VII. Jóannész bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VII. Jóannész
Half Stavraton John VII.jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1390. április 14. – szeptembere
Elődje V. Jóannész
Utódja V. Jóannész
Életrajzi adatok
Született 1370. december 18.
Elhunyt 1408. szeptember 22. (37 évesen)
Házastársa Iréne
Gyermekei V. Andronikosz

VII. Jóannész Palaiologosz (görögül: Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος) (1370. december 18.1408. szeptember 22., uralkodott: 1390, régens 1399-1402) bizánci császár

V. Jóannész unokája eredetileg nem örökölhette volna a trónt apja, IV. Andronikosz lázadása miatt, ám ő mégis megragadta a hatalmat 1390-ben. Mindössze hat hónapig uralkodott, ugyanis nagyapja velencei és török segítséggel visszatért, azonban már a következő hónapban meghalt. Örököse, II. Manuél igyekezett kiegyezni VII. Jóannészsal, nehogy ismét polgárháború robbanjon ki. Ekkor Jóannész elismerte Manuélt császárnak, ám csak azzal a kikötéssel, hogy még rövid országlása alatt megkoronázott fia, V. Andronikosz fogja örökölni halála után a trónt.

1399-ben az Oszmán Birodalom megtámadta a Bizánci Birodalmat, mire a császár elmenekült, hogy nyugaton keressen segítséget, és Jóannészt régensként hagyta Konstantinápolyban. Ő a csodában bízva egészen 1402-ig védelmezte a birodalmat, amikor az bekövetkezett: Timur Lenk mongol csapatai szétzúzták az oszmán erőket az ankarai csatában, és még I. Bajazid szultán is fogságba esett. Ezután a törökök a Bizánci Birodalommal baráti viszony kiépítésére törekedtek.

Jóannész jutalmul megkapta a Márvány-tenger addig törökök által megszállva tartott ázsiai partvidékét és Thesszalonikét az Égei-tenger partján. II. Manuél hazatértekor átadta neki a hatalmat, és 1408-ban bekövetkezett haláláig békében élt, mint Thesszaloniké kormányzója. Fia, V. Andronikosz tíz évvel Jóannész előtt hunyt el, így II. Manuél fiai örökölték a trónt.


Előző uralkodó:
V. Jóannész
Bizánci császár
1390
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
V. Jóannész