Budapest (Georgia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapest
Közigazgatási adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Állam Georgia
MegyeHaralson megye, Georgia
Népesség
Népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság410 m
Elhelyezkedése
Budapest (Georgia)
Budapest
Budapest
Pozíció Georgia térképén
é. sz. 33° 42′ 54″, ny. h. 85° 13′ 04″Koordináták: é. sz. 33° 42′ 54″, ny. h. 85° 13′ 04″

Budapest egy kis, hét épületből álló település Haralson megyében, az Amerikai Egyesült Államokban, Georgia államban. Budapest a 78-as főúton érhető el kb. 5 mérföldnyire délkeletre a georgiai Tallapoosától. Kicsinysége miatt a főúton nem jelölik a település nevét.

A település kialakulása[szerkesztés]

Az 1880-as évek végén új bevándorlók érkeztek Georgia államba: a magyarok. Ralph L. Spencer, egy Connecticutban született úriember hívására érkeztek. Az ő terve az volt, hogy Haralson megye dombjain szőlészeteket hoz létre, és ehhez olyan európai bevándorlókat keres, akiknek van valamilyen tudásuk a borkészítésről. A magyar közösség Pennsylvaniából érkezett, ahol bányákban dolgoztak. Spencer ajánlata visszautasíthatatlan volt: a borkészítésért cserébe olyan ágazatban dolgozhatnak, ami a hazájukra emlékezteti őket, ráadásul földeket is kaptak. A századfordulóra már körülbelül 200 család költözött a vidékre, akik a legnagyobb településüket a magyar főváros iránti tisztelet jeléül Budapestnek nevezték el. Később még két települést neveztek el a környéken, egyik a Tokaj, a másik a Nyitra nevet kapta.

A település fénykora[szerkesztés]

Az itt élők idővel házakat, utcákat, üzleteket építettek, majd iskolát, katolikus templomot, temetőt, és egyéb közösségi intézményeket is. A vidékre jellemző klíma miatt a borászat virágzott. A helyiek jól éltek, és tevékenyen részt vettek a környék fejlődésében is, hiszen segítségükkel lett egyre nagyobb vállalat a Georgia Vineyard Company. Spencer még egy katolikus papot is meghívott a környékre, hogy a magyarok lelki szükségleteit kielégítse.

A település hanyatlása[szerkesztés]

A környékbelieknek nem tetszett a magyar közösség életmódja, valamint hogy nem beszélték az angol nyelvet. Rengeteg előítélet volt a magyarokkal szemben, sőt, a helyiek le is nézték a messziről jött borászokat. 1908-ban Georgiában szesztilalmi törvényt hoztak (Prohibition Act in Georgia), és ennek következtében hanyatlásnak indult a bortermelés. A magyarok, akik elveszítették a megélhetésüket, visszaköltöztek északra, ahol ismét csak bányákban tudtak dolgozni. A települést elhagyták, közel 60 évet kellett várni a következő hírre: 1969-ben a rendőrség egy illegális szeszgyár működését leplezte le az egykori templomban.

Napjainkban[szerkesztés]

A Georgiai Történeti Társaságnak köszönhetően egy emléktáblát helyeztek ki az egykori település közelében. Mára azonban a táblát megrongálták, így csupán a temető maradt meg, ahol még ma is olvashatók olyan nevek, mint például: Radó, Fekete, Lakatos, Polyák. 2008-ban egy társaság kitakarította a temetőt. Terveik között szerepel az is, hogy visszaállítják az emléktáblát, és a temető előtti utat Budapest Cemetery Roadnak keresztelik át. Azt is szeretnék elérni, hogy a temetőt történelmi helynek nyilvánítsák.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Budapest, Georgia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap