%. Tehát a szócikkek ennyi százalékának témája nem érdekli az adott szerkesztőt, ezeknek nem is tud utánanézni, ergo ellenőrizni sem tudja, mert mi alapján hagyná jóvá?
Ha meg csak a kattintás a lényeg, az a színvonal további csökkenéséhez vezet.
Ha félreértettem valamit, szabad kiegészíteni.
Nyilván eddig is a tartalmi ellenőrzésről beszéltünk, nem a vesszőhibák javításáról.
Whitepixels számára bizonyára pár pillanat lesz egy ilyen ellenőrzése:
misibacsi*üzenet 2022. március 24., 08:10 (CET)
Ez sajnos régóta fennálló probléma, és nem fog egyhamar megoldódni. A rendszert pont azért vezettük be, mert az olyan wikiken, ahol nincs tízezres naygságrendben aktív szerkesztő, a változtatások elsikkadnak, és akár évekig is szerepleht vandalizmus, hülyeség, trágárság vagy éppen félrevezető dezinformáció a szócikkekben. A közösség úgy döntött, hogy inkább a hasznos szekresztések várjanak valamennyit, mintsem olyan szerkesztések legyenek automatikusan láthatók, amelyek nevetségessé teszik a Wikipédiát. A megoldás az lenne, ha több szerkesztőnk lenne és közülük többen járőröznének. De ennyien vagyunk. Ez van. Ha minden azonnal látható lenne, az embereknek az lenne a baja, hogy nézd, 3 éve benne van a szócikkben, hogy Béla buzi és senki nem vette észre. Mert mondjuk nem egy naponta olvasott politikus cikke, amit 30-an figyelnek, hanem egy 19. századi életrajzíróé. Az ilyeneket rögtön felkapja a sajtó is, még most is, amikor 10 perc után visszaállítják a híres emberke szócikkében tett vandalizmust. Háhta még 10 éve ott díszelegne mondjuk egy híres magyar színész szócikkében a "szerintem hülye vót" mondat, mert épp egy járőr se vette észre, hogy beleírták. Igen, a hasznos szerkesztéseknek is várniuk kell a jelölt változatok rendszerében, de sajnos nincs olyan, hogy a kecske is jóllakik és akáposzta is megmarad. Xia Üzenő 2022. március 23., 20:57 (CET)
Ezeket az oldalakat egyrészt ismerem, másrészt ezek ugyanúgy 90%-ban érdektelen szócikkeket tartalmaznak, mint a "Friss változtatások".
A személyes érdeklődés kulcsfontosságú, és az ezekből a listákból hiányzik. Senkit nem tudsz rávenni, hogy számára érdektelen témákkal foglalkozzon, vagy igen?
Lehet, hogy Whitepixels rád fog szólni, hogy 1. eltértél a tárgytól, 2. nem a Figyelőlistámon nem látom a 3 óránál régebbieket, hanem a "Friss változtatások" listán (amin láthatnám a számomra érdektelen cikkeket - egyébként időnként rá szoktam nézni erre is, meg azokra is, amiket belinkeltél). A Figyelőlistámon csak a számomra érdekes cikkek vannak, de azon is csak 4 napig tudok visszamenni. Ezek technikai korlátok, amiken lehetne és kellene is dolgozni, de ezek az igények a fejlesztőkhöz sehogy sem jutnak el.
  • Nem tettél alternatív javaslatot, amivel a fennálló helyzeten javítani lehetne (ti. hogy ne maradjon sok cikk 100 napig ellenőrizetlen). Illetve ennek keressük az okait.
Én két javaslatot is tettem, amik közös lényege, hogy egy a témához értő szerkesztőt keressen meg, de ezt a kérdező ismeretlen okból visszautasította, anélkül, hogy kipróbálta volna. misibacsi*üzenet 2022. március 23., 21:34 (CET)
@Misibacsi Azt írtad fentebb, hogy "Ami mutatja az új szócikkeket, az az ún. "Friss változtatások" listája". Nem nem csak az mutatja. Linkeltem egy olyan oldalt, ami speciálisan csak az új szócikkeket mutatja. Sajnálom, hogy ebből téged nem érdekel semmi. A járőröknek sokszor azt is kell ellenőrizni, ami nem érdekli őket. Mert ha nincs olyan járőr, akit nem érdekel egy bizonyos téma, akkor az soha nem lesz leellenőrizve. Az igaz, hogy olyan lista nem készült, ami azokat az ellenőrizetlen új cikkeket mutatja csak, ami speciálisan téged érdekel. De próbálj szemezgetni, azzal is előrébb vagyunk. A friss változtatásoknál be lehet állítani, hány cikket mutasson egyszerre. Az nem max. 3 óra Ogodej vitalap 2022. március 23., 22:16 (CET)
És hogy tegyek alternatív javaslatot: dolgozni kell az ellenőrzésekkel. Ezt nem lehet megspórolni. És bizony nem tértem el a témától, azt bizonygatom, hogyan lehetne felgyorsítani az ellenőrzéseket. Ellenőrzésekkel. Olyanokkal is, amik nem érdekelnek. Ogodej vitalap 2022. március 23., 22:20 (CET)
Ogodej +1 Xia Üzenő 2022. március 23., 22:33 (CET)
+1, hozzáteszem hogy nem kell túlmisztifikálni, az ellenőrzések 95%-a ilyen formázás / javítás / pont-pont-vesszőcske dolog, a többi 5%-hoz sem kell PhD végzettség, csak max egy Google keresés vagy az angol szócikk megnézése. Whitepixels vita 2022. március 24., 07:27 (CET)
A MediaWiki motor esetleg nem ismer olyat, hogy a szerkesztőknek csak egy-egy kategóriában vagy lapon járőr/megerősített jogot adni? Pl. szerepjátékok listájába átlagosan 3 havonta kerül fel új adat (úgy tudom a régebbi játékok közül már az összes fent van), és akkor fel tudnám vinni külön ellenőrzés nélkül, viszont Mandzsúria folyóit továbbra se tudnám javítani járőr nélkül. Kry 2022. március 24., 12:43 (CET)
Ilyet nem lehet, és hónapok óta az a kérdés a fejlesztők között, hogy a jelölt lapváltozatokat (ami egy külön kiterjesztés a MediaWikihez) egyáltalán karbantartsa valaki, azaz legalább a felmerülő hibákat javítsa, úgyhogy új funkcióknak sajnos egyelőre nem látom sok esélyét. Egyébként a megerősítettség arról szól, hogy megbízunk valakiben, hogy a Wikipédia alapvető szabályait és szokványait betartja (források feltüntetése, alapvető formázási elvek, nem vandálkodik stb.), ha ezt a szerepjátékok listájában meg tudod tenni, akkor minden bizonnyal Mandzsúria folyóinál is. – Tacsipacsi vita 2022. március 25., 00:57 (CET)

Ellenőrzés kérése

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMamkókajmen ellenőrizte. – FoBe üzenet 2022. március 29., 08:55 (CEST)

A szerkesztéseim ellenőrzését szeretném kérni a Tomka Béla (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) oldalon. Köszönettel: Petitefluerm – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Petitefluerm (vitalap | szerkesztései) 2022. január 23., 14:42‎

Garay Béla lap - ellenőrzés, jóváhagyás

Megkérnék egy járőrt, hogy a Garay Béla szócikkben történt legutóbbi változásokat ellenőrizze illetve hagyja jóvá. Fontos lenne minél előbb, mert jeles évfordólója van. Köszönöm

Erről a cikkről van szó: Garay Béla (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) – FoBe üzenet 2022. március 29., 08:57 (CEST)

Ellenőrzés kérése

Sziasztok, halálhír miatt kérem szépen az alábbi lap ellenőrzését: Farkas_Attila_(művészettörténész) Egyben egy helytelen információt is töröltem. Köszönöm. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője GlonerCsaba (vitalap | szerkesztései)

Kedves @GlonerCsaba: a neten nem találok ilyen információt, kérlek add meg, mi a hír forrása (pl. újságcikk). Köszönettel, Whitepixels vita 2022. március 28., 21:45 (CEST)
https://www.facebook.com/szentistvan.bazilika/posts/5677929845557555 2001:871:208:1D3:75A9:637B:5453:C0F7 (vita) 2022. március 29., 09:24 (CEST)

Ellenőrzés

Sziasztokǃ Sok módosítás miatt szeretnék kérni ellenőrzést 2 cikkhezː A Gucci-ház és Love for Sale Köszönömǃ Varhegy vita 2022. április 2., 17:45 (CEST)

Ellenőrzés kérése

Kedves Járőrök! Szeretném javítani a Akkumulátor_(informatika) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikket, ehhez kérném a most függőben lévő korábbi javítások jóváhagyását! Köszönöm.– Vidgabor vita 2022. április 3., 11:48 (CEST)

Járőr

Üdv, vki kukkantson rá, legyen kedves a Magyarországi zsinagógák listája lapra, január óta négy változtatás történt. Üdverinó: Dwoothy vita 2022. április 6., 17:12 (CEST)

BUX / BUMIX szócikkek frissítése

Sziasztok!

Jóváhagyást szeretnék kérni a BUX (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és a BUMIX (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkekhez - mindkét esetben frissítettem az indexek összetételét, illetve súlyozását - előbbi cikk esetén az "Index alakulása" szöveget szintén aktualizáltam.

Köszönöm!

Indotek Group szócikk frissítés jóváhagyása

Sziasztok!

Jóváhagyást szeretnék kérni az Indotek Group (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkhez, amelyet a cégcsoport által tulajdonolt és kezelt ingatlanokkal, az érdekeltéségbe tartozó alapkezelő értékesítésével aktualizáltam, illetve a társaság társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységét is frissítettem.

Köszönöm!

Aszódi Imre, Aszódi Mária, Hatvani István

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMár ellenőrzöttek. – FoBe üzenet 2022. április 12., 19:40 (CEST)

Kedves Járőrök, szeretném kérni az alábbi oldalak ellenőrzését, mert olyan évfordulókhoz érkezik mindhárom ember, aminél sokan fogják megtekinteni az oldalakat. Aszódi Imre oldala a legkritikusabb.

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Asz%C3%B3di_Imre&stable=1

https://hu.wikipedia.org/wiki/Asz%C3%B3di_M%C3%A1ria

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hatvani_Istv%C3%A1n_(szemseb%C3%A9sz)

Köszönettel!

Virágh Pál (építész)

Kedves Járőrök!

A CIAM szócikknél fedeztem fel egy problémát. Az 1929-es kongresszusnál említve van Virág Pál építész, akinek a szócikke egyelőre nincsen megírva. Többek közt a szegedi Béke épület tervezője. Egyértelműsítő lapon szerepel Vigág Pál formában, de a lap maga nem létezik. A probléma a következő: a név valójában Virágh Pál, a legtöbb helyen így hivatkoznak a CIAM 1929-es kongresszusán résztvevő magyar építészre. (https://foepiteszek.hu/files/attachments/epszle_2013_4_12-17_kettosjubileum1.pdf) Sajnos egy dokumentumban megtaláltam h nélkül is, de számtalan másik internetes link h-val irja a nevet. Lehetne a nevet h-val irva rögzíteni? A cikket megírom akkor. Mirabella vita 2022. április 12., 09:27 (CEST)

Kedves Mirabella! Igen, keresgettem az építészre, valóban Virágh Pálként többször fordul elő. Törlöm az egyértelműsítő lapról. Egyelőre nincs Virágh Pálunk, értelmező nélkül csak a puszta nevével is meg lehet írni a szócikket. Maximum a Virág egyértelműsítő lapon lehetne utalni a majdani Virágh vezetéknevűekre, de ezt @Csurla: jobban tudja. Valami hiba van a PIM Névtér halálozási adatában, mert az 1990-es évben adja meg, és a Magyar Nemzetben 1990. december 27-én megjelent nekrológjára utal, de én ott nem találtam. (Láttam, hogy elkezdted a Wikidatában is a lapját).

Kis adalék: „Csillag Teréz unokája férjhez ment. Csillag Teréz unokáját, Váradi Juliskát — akinek atyai nagyapja, Váradi Antal dr., a kiváló író, már szintén meghalt — tegnap vezette oltárhoz a piarista gimnázium kápolnájában Virágh Pál építész. Az esketési szertartást elvégezni Budapestre jött a vőlegény egykori osztályfőnöke, Neuhauser dr. sátoraljaújhelyi rendfőnök. A kórusról hatalmasan alázengő énekkar adott külön ékességet az esküvőnek, amelynek közönsége — a rokonságon kívül — Csillag Terkának (ezt sokszor így írják tévesen, pedig az 1867–1942 között élt Csillag Terka más személy), a Nemzeti Színház még nemrég nagyszerű művésznőjének emlékező híveiből sereglett egybe. Az esküvő tanúi voltak: Manninger dr. orvosprofesszor és Virágh István.” Ujság, 1932. november 8. 250. szám Üdvözlettel! – Bizottmány vita 2022. április 12., 11:25 (CEST)

Köszönöm szépen! Fantasztikus! Én is keesgéltem, de ilyen részleteket nem találtam az életéről. Igazából még születési helyet és a halálozás helyét sem. Most még Ionel Scheinnel foglalkozom, de visszatérek erre a témára. Mirabella vita 2022. április 12., 11:36 (CEST)
Kedves Bizottmány! A Magyar Nemzet archívumához hogyan lehet hozzáférni? Elő kell fizetnem az Arcanum oldalon? Mindig belebotlok ebbe, de töbnyire nem tudom olvasni előfizetés nélkül. Mivel 1990. december 12-én halt meg a PIM Névtér szerint, lehet, hogy a Magyar Nemzet 17-én hozta le, csak el van irva? Köszönöm szépen a segítséget! Mirabella vita 2022. április 12., 11:54 (CEST)

Kedves Mirabella! Átmegyek a te vitalapodra, ha nem haragszol, (és átviszem ezt az előzmányt is) mert ez a járőrök oldala, ne terheljük itt ezzel a témával a többieket. Üdv, – Bizottmány vita 2022. április 12., 13:15 (CEST)

Virágh Pálként is helye van az egyértelműsítőn, mert hangzásra ugyanaz. Egyértelműsíteni is szoktunk ilyen esetben is. – Csurla vita 2022. április 12., 12:14 (CEST)

Kedves @Csurla:! Köszönöm, akkor valahogy megcsinálom, de kérlek, nézz majd rá. Üdv, – Bizottmány vita 2022. április 12., 13:15 (CEST)

Legutóbbi lapváltozat törlésének és utolsó előtti változat ellenőrzésének kérése

Megoldva !

Ameddig én azzal voltam elfoglalva, hogy ide írok, azalatt Pkunk már meg is oldotta a dolgot. Köszönet neki is és mindenkinek, aki az ellenőrzésre váró linuxos szócikkeim hegyét mostanság erodálta!

SkuwiK ... v i t a    2022. április 13., 16:44 (CEST)

Sziasztok!

Szeretném kérni a GNOME (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

  • szócikk legutóbbi (2022. január 10.) változatának törlését,
  • valamint a 2021. október 12.-i változat ellenőrzését

Indoklás:
szócikk laptörténet (részlet):

2021. szeptember 20., 17:00‎ - Viloris
2021. október 12., 15:02‎ - SkuwiK
2022. január 10., 15:45‎ - 94.53.157.73

Azt hiszem a legutóbbi módosítás (94.53.157.73) csak trollkodás, gyakorlatilag visszaállította a szerkesztésem Viloris szerkesztésére (úgy tűnik az elavult lapváltozatot szerkesztette): lemódosított egy képaláírást, mellékesen ezt is rosszul :

  • nem GNOME 40-est, hanem GNOME 41-est ábrázol a kép (a kép előzményeiben sem volt soha 40-es) Lásd:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:GNOME_Shell.png

  • mellékesen ez a kép időnként változik, így itt ahol a verziószám a kép alatt szerepel, inkább olyan kép tűnik célszerűnek, ami nem fog megváltozni pl.:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gnome-40-shell.png

Igen, Viloris ellenőrizte. (azt, amire törlést kérek)
Nos, feltételezem nem ő a troll, de igen sokat szerkeszt, talán fáradt volt, benézte. Emberek vagyunk...

Ami az október 12.-i szerkesztésem illeti, tegnap részleteztem az informatikai műhely vitalapján is, hogy miért tartom fontosnak, és hogy kerüljünk bármiféle KDE-GNOME szerkesztői csatát, mert értelmetlen és nem szolgálja sem a Wikipédia, sem a Linuxos közösség érdekeit.

Segítségeteket előre is köszönöm!

SkuwiK ... v i t a    2022. április 13., 11:16 (CEST)

Dungeons & Dragons

Sziasztok, elkezdtem írni az új D&D cikket, rá tudnátok nézni, hogy formailag rendben van-e? Még nincs teljesen kész, de minél előbb tudok a javítani való dolgokról, annál jobb.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Live_For_Kill/Dungeons_%26_Dragons

Szerkesztő:Live For Kill/Dungeons & Dragons (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Kry 2022. április 20., 15:00 (CEST)

Kiemelt cikkek ellenőrzése

Jó lenne rendszeresen ellenőrizni a kiemelt cikkek módosításait. Jelenleg 84 ellenőrizendő kiemelt cikket találtam. – Hkoala 2022. április 21., 07:41 (CEST)

Egyelőre 13-ra csökkent az ellenőrizetlen kiemelt cikkek száma, a „sportos” témákhoz nem mertem hozzászólni. Ryca ide írj! 2022. április 23., 21:57 (CEST)

Ellenőrzést és jóváhagyást kérek egy nagyon aktuális témában

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSierrahun ellenőrizte. – FoBe üzenet 2022. április 18., 09:28 (CEST)

Sziasztok! Az alábbi szócikk nem friss, pedig ötszörösére nőtt a nézettsége az ukrán-orosz háború kitörése óta. Az emberek kíváncsiak mire képes a Magyar Honvédség és mire nem. A szócikk mielőbbi ellenőrzését szeretném kérni.
A_Magyar_Honvédség_fegyverzete (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Köszönöm előre is!

Köszönöm! :) – Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. április 28., 00:34 (CEST)

Ellenőrzést és jóváhagyást kérek párs szócikkemet illetően

Szia!
A MWS_120_Ragnarök még mindig "ellenőrizendő"... Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. április 28., 14:03 (CEST)

Történt néhány elírás javítása egy nem megerősített szerkesztő által néhány általam írt ill. szerkesztett szócikkben. Azóta hiába bővítem, fejlesztem az adott szócikket, az újítások nem láthatók a nagyközönség számára - hiába vagyok megerősített szerkesztő. :(
Kérem, hogy valaki kattingassa végig őket, hogy ellenőrzöttek legyenek!
MWS_120_Ragnarök (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Switchblade (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
CAESAR (önjáró löveg) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Magyar_Légierő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Köszönöm előre is! – Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. április 28., 00:34 (CEST)

168 Óra Ellenőrzésének kérése

Sziasztok! Megköszönném, ha ellenőriznétek a 168 Óra (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkben végzett módosításomat, mivel egy aktuális témáról van szó, és bár triviális kiegészítés, de véleményem szerint fontos. Előre is köszönöm szépen a segítségeteket. – Blua lago Mesélj, mizu? 2022. április 30., 21:51 (CEST)

Feljavított szócikk

A Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Magyarország elpusztult épületei (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikk feljavítóba került, hiányos forrásozottság miatt. A közelmúltban számos forrással láttam el, és jelentős szövegrészes bővítéseket is tettem rajta. Kérem a szócikk mielőbbi visszaállítását. Üdvözlettel: 12akd vita 2022. április 29., 08:11 (CEST)

@12akd, Hungarikusz Firkász: Még az átnevezés előtt jó lenne megállapodni abban, hogy mi is legyen a cikk címe: úgy látom, hogy a vitalapon is ez volt az egyik kifogás. FoBe üzenet 2022. április 29., 10:48 (CEST)
FoBe, a címnek tartalmaznia kell, hogy itt csak nevezetes épületekről van szó (ámbátor ez sem pontos meghatározás a tartalomra, mert a lista építményeket is tartalmaz) és természetesen nem az összes létezett, de elpusztult magyarországi épületről. Továbbá tartalmaznia kell azt, hogy ez egy lista, szokványaink szerint az ilyen szócikkek címe „... listája”.
Egyébiránt ez egy potenciálisan végtelen, láthatóan karbantarthatatlan lista, meg kéne fontolni a tematikai bontását (vasútállomás, egyházi épületek, kastélyok, stb.).
Amúgy nem tudom, honnan vette 12akd, hogy a forráshiány miatt került a feljavítóba. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2022. április 30., 16:40 (CEST)
Egyetértek, nekem is olybá tűnik, hogy ha Magyarország összes olyan elpusztult épületét fel szeretnénk sorolni, amire lehet forrást találni, az egy kezelhetetlen méretű listát eredményezne.
A tematikus bontás ötlete nekem tetszik, már csak azért is, mert azoknál jobban körül lehet határolni a lista tartalmát. FoBe üzenet 2022. május 1., 11:24 (CEST)
Nekem olyan észrevételem lenne a listával kapcsolatban, hogy vagy a címe nem felel meg a tartalomnak, vagy a tartalom a címnek. Mert a cím szerint elpusztult épületekről szól a lista, de több elemnél azt lehet látni, hogy az épületet szakszerűen lebontották (hogy a helyén másikat építsenek). Másik észrevételem az lenne, hogy a lista tele van (vasúti) felvételi épületekre mutató piros hivatkozással (pl. Balassagyarmat vasútállomás régi állomásépülete), de ilyen felvételi épületekről nemigen fognak szócikkek születni témájuk (és helyenként hibás elnevezésük miatt, mert a listában például Mátraszőlős-Hasznos megállóhely vasútállomássá alakult át, annak ellenére, hogy sose volt az) miatt, ezért ezeket a hivatkozásokat mindenképp át kéne írni a megfelelő vasútállomás vagy megállóhely szócikkére. – balint36 utaspanasz 2022. május 2., 09:51 (CEST)

@Hungarikusz Firkász, FoBe: Mert a vitalap nem tartalmaz a feljavítóba küldésről indoklást. Ezért a sablont vettem figyelembe: „Ez egy olyan cikkjelölt, ami kevés vagy ellenőrizetlen információt tartalmaz, ezért vagy más minőségvédelmi okból nem a cikkek között van, de a témája miatt feljavításra érdemes lehet”. A szétbontás talán a jövőben indokolt lehet, de nem tudom, lehetne-e most hirtelen annyi kastélyt, templomot stb. összegyűjteni, ami épülettípusonként egy-egy szócikkre való listányit kiadna. (Az átnevezéssel egyébkétn egyetértek, lehetne talán „Magyarország elpusztult nevezetes épületeinek és építményeinek listája”). 12akd vita 2022. május 2., 08:15 (CEST)

Ellenőrzésének kérése

Sziasztok!
Kérlek hagyjátok jóvá az alábbi szócikkem változtatásait - csak pár elírás lett javítva.
Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Köszönöm! – Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. május 1., 23:49 (CEST)

A mariupoli csata c. lap ellenőrzésének kérése

Sziasztok! Kérlek hagyjátok jóvá a lap változtatásait, aktuális a téma és fontos lenne, hogy az átlag olvasók is a legfrissebb verziók lássák. A cikk: mariupoli csata

Előre is köszi: – Freewalesvita 2022. május 2., 21:37 (CEST)

Ellenőrzés kérése - Forest-Vill Kft.

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva2022. május 4., 13:48 (CEST)

Sziasztok!

Szeretnék jóváhagyást kérni a következő szócikkhez, pár apróság lett pontosítva: Forest-Vill Kft. (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Előre is köszönöm szépen! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője VZs76 (vitalap | szerkesztései)

@VZs76: Kész, közben ki is pucoltam, mert az önfényezést hagyd meg a vállalati honlapra, ez egy enciklopédia, nem a brossúrátok. Másrészt, kérlek írd alá a vitalapi üzeneteidet négy hullámvonallal, mert másképp nem tudjuk, ki küldte, csak ha a laptörténetet bogarásszuk. Köszönöm. Xia Üzenő 2022. május 4., 13:48 (CEST)

Ellenőrzések

Sziasztok, az alábbi szócikkeket le tudnátok ellenőrzi kérlek?

Pick Szeged Zrt. (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Horváth Ede (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Matt Damon (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

General Motors (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Uráli Gazdasági Körzet (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Kobe Bryant (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Jenson Button (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

2008-as amerikai elnökválasztás (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Davy Pröpper (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Fóbiák listája (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Tal vez me estoy enamorando (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Köszi! – Blua lago Mesélj, mizu? 2022. május 5., 02:20 (CEST)

Lady Nairi

Kedves Járőrök! Már egy ideje javítottam a Lady Nairi oldalt itt a Wikipédián, de még mindig nem látható nyilvánosan. Ezen hogyan lehet módosítani, hogy mindenki számára elérhető legyen? Mivel az én művésznevem, az én történetem és köteteim, így hiteles. De minden megtalálható a honlapomon,a ladynairi.ewk.hu oldalon. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Lady Nairi (vitalap | szerkesztései) 2022. május 4., 16:00‎ (CEST)

Leellenőriztem, @Lady Nairi:. Apród vita 2022. május 4., 16:13 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Lady Nairi vita 2022. május 6., 12:19 (CEST)

Volner János

Sziasztok! Valaki le tudná ellenőrizni a Volner János cikket ? Köszönöm szépen! – TomFZ67 vita 2022. május 8., 19:13 (CEST)

Ellenőrzés

Sziasztok, az alábbi szócikkeket hagyjátok jóvá kérlek!

Magyar_Légierő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)
Gidrán_harcjármű (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Köszi!

– Admiralis-generalis-Aladeen vita 2022. május 9., 13:56 (CEST)

@Admiralis-generalis-Aladeen A második kész. Az elsőnél olyan sablon változtatása vár jóváhagyásra, amit a cikk használ, ez pedig a Sablon:Katonai egység infobox. Az infobox jóváhagyásához sablonguru kellene, aki jól ért a működéséhez, mivel ezek sok cikkben használt sablonok. A szócikken akkor is tudsz dolgozni, ha egy általa használt sablon vagy fájl még épp nincs jóváhagyva. Joey üzenj nekem 2022. május 10., 11:02 (CEST)

Ellenőrzés kérése

Sziasztok! A Konyhai műveletek (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapon április elején szerkesztett Voxfax, aki még nem megerősített szerkesztő. Ezzel együtt összesen 13 változtatás vár jóváhagyásra. Nézzetek rá, legyetek szívesek! Tombenko vita 2022. május 10., 10:30 (CEST)

Gregory Porter

Gregory Porternek kérek ellenőrzést. A közzétett változat ekkor volt ellenőrizve: 2020. június 6. OsvátA vita 2022. május 17., 10:21 (CEST)

@OsvátA: Kész, megoldva. Apród vita 2022. május 17., 10:25 (CEST)

@Apród: köszönöm! OsvátA vita 2022. május 17., 10:27 (CEST)

Mariupoli csata

Sziasztok, a mariupoli csata című lapra szeretnék ellenőrzést kérni, a téma aktualitása miatt nagyon fontos lenne, hogy a legújabb verzió látsszon, de már több mint egy hónapja nem lett leellenőrizve és már 12 változtatás volt azóta.– Freewalesvita 2022. május 18., 16:55 (CEST)

@Freewales: kész Joey üzenj nekem 2022. május 18., 19:30 (CEST)

Sziasztok. A módosításaimat kérlek soron kívül ellenőrizzétek le.

Fontos lenne és köszi ha átmehet. Drzfa (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth)

Ellenőrzés kérése - Kertész András (kulturális szakember)

Sziasztok! Szeretném kérni Kertész András (kulturális szakember) oldalon végrehajtott változtatások soron kívüli ellenőrzését, amennyiben lehetséges. Köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Enismegirom (vitalap | szerkesztései) 2022. május 23., 18:16‎

Indoka? Több száz szócikk hónapok óta vár az ellenőrzésre. Talán te is tudsz várni pár hónapot. misibacsi*üzenet 2022. május 23., 20:44 (CEST)

@Enismegirom: A kért ellenőrzést elvégeztem. Bár Misibacsi fogalmazhatott volna kedvesebben, abban ténylegesen igaza van, hogy számos lap áll sorban ellenőrzésre várva, és amikor te ilyen soron kívüli ellenőrzést kérsz, az nem igazán különbözik attól, mint amikor a valós életben valamilyen sor elejére furakodsz. Indokolt esetben ez megengedhető, de itt semiféle indokot sem láttam. --Malatinszky vita 2022. május 23., 23:26 (CEST)

Reimholz Péter cikk soron kívüli ellenőrzés kérés

Sziasztok! Kérem ennek a lapnak a soron kívüli ellenőrzését, amennyiben ez lehetséges. Reimholz Péter (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) A közeljövőben a cikk alanyáról megjelenik egy nagy monográfia, emiatt az oldal látogatottsága meg fog növekedni. Ezért lenne jó, ha ezek az emberek már a szerkesztett változatot tudnák olvasni. Köszönöm szépen! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Walton (Reimholz) Eszter (vitalap | szerkesztései) 2022. május 10., 20:03‎ (CEST)

Jákob Zoltán

Sziasztok! A mai napon szöveges módosítást hajtottam végre itt: Jákob Zoltán egy újonnan megjelent kiadvány alapján (forrásként jelöltem). Ezúton szeretném kérni a cikk mielőbbi befrissülését, hogy az aktuális adatok látszódjanak. Köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Farkasv (vitalap | szerkesztései)

Meglett Csigabi által. Apród vita 2022. május 30., 10:11 (CEST)