Lenovo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lenovo
联想
Típus nyilvános vállalat
Alapítva 1984
Székhely Peking, Kína
Vezetők Yang Yuanqing
Alapító Liu Chuanzhi
Iparág számítástechnika
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek számítógépek, beleértve az IBM márkanévre hallgató PC-k és laptopok, táblagépek és okostelefonok.
Árbevétel Növekedés16,4 milliárd USD (2008)
Alkalmazottak száma 26 341 fő (2011)
Leányvállalatai
Tőzsde Hong Kong Exchanges And Clearing Ltd

A Lenovo
联想 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lenovo
联想
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lenovo Group Limited (联想集团有限公司) kínai vállalat, a világ vezető személyi számítógép gyártója.[1] Az eladott darabszámokat illetően a 2012-es évben maga mögé utasította a korábbi világelső Hewlett-Packardot.[2] A vállalatot 1984-ben alapította egy 11 tervezőmérnökből álló csapat – Legend néven – Pekingben Liu Chuanzhi vezetésével, de a tőzsdén 1988-ban jelent meg Hongkong székhellyel. 2005-ben a Lenovo megvette az IBM PC divízióját. Cégközpontjaik az amerikai Észak-Karolina állambeli Morrisville, a kínai Peking, valamint Szingapúr.

A "Lenovo" mint név a „Le” (a Legendből) és a ,,Novo” (új) szavak összevonásából jött létre.[3]

A Lenovo az asztali számítógépeken és laptopokon kívül szervereket s kézi számítógépeket, képleolvasókat, és mobil készülékeket is értékesít. A Lenovo egyéb információs technológiai termékekkel is foglalkozik és szerződéses gyártást is végez. FM365.com portálján keresztül internetelérést is kínál a még ezzel nem rendelkező kínai állampolgároknak.

Története[szerkesztés]

Az IBM PC részleg megszerzése[szerkesztés]

2004 decemberében a Lenovo még viszonylag ismeretlen volt a Kínai Népköztársaságon kívül. Hirtelen azonban a címlapokra került a cég: bejelentette szándékát az IBM PC részlegének megvásárlására. A Lenovo ezzel a nyugati világ felé óhajtott terjeszkedni, miközben a világ 3. legnagyobb PC gyártójává válik. Már ekkor egyébként az ázsiai piac 25%-át uralta, ami jórészt annak köszönhető, hogy számítógépeit jó áron értékesíthette Lenovo fémjelzésű márkaboltjaiban, egész Kínában. Hogy kitűzött célját beteljesítse, a Lenovo 1.27 milliárd dollárt fizetett az IBM-nek, ebből 670 milliót pénz, további 600 milliót Lenovo részvények formájában.

2005. március 9-én az Amerikában Befektető Külföldi Cégekkel Foglalkozó Bizottság bejelentette, hogy felülvizsgálta és jóváhagyja az ügyletet, melynek végső mozzanataira 2005. május 3-án került sor, minek eredményeképpen a Lenovo a ThinkVision, ThinkPad, ThinkVantage, ThinkCentre, Aptiva, és a NetVista termékcsaládokkal bővült. Május elsején a Lenovo részvényei a következőképpen alakultak: 35,2% egyéni részvényes, 46,9%-a Legend Holdings Limited birtokában, és 19,9% IBM részvény.

Legend-Lenovo-IBM Kronológia[szerkesztés]

80-as évek[szerkesztés]

  • 1981: az IBM PC divízió ( a továbbiakban IBM PCD), bemutatja első személyi számítógépét, az IBM PC-t.
  • 1984: az IBM PCD bemutatja első hordozható számítógépét, az IBM Portable PC-t, tömege mintegy 14 kg.. 30 000 dolláros kezdőtőkével , Liu Chuanzi vezetésével és 10 kollégájával megalakul az ,,Új Technológiai Fejlesztő” (New Technology Developer ) névre hallgató részvénytársaság, amit a Kínai Tudományos Akadémia is támogatott.
  • 1986: IBM PCD bemutatja első laptop computerét, a PC Convertible-t, melynek tömege kb 6 kg
  • 1987 :az IBM PCD bemutatja a Personal System/2 személyi számítógépét. A Legend sikeresen bemutatja Kínai karakterkészletét.
  • 1988: a Legend Kínai karakterkészlet elnyeri a ,,nemzeti kutatásért és fejlesztésért” díjat a Kínai Népköztársaságtól. Megalakul a Legend Hong Kong.
  • 1989: Beijing Legend Computer Csoport megalakulása

1990-es évek[szerkesztés]

  • 1990: Piacra kerül az első Legend PC. Az eddigi ,,importáló ügynöki” szerep helyett saját Legend termékek, melyeket ugyancsak a Legend cég forgalmaz. A Legend PC-ket a Kínai Fáklya Program ratifikálta és jóváhagyta.
  • 1992: az IBM PCD bemutatja ThinkPad sorozatot, melyet az iparban elsőként, 10,4”-es TFT képernyővel szerelték és TrackPoint egérrel. Mindeközben a Legend újraértelmezi az otthoni PC fogalmát és az 1 + 1 személyi PC-k betörnek a kínai piacra.
  • 1993: a Legend belép a Pentium-korszakba, legyártja a Kínai Népköztársaság első 586-os PC-jét. A Legend létrehozza az 1 + 1 es kereskedelmi hálózatát.
  • 1994: az IBM PCD bemutatja az elektronikai ipar első beépített CD-ROM-mal rendelkező laptopját, ami a ThinkPad 755CD névre hallgatott. A Legend cég belép a Hong Kong-i Tőzsdébe. Hivatalosan létrejött a Legend business PC divízió.
  • 1995: IBM PCD piacra hozza a “butterfly” billentyűzetet. A részleg floridai Boca Ratonból, Raleighbe (Észak-Karolina) költözik. A Legend cég bemutatja első saját szerverét.
  • 1996: A Legend Kínában vezető piaci pozícióba kerül. Megjelenik az első Legend márkájú laptop
  • 1997: az IBM PCD az elektronikai iparban ismét először – bemutatja a DVD-ROM-mal szerelt ThinkPad 770-est. A Legend aláírja a Microsofttal az „Intellektuális Tulajdonról” (Intellectual Property Agreement) szóló megállapodást. Ez a legértékesebb megegyezés volt a kínai cég számára, és Kínának is akkortájt. Kijön az első Legend multifunkciós lézer nyomtató.
  • 1998: az IBM PCD piacra dobja a ThinkLight-ot, ami lehetővé teszi a billentyűzet megvilágítását, gyenge fényviszonyok közötti használatát. Legördül a futószalagról az 1.milliomodik Legend PC. Az Intel elnöke, Andy Grove részt vesz az ünnepségen, és elviszi a PC-t az Intel múzeuma számára. A Legend megalapítja az első Legend Shop-ot.
  • 1999: az IBM PCD bemutatja a sub-notebookot, amely kevesebb mint 1.35 kg, szabványos portokkal, és olyan billentyűzettel, melynek mérete a normál billentyűzet 95%-a. A Lenovo bejelenti kilépését a kereskedelmi üzletágból. Az IBM PCD bemutatja első biztonsági chippel szerelt PC-jét. Eközben a Legend az Ázsia-Csendes óceáni régió legfőbb PC eladójává vált . A Legend úttörő lépéseket tesz Internet PC-jével és a „one-touch-to-the-net” megoldással hozzájárul milliónyi kínai PC felhasználó jobb, könnyebb internet-hozzáférésehez.

2000-től napjainkig[szerkesztés]

  • 2000: IBM PCD leszállítja 10 milliomodik Thinkpad notebookját. A Legend alapító részvényese a Hang Seng Index-nek – HK. A Legend bekerül a világ 10 legjobban szervezett PC értékesítő cégei közé.
  • 2001: a beépített biztonsági chippel szerelt IBM notebookok megfelelnek az adatbiztonsággal kapcsolatos szabványokkal foglalkozó Trusted Computing Platform Alliance előírásainak. A Legend megválik a Hong Kongi Tőzsdén is jegyzett Digital China Co. Ltd-től. A Legend elnöke és vezérigazgatója Yuanqing Yang lesz. A cég előrukkol a „digitális otthon” koncepciójával és elindul a ,,kiegészítőkkel együttműködő PC” program.
  • 2002: A Lenovo bejelenti a Sanmina-SCI-vel ,,közös forrás” programját. Debütál a DeepComp 1800-as szuperkompjúter, amely Kína első 1 000 GFLOP (lebegőpontos számolási művelet/ másodperc) teljesítményű gépe, a Népköztársaság leggyorsabb civil használatra szánt gépe és a világ 500 leggyorsabb gépeinek listáján a 43. helyezést éri el. Bejelentik a mobiltelefon készülékek gyártását végző vállalkozás létrehozását, mellyel a Legend hivatalosan is belép a mobil üzletágba.
  • 2003: A Lenovo piacra dobja új notebookját amelynek akkumulátora akár 11 órát bír. Létrejön a ThinkCentre asztali PC vonal, miközben a ThinkPad notebookok értékesítése eléri a 20 milliós darabszámot.
  • 2004: 100 milliomodik Lenovo PC. A Lenovo hivatalos olimpiai partner lesz. Megkezdődik a “Yuanmeng” PC-k gyártása, mellyel a kis falvakban élő otthoni felhasználókat célozzák meg. Az IBM és a Lenovo között megállapodás születik arról, hogy a Lenovo átveszi az IBM Személyi számítógép divízióját, teljes PC üzlet ágát ( az asztali számítógépet és notebookokat is beleértve)
  • 2005: a Lenovo befejezi az IBM Személyi számítógép divíziójának teljes átvételét, melynek eredményeképp a Lenovo a világ 3. legnagyobb számítógépgyártó cégévé lépett elő. A Lenovo bejelenti 350 millió dolláros stratégiai befektetési alapját, melyet 3 saját tőkéjű cég kap: a Texas Pacific Group, a General Atlantic LLC és a Newbridge Capital LLC.

Létrejön egy új kutatási központ a Research Triangle Park-ban. Megjelenik az X41 tablet PC sorozat és a Z60-as széria. A Lenovo új elnök vezérigazgatójának William Ameliót nevezik ki

  • 2006: A Lenovo piacra dobja kétmagos processzorral ellátott notebookjait. A Lenovo a 2006-os torinói téli olimpiai játékok támogatója; 5000 PC-t 350 szervert és 1000 laptopot biztosít számukra. Az első Lenovo márkájú termékek debütálnak világszerte – először Kínán kívül.
  • 2008: A Lenovo licenc megállapodást köt az IBM-mel, amely alapján lehetősége nyílik az az IBM System x (x86 alapú) szerverek OEM gyártására. Az új szerver termékcsaládot ThinkServer-eknek hívják. Indulásként 1 vagy 2 processzoros, torony vagy rackes kivitelben érhetők el. A megállapodás értelmében az eszközök hardverfelépítése azonos, azonban szoftver és szolgáltatás szinten már különböznek. A szerverek szervizelését 100%-ban a Lenovo szervizpartnerei látják el.

Termékek[szerkesztés]

A Lenovo termékei:[4]

Szponzori tevékenysége a sportok terén[szerkesztés]

A Lenovo aktív szponzora napjaink világraszóló sportrendezvényeinek:

  • A 2006-2007-es szezonban az NBA szponzora[5]
  • A 2006-os Torinói téli olimpiai partner szponzora[6]
  • A 2008-as Pekingi olimpia fő szponzora
  • 2006-2008-ig a Magyar Olimpiai csapat Aranyfokozatú támogatója[7]
  • 2007-2008-ig a Forma1-es AT&T Williams Forma 1-es csapat támogatója
  • 2009-ben a Vodafone McLaren Mercedes Formula–1-es csapat támogatója[8]
  • 2012-től az amerikai NFL (National Footbal Legaue) technológia partnere
  • 2018-2019 a Scuderia Ferrari Formula–1-es csapat támogatója.[9]
  • 2018-tól a Ducati gyári MotoGP- csapatának támogatója, 2021-től névadó főszponzora.

Biztonság[szerkesztés]

Lenovo Accelerator[szerkesztés]

A Duo Labs jelentette, hogy 2016 júniusáig a Lenovo még mindig bloatware-t installál a számítógépeire, ami biztonsági kockázatokhoz vezethet, amint a felhasználó bekapcsolja a készüléket.[10][11] Lenovo azt javasolta, hogy a felhasználók töröljék le az alkalmazást.[12] A Lenovo szerint az alkalmazást arra tervezték, hogy felgyorsítsa a Lenovo alkalmazások betöltését. Ez viszont egy közbeékelődéses támadásra felhasználható biztonsági rést hozott létre.

Az amerikai tengerészgyalogság hálózatának biztonsági megsértése[szerkesztés]

2021 februárjában a Bloomberg Business arról számolt be, hogy az amerikai nyomozók 2008-ban megalapítottak, hogy az amerikai hadsereg iraki katonai egységei olyan Lenovo laptopokat használtak, amelyekben a hardvert módosították. Egy 2010-es tanúvallomás szerint "nagy mennyiségű Lenovo laptopot adtak el az amerikai hadseregnek, amelyek alaplapján egy olyan chip volt, amely rögzítette az összes adatot, amelyet a laptopba bevittek, és azt visszaküldte Kínába."[13][14]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gartner Says Worldwide PC Shipments Grew 10.7% in Fourth Quarter of 2020 and 4.8% for the Year”, Gartner, 2021. január 11.. [2021. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. január 12.) 
  2. Origo techbázis – A Lenovo adta el a legtöbb PC-t (magyar nyelven). © Origo Zrt., 2012. október 11. (Hozzáférés: 2012. október 11.)
  3. Indul a Lenovo ThinkPad blog!. prohardver.hu, 2016. szeptember 2. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  4. Lenovo Termékek (Magyarország)
  5. Lenovo and NBA Announce New Global Partnership. [2007. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
  6. Visa and Lenovo Team Up for Torino 2006 Olympic Winter Games. [2016. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. A Lenovo a magyar olimpiai csapat aranyfokozatú támogatója. hvg.hu, 2006. február 7.
  8. Global PC Company Lenovo Teams Up with Leading Formula 1 Team Vodafone McLaren Mercedes. [2016. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva].
  9. Scuderia Ferrari. (Hozzáférés: 2018. február 25.)
  10. Mihalcik, Carrie: Unbox your laptop, and say hello to security risks (angol nyelven). CNET. (Hozzáférés: 2021. október 30.)
  11. ut-of-Box Exploitation — A Security Analysis of OEM Updaters. (Hozzáférés: 2021. október 30.)
  12. Casey, Henry T.: Lenovo Urges Windows 10 Users to Uninstall Dangerous Utility (angol nyelven). LaptopMag, 2016. június 3. (Hozzáférés: 2021. október 30.)
  13. The Long Hack: How China Exploited a U.S. Tech Supplier. www.bloomberg.com. (Hozzáférés: 2021. november 4.)
  14. UNITED STATES OF AMERICA VERSUS EHAB ASHOOR. (Hozzáférés: 2021. november 5.)