Kylie Minogue

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kylie Minogue
Kylie Minogue Cannes.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Kylie Ann Minogue
Született 1968május 28. (46 éves)
Ausztrália Melbourne, Viktória, Ausztrália
Származás  Ausztrália
Pályafutás
Műfajok Pop, dance-pop, szintipop, diszkó, eurodance
Aktív évek 1987–től (énekesnő)
1979–től (színésznő)
Hangszer vokál
Hang szoprán
Díjak A Brit Birodalom Érdemrendje
A Brit Birodalom Rendjének Tisztje
Tevékenység énekesnő, dalszerző, színésznő, divattervező
Kiadók Mushroom (1987–től)
Geffen Records (1988–89)
PWL (1987–92)
Deconstruction (1993–98)
Parlophone (1999–től)
EMI (1999–től)
Capitol Records (2002–13)

Kylie Minogue weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kylie Minogue témájú médiaállományokat.

Kylie Ann Minogue (Melbourne, 1968. május 28.) ausztrál énekesnő, dalszerző és színésznő.

Élet és pályafutás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1968–86: Gyermekkora és pályájának kezdete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kylie Ann Minogue 1968. május 28-án Melbourneben, Ausztráliában született. Édesapja Ronald Charles Minogue könyvelő, édesanyja Carol Ann Jones táncosnő. Két testvére van, Dannii Minogue, aki szintén énekesnő, és bátyja, Brendan, aki operatőrként dolgozik Ausztráliában. Kylie a Camberwell iskolában tanult Melbourneben.

A Minogue testvérek karrierje az ausztrál televízióban kezdődött 12 évesen, amikor Kylie kisebb szerepeket kapott a The Sullivans és a Skyways című szappanoperában, majd a népszerű Henderson Kids-ben. 1983-ban a Young Talent Time elnevezésű zenei műsorban énekelt először – ekkor 15 éves volt –, ahol húga, Dannii rendszeresen fellépett. 1986-ban a Szomszédok című ausztrál szappanoperában játszotta Charlene Mitchell szerepét, aki egy garázsban szerelőként dolgozik. Ekkor ismerkedett meg Jason Donovannel. Húgát Dannii-t ezzel a szereppel háttérbe szorította. Népszerűségét Ausztráliában mi sem mutatja jobban, hogy 1987-ben a nézők szavazatai alapján megnyerte a legnépszerűbb televíziós előadó díját.

1987–89: Kylie és Enjoy Yourself[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kylie zenei karrierje a Fiztroy Footbal Klub javára rendezett jótékonysági koncerten kezdődött, ahol a Szomszédok című sorozat szereplői is felléptek. Kylie előadta Little Eva "The Loco-Motion" című dalát, majd szerződést kötött a Mushroom Records kiadóval, ahol a dal megjelent kislemezen. A dal Ausztráliában hét hétig listavezető volt, és ez volt a legtöbbet eladott kislemez Ausztráliában a '80-as években.

A sikereken felbuzdulva Kylie Londonba utazott a Mushroom kiadó igazgatójával, Gary Ashleyvel, hogy közösen dolgozzanak a Stock Aitken Waterman trióval, akik később dalokat írnak majd Kylie albumaira is. Azonban Kylie érkezéséről elfelejtkeztek, s míg Kylie a stúdió előtt várta őket, megszületett az "I Should Be So Lucky" című dal, bár igazából a dalt nem Kylie-nak írták. A kislemez egyből a brit slágerlista első helyére került, és Ausztráliában is No.1 sláger lett, több más országban is felkerült a listákra. A debütáló album a Kylie címmel jelent meg, és a második helyen nyitott a brit listán, majd felkerült az első helyre és több mint egy évig ott is maradt. Világszerte 14 millió darabot adtak el belőle. Amerikában és Kanadában is magas példányszámban kelt el. A lemezen található dalokból hat sikeres kislemez jelent meg. A "Locomotion" a Billboard Hot 100 slágerlistáján a 3. helyezést érte el. Kanadában az "It’s No Secret" című dalt jelentették meg először, 1988-ban.

1989-ben Kylie Jason Donovannel, korábbi filmes partnerével felvette az "Especially for You" című dalt, mely 1989-ben hatalmas robbanás volt a slágerlistákon. Jason karrierje is ebben az időben indult. A kislemezből egymillió darabot adtak el. Ezt Kylie-nak másodszorra csak a 2001-ben megjelent "Can’t Get You out of My Head" című dallal sikerült újra elérnie. Kevin Killian kritikus Diana Ross és Lionel Richie "Endless Love" című felvételéhez hasonlította. Chris True az Allmusic hasábjain ajánlotta az olvasóknak Kylie debütáló albumát. A következő Kylie-album, az Enjoy Yourself (1989) szintén sikeres volt Európa-szerte és Ausztráliában is. Az albumról számos dal jelent meg kislemezen. Kylie Enjoy Yourself Tour Angliában, Franciaországban, Belgiumban, és Ausztráliában is sikeres volt. Az új albumnak nem sikerült felülmúlnia az előző album eladási adatait, a 14 millió eladott példányszámot.

1990–92: Rhythm of Love és Let’s Get to It[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kylie harmadik, Rhythm of Love című stúdióalbuma (1990) már teljesen más stílusban íródott. Kylie zeneileg is felkészült volt, és felhagyott a korábbi „hétköznapi lány” imázzsal is. Videoklipjei készületeiben, felvételeiben is aktívan részt vett. "Better the Devil You Know" című dalban volt, mely szexuálisan túlfűtöttnek bizonyult. Ez időtájt kezdődött kapcsolata a szintén ausztrál INXS csapat frontemberével, Michael Hutchence-szel is. Kylie úgy gondolta, hogy kapcsolatuk révén majd hasznot húz a sikeres énekesből, aki támogatta Kylie pályáját, azonban Hutchence rájött a turpisságra, és erkölcstelennek nevezte Kylie-t, majd az akkor éppen futó "Suicide Blonde" című dallal „hálálta” meg mindezt Kylie-nak. A Rhythm of Love album kislemezei szintén jó eladást produkáltak Európában és Ausztráliában is, a brit éjszakai bárokban, ahol Kylie korábban fellépett, több elismerést vívott ki magának az idősebb korosztályból, mint a fiatalok köréből. Kylie előadta a The Beatles "Help!" című dalát is. Előtte huszonötezres tömeg tombolta végig a dalt a John Lennon emlékére megrendezett koncerten. Yoko Ono és Sean Lennon köszönetet nyilvánított Kylie-nak a támogatásért, és segítségért, melyet az alapítványukhoz nyújtott. A média is pozitívan nyilatkozott. A The Sun újság pozitívan nyilatkozott: „A szappanoperasztár megérdemli a dicséretet”.

Negyedik stúdióalbuma, a Let’s Get to It stílusa merőben eltér az eddig megszokottaktól. Változatosabb, 1-2 lassabb dal is felkerült rá. A Top 5-be két dala is bekerült, az "If You Were with Me Now" és a "Give Me Just a Little More Time". Kylie ebben az időben összehasonlította korábbi tapasztalatait a Szomszédok (Neighbours) sorozatbeli szerepével, illetve a Stock Aitken Watermannál eltöltött idők is eszébe jutottak. Arra kellett törekednie, hogy a hamarosan megjelenő válogatáslemezére írt három dal is rendben felkerüljön az albumra, és kislemezbeli megjelenése egybeessen a válogatás megjelenésével. Kylie válogatásalbuma az Egyesült Királyságban listavezető lett 1992-ben, majd Ausztráliában is felkerült az albumlistára. A Kool & the Gang "Celebration" című feldolgozása csak ezen az albumon hallható, és az Egyesült Királyságban a Top 20-as listán a 16. helyig jutott.

1994–98: Kylie Minogue és Impossible Princess[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kylie 1994 végén átigazolt a Deconstruction kiadóhoz, és egy új szakasz kezdődött zenei karrierjében is. Új albuma, mely Kylie Minogue néven jelent meg 1994-ben, vegyes kritikákat kapott. Az albumról kimásolt "Confide in Me" című dal négy hetet töltött az ausztrál listákon. A következő "Put Yourself in My Place" című dal sztriptíz videóját Jane Fonda inspirálta. A harmadik kislemez a "Where Is the Feeling" a Brit Top 20-as listán a 16. helyig jutott és 250.000 példányban kelt el. Ebben az időben szerepelt Kylie Jean-Claude Van Damme oldalán a Street Fighter című filmben. A film mérsékelt sikere az Egyesült Államokban 70 millió dollár bevételt hozott a készítőknek. A The Washington Post egyik embere Richard Harrington a legrosszabb színésznőnek titulálta Kylie-t. Későbbi filmes próbálkozásai nem igazán arattak sikert, így visszatért Ausztráliába, ahol megjelent egy rövidfilm róla 1995-ben Hayride to Hell címmel.

A szintén ausztrál Nick Cave felfigyelt Kylie "Better the Devil You Know" című dalára, majd felajánlotta, hogy közösen készítsék el a "Where the Wild Roses Grow" című balladát, mely egy gyilkosról és áldozatáról szól. A videót John Everett Millais Ofélia című festménye ihlette melyben az áldozat – Kylie – egy tóban feküdve egy kigyót úsztat át a testén. A dal Európában benne volt a Top 10-ben, és elismeréseket szerzett Ausztráliában is, ahol elnyerte az ARIA listán az Év dala helyezést, valamint a legjobb pop dal megjelenés címet. 1997-ben Kylie-nak kapcsolata volt a francia Stephane Sédnaoui fotóssal, aki biztatta, hogy dolgozzon neki, viszont Kylie-t ebben az időben más érdekelte, mint a japán kultúra, és nagy hatással voltak rá Björk, Tricky munkásságai. Ebben az időben jelent meg új albuma Impossible Princess címmel, valamint közösen dolgozott a Deee-Lite producerével is Towa Tei-vel egy dal erejéig a "GBI: German Bold Italic" dalon.

Az Impossible Princess jellegét az együttműködő zenészek is meghatározták, úgy mint James Dean Bradfield és Sean Moore a Manic Street Preachers-ből. Az új album nem hasonlít korábbi albumaihoz, inkább egy kicsit indie-s beütésű volt. Az albumról kimásolt kislemez a "Did It Again" klipjében Kylie négyféle öltözékben látható, amint együtt, egymás ellen harcolnak. A klipben Kylie többedmagával volt látható, így mindegyik klónja nevet kapott, úgy mint Dance Kylie, Indie Kylie, Cute Kylie, Sex Kylie. A brit Music Week magazin negatív kritikával illette Kylie-t, kommentálva, hogy Kylie hangja olyan, mintha egy idegroncs lenne. Ebben az évben Diana hercegnő halála alkalmából kiadott album eladása jelentősen megnőtt a brit piacon, így Kylie albuma jelentősen alul maradt az eladásokban. A Smash Hits közvélemény kutatása szerint Kylie-t a legrosszabb énekesnek szavazták meg a szavazók. Ausztráliában viszont az album 35. helyen landolt az album listán, és a negyedik legsikeresebb album volt első albuma óta, mely 1988-ban jelent meg, és Intimate and Live Tour-nak idején jelentősen meg is nőtt a kereslet az album iránt.

1999–2004: Light Years, Fever és Body Language[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kylie 1999-ben szakított a Deconstruction kiadóval, és átigazolt a Parlophone-hoz, oda ahol a Pet Shop Boys is kiadja felvételeit. Ebben az évben Kylie Barbadoson töltött egy kis időt, majd visszatért Ausztráliába, ahol felvette a Sample People című film egyik dalát, melyet eredetileg Russell Morris énekelt, a címe A Real Thing nevet viselte. 2000-ben megjelent Kylie Light Years című albuma, mely igazán átütő sikerre számított, és sok táncolható dance zenét tartalmazott. Európában, Ázsiában, és Ausztráliában is jelentős eladásokat produkált az album, és több millió példányszámban kelt el. A "Spinning Around" című dala volt az a dal, mely több hétig listavezető volt, és ezt már tíz év óta nem sikerült túlszárnyalnia. A második kislemez az "On a Night Like This" volt, mely szintén listavezető lett az Egyesült Királyságban, és Ausztráliában is. Ezen az albumon is szerepelt szintén egy duett Robbie Williams-szel, a "Kids", mely Robbie albumán is szerepelt, és a második helyen végzett a brit listán.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Turnék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Filmcím Szerep Megjegyzések
1980 The Sullivans (ausztrál sorozat) Carla
1985 The Henderson Kids (ausztrál sorozat) Charlotte Kernow 12 epizód
198688 Neighbours (ausztrál szappanopera) Charlene Mitchell
1989 The Delinquents Lola Lovell
1994 Street Fighter Cammy
1995 Hayride to Hell
1996 Bio-Dome Dr. Petra von Kant
2000 Sample People Jess
Cut Hilary Jacobs
2001 Moulin Rouge! Green Fairy
2006 A bűvös körhinta Florence
2007 Ki vagy, doki? Astrid Peth Epizód "Az elkárhozottak utazása"

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kylie Minogue témájú médiaállományokat.