UCI WorldTeam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az UCI WorldTeam (2015-től napjainkig), korábban UCI ProTeam (2005-2014), a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) által alkalmazott kategória a férfi országúti kerékpározás legmagasabb szintű csapataira, melyből jelenleg 18 van[1].

A World Team csapatoknak valamennyi, az UCI World Tour sorozat részeként megrendezett versenyen kötelező részvétel, de limitált feltételekkel indulhatnak további versenyeken, így az UCI ProSeries sorozatban is.

A csapatok listája (2023)[szerkesztés]

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, az UCI a WordTeam licenszeket három évre adja ki, jelenleg a 2023-25 közötti időszakra szerezhették meg a csapatok a licenszeket. 2023-ban 18 csapat rendelkezik UCI WorldTeam besorolással. Magyar versenyző jelenleg mindössze egy van, aki ilyen szintű csapatnál versenyzik ebben az évben: Valter Attila a holland Jumbo–Visma csapatát erősíti.

2023 UCI World Team csapatok
Csapatkód Hivatalos csapatnév Ország Kontinens Kerékpárgyártó Országúti kerékpár típus Időfutam kerékpár típus Váltó/fék Kerekek
ACT AG2R Citroën Team  FRA Európa BMC BMC Teammachine SLR01
Timemachine Road
Timemachine Campagnolo Super Record EPS Campagnolo Bora WTO / WTO Ultra
ADC Alpecin-Deceuninck  BEL Európa Canyon Canyon Ultimate CFR
Aeroad CFR
Speedmax CFR Disc Shimano Dura-Ace Shimano
ARK Arkéa–Samsic  FRA Európa Bianchi Bianchi Specilissima
Oltre RC
Aquila Shimano Dura-Ace Shimano/Vision
AST Astana Qazaqstan Team  KAZ Ázsia Wilier Wilier Triestina Filante SLR
0 SLR
Turbine SLR Shimano Dura-Ace Corima
BOH Bora–Hansgrohe  GER Európa Specialized S-Works Tarmac SL7
Roubaix
SHIV TT Shimano Dura-Ace Roval
COF Cofidis  FRA Európa Look n.a. n.a. Shimano Dura-Ace Corima
EFE EF Education–EasyPost  USA Amerika Cannondale Cannondale Supersix EVO
SystemSix
SuperSlice Shimano Dura-Ace Vision Metron
GFC Groupama–FDJ  FRA Európa Lapierre Lapierre Xelius SL3
Aircode DRS
Aérostorm DRS Shimano Dura-Ace Continental
IGD Ineos Grenadiers  GBR Európa Pinarello Pinarello Dogma F Bolide F Shimano Dura-Ace Shimano Dura-Ace/Princeton Carbonworks
ICW Intermarché–Circus–Wanty  BEL Európa Cube Cube Litening Aero C:68X Pro AERIUM TT Shimano Dura-Ace Newmen Advanced SL
MOV Movistar Team  ESP Európa Canyon Canyon Aeroad CFR Speedmax CF SLX SRAM Red eTap Zipp
SOQ Soudal–Quick-Step  BEL Európa Specialized S-Works Tarmac SL7
Roubaix
Shiv Shimano Dura-Ace Roval
TBV Team Bahrain Victorious  BHR Ázsia Merida Merida Scultura Disc Team
Reacto Disc Team
Time Warp TT Shimano Dura-Ace Vision Metron 45SL/60 SL
DSM Team DSM  GER Európa Scott Scott Foil RC Plasma RC Shimano Dura-Ace Shimano Dura-Ace
JAY Team Jayco AlUla  AUS Óceánia Giant Giant Propel Advanced Disc
TCR Advanced SL Disc
Trinity Advanced Pro Shimano Dura-Ace Cadex 36,42,65
TJV Team Jumbo–Visma  NED Európa Cervélo Cervélo R5 Disc
S5
Caledonia
P5 SRAM Red eTAP Reserve 52/63
TFS Trek–Segafredo  USA Amerika Trek Trek Madone SLR
Émonda SLR
Domane
Speed Concept SRAM Red eTap Bontrager Aeolus
UAD UAE Team Emirates  UAE Ázsia Colnago Colnago V4Rs K.one Shimano Dura-Ace Enve

WorldTeam csapatok 2023-2025 között[szerkesztés]

Az UCI a 2023-2025 közötti időszakra újraosztja a licenszeket, amely a 2020-2022 közötti időszak WorldTeam és UCI ProTeam csapatainak hároméves összesített eredményén alapul[2]. A legjobb 18 csapat kaphatja meg a licenszt, így a WorldTeam besorolás történetében először a teljesítményen és a versenyeken megszerzett UCI-pontokon alapulva lehet visszasorolást kapni a ProTeamek közé, illetve ProTeam besorolásból WorldTeam csapattá válni. Más ligába sorolt sportversenyektől eltérően nem került meghatározásra, hogy hány csapat esik ki, illetve jut fel, valamennyi WorldTeam és ProTeam csapatnak esélye volt erre. A hároméves időszak lehetőséget biztosít arra, hogy a csapatoknak egy-egy éves rossz teljesítménye és esetleges sérülések miatt kiegyensúlyozható legyen, illetve a csapatok szponzorai számára is egyértelműen biztosított, hogy három évig a csapat az első osztályban legyen. A tényleges sorrendet valamennyi csapat esetén a csapat 10 legtöbb pontot szerzett versenyzőjének pontösszege határozza meg.

Visszasorolás elleni verseny 2022-ben[szerkesztés]

A 2020-21-es években a kiesés elkerülése érdekében vívott verseny nem került előtérbe, a csapatok nem fordítottak figyelmet erre, az UCI pontok a korábbi időszakokhoz hasonlóan érdektelenek voltak. A 2022-es évben a kiesés elkerülése egyre nagyobb figyelmet kapott, különös tekintettel arra, hogy a ProTeam csapatok közül az Deceuninck-Alpecin és az Arkéa-Samsic a megszerzett pontok alapján biztos feljutónak számított[3], azaz két gyengébben teljesítő WorldTeam csapat kiesése volt várható. A kiesés ellen szoros verseny alakult ki, a csapatok a pontok maximalizálása érdekében alakították ki a versenyprogramjukat, az alacsonyabb, de még ponttal járó helyezések felértékelődtek. Az év során a Movistar, az EF Education, a Bikeexchange-Jayco és a Cofidis is közel került a kieséshez, de a versenyek előrehaladásával egyre jobban látszott, hogy az Israel és a Lotto-Soudal csapatok esetén van a legnagyobb esély a WorldTeam besorolás elvesztésére[4] és az alacsonyabb osztályba történő visszasorolásra. A tényleges sorrend az év utolsó versenyét követően kerül meghatározásra, az UCI 2022 végén adja ki a licenszeket, melynek során a kialakult sorrend mellett a pénzügyi háttér és a formai követelmények teljesítése is számít.

A lebonyolítási rendszer kritikái[szerkesztés]

A hároméves periódus első két évében kevés kritika hangzott el a lebonyolítással kapcsolatban. 2022-ben felerősödtek a kritikus hangok, különösen a kiesés kapcsán veszélyeztetett csapatok részéről. A kritika egy része a megszerezhető pontokra utalt[5]: a pontok maximalizálása érdekében az 1.1 besorolású (egynapos Continental versenyek) futamok felértékelődtek, ezen versenyek győztesei több pontot szereztek, mint egy Grand Tour szakasz győztese, így több csapat, különösen a Lotto-Soudal ezekre helyezte a fókuszt, mint a nehezebben nyerhető háromhetes versenyekre. A kritikával kapcsolatban megfogalmazódott, hogy az UCI a pontozással támogatja a kisebb versenyeket, hogy azok is előtérben legyenek. A háromhetes versenyeken összesen jóval több pont szerezhető, annak további növelésével még inkább a háromhetes versenyek határozzák meg a versenynaptárt. A kritikák másik része arra utalt[6], hogy szemben más, ligarendszerű sportágakkal, a kerékpározásban ez nem hagyomány, szponzorok nehezen szerezhetőek és a befektetetések elvesznek a kieséssel és az amerikai sportligákhoz hasonlóan itt is javasolt megtartani az exkluzivitást. Ezzel kapcsolatban megfogalmazódott, hogy a 3 éves program minden csapat számára egyelő feltételekkel ismert volt, és az exkluzivitás fenntartása nem teszi lehetővé, hogy a feltörekvő ProTeam csapatok előrébb jussanak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Road Riders/Teams (brit angol nyelven). www.uci.org. (Hozzáférés: 2022. október 1.)
  2. inrng : the 2022 points race. inrng.com. (Hozzáférés: 2022. október 1.)
  3. inrng : uci promotion and relegation weekly. inrng.com. (Hozzáférés: 2022. október 1.)
  4. Banqueri, Raúl: Israel - Premier Tech is Virtually Relegated whilst the World Championships Save EF & BikeExchange | Relegation Battle (amerikai angol nyelven). Lanterne Rouge, 2022. szeptember 26. (Hozzáférés: 2022. október 1.)
  5. Teams left ‘angry' and we 'confused' by WorldTour relegation battle (angol nyelven). www.magzter.com. (Hozzáférés: 2022. október 1.)
  6. ahood: Israel Premier Tech's Sylvan Adams pressuring UCI to back-pedal on WorldTour rules: 'Relegation is death' (angol nyelven). VeloNews.com, 2022. szeptember 12. (Hozzáférés: 2022. október 1.)