Dell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dell Inc.
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság (NYSE: DELL Sablon:Hkex)
Alapítva Austin, Texas (1984)
("PC's Limited" néven)
Névadó Michael Dell
Székhely USA Round Rock, Texas
Vezetők Michael Dell, alapító, vezérigazgató 
Don Carty, CFO
Alapító Michael Dell
Iparág hardver
Tulajdonos Dell Technologies
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek számítógépek
Szerverek
Laptopok
Periféria
nyomtatók
Árbevétel Növekedés61,49 mrd USD (2011)
Alkalmazottak száma 103 300 (2011. január)[1]
Anyavállalata Dell Technologies
Leányvállalatai Alienware
Tőzsde New York-i tőzsde

Dell Inc. (USA)
Dell Inc.
Dell Inc.
Pozíció az USA térképén
é. sz. 30° 29′ 28″, ny. h. 97° 39′ 56″Koordináták: é. sz. 30° 29′ 28″, ny. h. 97° 39′ 56″
A Dell Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dell Inc. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dell Incorporated (Dell Részvénytársaság) egy, az USA Texas államában, Round Rock városában lévő székhelyű számítógépes hardvertervező és -gyártó vállalat. A New York-i tőzsdén (NYSE) jegyzett, nyílt jegyzésű részvénytársaság. Jelmondata a „Get more out of now”, magyarul: „hozzunk ki többet a mából”. 1984-ben alapították, akkor még számítógépekkel foglalkozó korlátolt felelősségű társaságnak. Kulcsemberei Michael Dell elnök és Kevin Rollins igazgató (2007-től csak Michael Dell). Világszerte körülbelül 55 000 embert foglalkoztat. Árbevétele 2004-ben elérte a 49,2 milliárd dollárt. Fő profilja még mindig a számítástechnikai hardverek, de foglalkozik asztali számítógépekkel, szerverekkel, laptopokkal és perifériákkal is.

Termékvonalába tartoznak még az adattároló- és hordozható audioeszközök, a PDA-k, a szoftverek (ezen belül az otthoni és vállalati megoldások egyaránt).

Története[szerkesztés]

1984-ben az austini Texas Egyetem tanulója, Michael Dell elkezdte árulni IBM-kompatibilis számítógépeit, melyeket ő szerelt össze alkatrészekből. Termékeit a „PC's Limited” (PC Kft.) névvel hozta forgalomba.

1985-ben a vállalat előállt első saját dizájnú számítógépével, a Turbo PC-vel, amely egy Intel 8088 kompatibilis processzort tartalmazott, és 8 MHz-en futott. Az országos számítástechnikai magazinokban reklámozták, melyek közvetítő nélkül jutottak el a vevőkhöz. A vásárlók igényeinek megfelelő különböző kiegészítőkkel is vállalták a megrendelést. A PC's Limited árai alacsonyabbak voltak a kiskereskedelmi áraknál, és kényelmesebb volt a vevőnek csak a megrendelést leadni a különböző igényekkel, mintsem saját kezűleg otthon megépíteni a számítógépet. Bár nem ez a vállalat alkalmazta először, a PC's Limited lett az első, amely sikerre vitte ezt az üzleti modellt. Dell otthagyta az iskolát, hogy minden idejét az üzletnek szentelhesse. A cég bevétele már az első évben elérte a 6 millió dollárt.

1987-ben a PC' Limited felállította első szervizprogramját, hogy kielégíthesse a számítógépszervizek iránti keresletet.

1988-ban a PC's Limited felvette a Dell Computer Corporation nevet.

1991-ben megpróbálták a termékeket indirekt módon raktárakból és számítógép-üzletláncokon keresztül értékesíteni, kisebb sikerrel, ezután a cég újra visszaállította a sokkal sikeresebb "eladótól a vásárlónak" modellt.

1992-ben a Fortune Magazin felvette a Dell Computert a Világ 500 Legnagyobb Vállalatai listájára.

1999-ben a Dell magába olvasztotta a Compaq-ot, és ezzel a legnagyobb személyi számítógép-értékesítő vállalattá vált az Amerikai Egyesült Államokban.

2002-ben a Dell elvesztette ezt a helyezést, miután a Hewlett-Packard megszerezte a Compaq-ot.

2003-ban a Dell ismét átvette a vezető pozíciót.

Azért, hogy megőrizze vezető helyét a számítástechnikában, a részvényesek megszavazták a cég nevének megváltoztatását, Dell Incorporated-re.

2004 márciusában a Dell megpróbált betörni a multimédia és az otthoni szórakoztatás világába a televíziókkal, a kézikészülékekkel és a digitális zenei eszközökkel. A Dell kihozta új otthoni és kis teljesítményű irodai nyomtatóit is.

2004. december 22-én a cég jubilált, és elhatározta új üzemegységének felépítését az USA-beli Winston-Salemben, Észak-Karolinában.

A tökéletes szerviz gondolatiságát előtérbe helyezvén a Dell megnyitotta technikai bázisát az Alberta állambeli Edmonton városában, ahol kiszolgálták a saját és konkurens hardver- és szoftverigényeket is, mely gyorsan a Dell International Services (Dell Nemzetközi Szervizhálózat) fontos részlege lett.

A Dell 2004-ben, a 3. Emberi Jogokért Kampányon 100%-os minősítést szerzett az USA-ban.

2005 februárjában a Dell megszerezte az első helyet a Fortune Magazin „Legbámulatosabb Vállalatok” listáján.

2005 októberében a Dell International Services megnyitotta call centerét Manilában. A legtöbb ügyfél nem is vette észre, hogy nem amerikai ügyfélszolgálatosokkal beszél, köszönhetően a call centeresek tökéletesen elsajátított amerikai akcentusának.

2005 novemberében a Business Week magazin megjelentetett egy cikket „It's Bad to Worse at Dell” (szabad fordításban: Rosszabb a rossznál a Dellnél) címmel. A Dell beismerte, hogy a hibás kondenzátorok az Optiplex GX270 és GX280 alaplapokon eddig már 300 millió dollárjába került a cégnek.

Működés[szerkesztés]

Üzleti modell[szerkesztés]

A Dell a termékeit az egyéni és vállalati ügyfeleknek is értékesíti közvetlen értékesítési hálózatán keresztül, használva az internetet és a telefonvonalat egyaránt. A Dell feltűnik még a ügyfélorientált eladási módszerével a pultjainál és az üzletközpontokban is. A Dell fenntartja a "negatív" pénz átalakulási körforgást eme modell használatával.

Marketing[szerkesztés]

A Dell-reklámok megjelennek a televízióban, az interneten, a magazinokban, a katalógusokban és az újságokban, különleges akciókkal a minél nagyobb értékesítési szám érdekében.

A népszerű, vicces televíziós és nyomtatott reklámkampányában a korai 2000-es években szerepelt Ben Curtis színész, aki Stevent játszotta. A bolondos szőke hajú kölyök, aki segédnek ment egy szervizbe, nagy sikert hozott a cégnek. Mindegyik reklám Steven kedvenc szólásával ért véget: „Dude, you're gettin' a Dell!” (szabad fordításban: Haver, szerezté' egy Dellt!).

Versenytársak[szerkesztés]

A Dell főbb versenytársai:

A vásárokon általában az Alienware-rel, Falcon Northwesttel jelenik meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Form 10-K. Dell Inc., United States Securities and Exchange Commission, 2011. március 31. (Hozzáférés: 2008. július 1.) „For the fiscal year ended: Jan 1, 2009”

További információk[szerkesztés]