ZTE (vállalat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司
ZTE logo.svg
Típus Public company
Alapítva 1985
Székhely Shenzhen, Guangdong, China
Ismertebb személyek Hou Weigui (vezérigazgató)
Shi Lirong (elnök)[1]
Alapító Hou Weigui
Iparág Telekommunikációs eszközök
Termékek Mobiltelefonok, hardver, szoftver és szolgáltatások a telekommunikációs szolgáltatások nyújtóinak és nagyvállalatoknak
Alkalmazottak száma 89 786 (2011)[1]

ZTEDevices.com A ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司 weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ZTE Corporation
中兴通讯股份有限公司
témájú médiaállományokat.

A ZTE Corporation egy kínai távközlési berendezésekkel és rendszerekkel foglalkozó multinacionális cég, Kína második legnagyobb távközlési cége a Huawei után. Központja Shenzhen, egy 10 milliós dél-kínai nagyváros. A ZTE a világ ötödik legnagyobb mobiltelefonokat gyártó cége, és a világ 2011-es mobil eladási listáján a negyedik.

Fő termékei vezeték nélküli és optikai átviteltechnikai eszközök és távközlési szoftverek, fő ügyfelei pedig telekommunikációs cégek, mint például a kanadai Telus, az angliai Vodafone, a spanyol Telefonica, a France Telecom, és az ausztrál Telstra.

Alapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyolcvanas években államilag támogatott űrkutatási program gyermekeként létrejött egy hi-tech cégcsoport. Ezen belül alapították meg 1985-ben a Zhongxing Telecommunication Equipment Corporationt, amit mára csak rövidítve, ZTE-ként ismerünk. 1997 óta jegyzik a céget a kínai tőzsdén, 2004 óta pedig Hong Kong tőzsdéjén is. Azóta folyamatosan terjeszkedik, és több kontinensen hoztak létre kutató-fejlesztő központokat, valamint kezdték meg a gyártást. Jelenleg ausztrál, német, amerikai és hong-kongi leányvállalatai vannak, valamint észak és dél amerikai, európai, afrikai kereskedelmi központjaik és oroszországi irodájuk. A ZTE Hungary Kft. már száznál több szakembert foglalkoztat Magyarországon, és további fejlesztéseket terveznek Európa szerte.

A ZTE legsikeresebb telefonjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

ZTE Blade,ZTE Blade III és a ZTE GRAND X IN.

Eladások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A ZTE 2008-ban már 140 országban forgalmazta termékeit. 2009-re pedig a GSM távközlési berendezések harmadik legnagyobb forgalmazója lett. A 3GPP Long Term Evolution (LTE) vezeték nélküli technológiák szabványainak 7%-át birtokolja. A ZTE 2010-es forgalma meghaladta a 7 milliárd dollárt, ami ugyan harmada a Huawei eredményének, de okostelefonok területén a bevétel különbsége már nem ilyen drasztikus, hiszen mindkét cég legjelentősebb bevétele a hálózati eszközök értékesítéséből adódik.

A ZTE 2012 utolsó negyedévében maga mögé utasított olyan iparági nagyágyúkat, mint a Nokia, a HTC és a Blackberry – az okostelefonok piacán ez a három cég már nincs benne az első ötben. Mondjuk az is igaz, hogy három éve még az Apple is csak üde színfolt volt, most pedig már az iPhone viszi el a mobilipar nyereségének a zömét.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Annual Report 2011. ZTE Corporation. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 26.)