Freescale Semiconductor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Freescale Semiconductor, Inc.
Jelmondat Making the world a smarter place
Típus Public (NYSE: FSL)
Alapítva Spin-off, a Motorola cégből vált ki 2004-ben
Székhely Austin, Texas
Vezetők

Gregg Lowe (CEO)
Geoff Lees (Microcontrollers)
Tom Deitrich (Digi. Networking)
Bob Conrad (AutomotiveMCU)
James Bates (Analog&Sensor)
Ritu Favre (RF)
David Reed (Manufacturing)
Alan Campbell (CFO)
Henri Richard (CSMO)

Ld. az összes vezetőt
Iparág félvezetőgyártás,
integrált áramkörök
Termékek mikroprocesszor, szoftver
Árbevétel 4,57 mrd USD (2011)[1]
Profit 274 millió USD (2011)[1]
Alkalmazottak száma 16 500(2012)
Tőzsde New York Stock Exchange

A Freescale Semiconductor, Inc. weboldala

A Freescale Semiconductor, Inc. egy egyesült államokbeli központú félvezető és beágyazott hardvergyártó cég, amely világszerte értékesíti és forgalmazza termékeit. Jelenleg kb. 17 milliárd Freescale gyártmányú eszköz üzemel szerte a világon. A vállalat elsősorban az autóipari, fogyasztói, ipari és hálózati piacokra koncentrál, portfóliójában megtalálhatók a mikroprocesszorok, mikrovezérlők, digitális jelfeldolgozó processzorok, digitális jelvezérlők, érzékelők, RF teljesítmény IC-k és energiafelhasználást ill. -gazdálkodást vezérlő integrált áramkörök. A cég szabadalmi portfóliója is igen kiterjedt, mintegy 6100 szabadalomcsaládot tartalmaz. Mindezek mellett a cég kínálatában megtalálhatók szoftverek és fejlesztőeszközök, amely az általa gyártott termékek fejlesztését segítik elő.

A cég központja Austin városában, Texas államban található, ahol a világ több mint 20 országában folytatott tervezési munkák, kutatás és fejlesztés, gyártás és értékesítés irányítása folyik.

A Freescale jelenleg a 18. helyen áll a vezető 20 legnagyobb félvezető-értékesítési vállalat között; ebben a csoportban rangsor szerint az utolsó helyen áll, -21%-os növekedési rátája miatt.[2]

Konkurensek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Freescale cég versenytársai a Texas Instruments, Intel, Samsung Electronics, Microchip, NXP, MIPS, NEC, AMD, Analog Devices, AppliedMicro, Qualcomm, ST Microelectronics, Renesas, Atmel, Linear Technology, Infineon, Toshiba, Hitachi, Sharp, Epson, és hasonló szilícium-forgalmazók tömege.[3]

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Freescale a világ egyik elsőként alapított félvezetőgyártó vállalata; 1948-ban alapították, a Motorola egyik részlegeként, az Arizonai Phoenix-ben,[4] és a Motorola Félvezetőgyártó Ágazatának (Semiconductor Products Sector) felosztási eljárása során alakult át önálló céggé 2004-ben. A Motorola gyártotta a világ első nagy teljesítményű, kereskedelmi forgalomba került tranzisztorát 1955-ben, amelyet autórádiókban használtak fel. Ez volt egyben a Motorola első nagy tömegben gyártott félvezető-terméke.


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Freescale_Semiconductor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az infobox adatainak forrása:

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]