GNOME

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GNOME
Gnomelogo.svg
Gnome3.png
Gnome 3.0

Fejlesztő GNOME közösség
Első kiadás 1999. március 3.
Legfrissebb stabil kiadás 3.8.2 (2013. május 16.) [1] +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás 3.13.3 (2014. június 26.) +/-
Programozási nyelv C (GTK+)
Operációs rendszer Unix-szerű (X11-el)
Állapot aktív
Kategória Grafikus felhasználói felület
Licenc GPL és LGPL
A GNOME weboldala

A GNOME (GNU Network Object Model Environment) egy grafikus felhasználói felület Linuxhoz és egyéb Unix-szerű operációs rendszerekhez. A KDE mellett a legnagyobb tudású nyílt forráskódú grafikus felhasználói felület.

A GNU projekt hivatalos és számos Linux-disztribúció alapértelmezett felülete.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miguel de Icaza 1997 augusztusában levelet írt néhány ismerősének (Richard Stallman, Spencer Kimball, Peter Mathis, Marc Ewing, Elliot Lee és Erik Troan), melyben felvázolta egy olyan grafikus munkakörnyezet kialakítását, amely a KDE hiányosságainak a javításán túl az ő igényeit is kielégíti. Elképzelése szerint a munkakörnyezet központi eleme a panel lesz, amely köré egy keretrendszer épül az alkalmazásoknak. Ezért vált lehetségessé, hogy ez a rendszer szinte mindegyik ablakkezelővel képes együttműködni, bár a lehetőségek teljes kihasználásához nem árt, ha az ablakkezelő "GNOME-kompatibilis", ilyen például a Sawfish vagy a Metacity. Természetesen a GNOME-ban is elérhetőek kisalkalmazások (applet), vagyis olyan alkalmazások, melyek közvetlenül a panelen helyezkednek el és ott futnak.

Célok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy olyan robusztus felhasználói és fejlesztési felület létrehozása a cél, amely könnyen kezelhető és felhasználóbarát. Nem monolitikus, hanem több, egymással szorosan közreműködő komponens alkotja. A felületet a népszerű GTK elemkészlet alkotja, amelyre a GNOME programozói függvénykönyvtára épül.

Gnome platformok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GNOME jelenleg a legtöbb Linux és Unix platformra elérhető, általában előre elkészített csomagok formájában. A forrásból való telepítésben segít a GARNOME.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fejlesztők igyekeznek tartani magukat a hat hónapos kiadási ciklushoz, amely szerint félévente készül el a következő stabil változat. Ehhez az önként vállalt kötelezettséghez az utóbbi években sikeresen tartani is tudták magukat.

Gnome alkalmazások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források, jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. GNOME 3.8.2 Release (angol nyelven), 2013. május 16. (Hozzáférés: 2013. június 10.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz GNOME témájú médiaállományokat.