Kylie Minogue (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kylie Minogue
Kylie Minogue
stúdióalbum
Megjelent1994. szeptember 19.
Felvételek1993–94
StílusDance-pop
Nyelvangol
Hossz57:12
KiadóDeconstruction, Mushroom, Arista Records
ProducerSteve Anderson, Dave Seaman, M People, Pete Heller, Terry Farley, Jimmy Harry
Kritikák
Kylie Minogue-kronológia
Let’s Get to It
(1991)
Kylie Minogue
(1994)
Impossible Princess
(1997)
Kislemezek az albumról
  1. Confide in Me
    Megjelent: 1994. augusztus 29.
  2. Put Yourself in My Place
    Megjelent: 1994. november 14.
  3. Where Is the Feeling
    Megjelent: 1995. július 10.
SablonWikidataSegítség

A Kylie Minogue című album Kylie Minogue ausztrál énekesnő ötödik stúdióalbuma, mely 1994. szeptember 19-én jelent meg a Deconstruction, Mushroom és Arista Records gondozásában. Ez volt az első lemeze, mely azután jelent meg, hogy otthagyta a PWL‑t. Új kiadójával kötött szerződésének köszönhetően többek közt olyan új producerekkel dolgozott Minogue, mint a Brothers in Rhythm, az M People és Jimmy Harry.

Zeneileg a lemezen számos zenei stílus megtalálható, de a fő csapásvonal a pop maradt. A lemez Minogue zenéjében egy új változást mutat, ugyanis több new jack swing-gel, dzsessz-zel, house-szal, és techno hangzással dolgozott. Ez Minogue harmadik olyan lemeze, melyen olyan dalok is szerepelnek, melyeket ő írt. Az album fő témája a szerelem, de megjelenik a vallomás, a megcsalás, a szex és a vágy témája is. Ezek olyan dalokban jelennek meg, mint a kislemezként is kiadott „Confide in Me” és „Put Yourself in My Place”, melyek a szerelem és őszinteség témáját feszegetik.

Megjelenésekor a Kylie Minogue többnyire pozitív kritikákat kapott. Sokan az albumon hallható irányvonalat dicsérték, akik a középtempójú dalokat kellemesnek találták. Emellett Minogue vokáljait dicsérték és a lemezen végzett produceri munkát. Ausztráliában a Kylie Minogue a harmadik helyet érte el és aranylemez lett. Hasonló sikereket ért el az Egyesült Királyságban, ahol negyedik lett a listán és aranylemez lett több, mint 100 000 eladott példányának köszönhetően.

A lemezről három kislemez lett kiadva. Az első kislemez, a „Confide in Me” Minogue egyik legsikeresebb kislemeze lett, mely öt hétig volt első helyezett Ausztráliában és második lett az Egyesült Királyságban és Európa szerte is sikeresen szerepelt a slágerlistákon. A második kislemez, a „Put Yourself in My Place”, mely tizenegyedik lett Ausztráliában és az Egyesült Királyságban. A dalhoz készült videó nagy népszerűségnek örvendett. A harmadik kislemez a „Where Is the Feeling” lett, mely 16. lett az Egyesült Királyságban és 31. Ausztráliában. Minogue nem ment turnézni a lemez kapcsán, helyette számos televízios szereplése volt és kisebb fellépése.

Háttér és kidolgozás[szerkesztés]

Öt a Stock Aitken Waterman-nel és a PWL kiadóval eltöltött sikeres év után, melynek során szappanopera színésznőből popsztárrá avanzsált illetve nemzetközileg elismert stílusikon és előadóművész lett, Minogue úgy döntött, hogy egy új csapattal fog dolgozni egy olyan érettebb hangzáson, mely illik kifinomult imázsához. Miután 1993-ban a Deconstruction Records-hoz szerződött, elkezdte megalkotni a nevét viselő albumot. Az albumon számos olyan új producerrel és dalszerzővel kezdett dolgozni, mint Steve Anderson, Dave Seaman a Brothers in Rhythm-ből.

Annak érdekében, hogy rajongótáborát bővítse és művészileg is fejlődjön, Minogue aktív szerepet vállalt a lemez megtervezésében és elkezdett olyan művészek után nézni, akikkel együtt dolgozhatott. A lemez első munkafolyamataira 1993-ban került sor, melyek eredményeként két dalt rögzített Saint Etienne-nel és nyolc dalt, melyeket közösen írt a The Rapino Brothers-szel. A Deconstruction kiadó irodája Minogue-gal együtt úgy vélte, hogy rossz irányban haladnak, ezért a felvételeket egy sokkal kísérletezőbb irányban folytatták. Ezen munkafolyamatok során nyolc dalt készített a Brothers in Rhythm-mel, négyet Jimmy Harry-vel, kettőt az énekes-dalszerző Gerry DeVeaux-vel, kettőt Pete Heller-rel és Terry Farley-vel valamint egyet az M People-lel. A lemez nagy részét Londonban és New York-ban rögzítették.

Zenei stílus és dalszövegek[szerkesztés]

Az AllMusic a lemezt a dance-pop kategóriába sorolta olyan atmoszférával és stílussal a dalokban, melyek nem szerepeltek az előző, Let’s Get to It lemezen, valamint megjegyezte, hogy „ezzel a lemezzel elkezdődött karrierje második fázisa”.[1] Nick Levine a Digital Spy-tól úgy fogalmazott, hogy „a Kylie Minogue egy kifinomult, stílusos dance lemez, melyen minden megtalálható a közepes tempójú R&B-től kezdve a klasszikus pop balladákig és a zongorás house-ig”.[2]

A house stílusú „Where Has the Love Gone?”-ban egy szintetizátort hallunk egy 1990-es évekből származó klub ütemen. A dal szövegében Minogue arra próbál választ találni, hohy miért ment tönkre a kapcsolata. A következő dalon, a „Falling”-on dance-pop hangzást hallunk szintetizált, kemény basszussal, míg Minogue vokáljai szellősek nagy mennyiségű visszhanggal. A dal arról szól, miképp tudunk túllépni a múlton és hogyan tudunk újra szerelembe esni. A lemez utolsó dala, a „Time Will Pass You By”, melyen újból acid jazz stílus lelhető fel kiemelkedő rézfúvós szekcióval ritmusos diszkó dobütemen. A dal arról szól, hogy ne vegyük az életet készpénznek és élvezzük ki, amennyire csak lehet. Az album kanadai kiadásához, Minogue felvette a „Confide in Me” francia verzióját, mely a „Fie-toi à moi” címet kapta. A dal kizárólag a kanadai kiadáson jelent meg, melynek a borítója is más lett.

Kislemezek[szerkesztés]

A „Confide in Me” lett kiadva az album vezető kislemezeként, mely Minogue egyik legsikeresebb slágere lett. Öt hétig volt első helyezett Ausztráliában, második az Egyesült Királyságban és első Izraelben. A dalhoz egy zenei videó is készült, mely úgy néz ki, mint egy információs hirdetés. A lassú tempójú dance dalban, melynek a szerzője és producere a Brothers in Rhythm, Minogue vokáljait hallhatjuk dobütemeken és vonósokon.

A második kislemez, a “Put Yourself in My Place” a tizenegyedik helyet érte el az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is. A dalhoz tartozó népszerű videót Kier McFarlane rendezte. A videóban Minogue az 1968-as Jane Fonda klasszikusnak, a Barbarellának nyitó jelenetét jelenítette meg, melyben egy lassú sztriptízt láthatunk egy űrhajóban.

A következő kislemeznek az „If I Was Your Lover”-t szánták. A dal eredeti verzióját Jimmy Harry keverte, de újra lett keverve, hogy urbánus jelleget kapjon. Eredetileg az Egyesült Államokban jelent volna meg először és utána az Egyesült Királyságban, ha az amerikai kiadás sikeres lett volna. Miután a lemezszerződés az Egyesült Államokban meghiúsult, a kislemez kiadását az Egyesült Királyságban törölték. Helyette a „Where Is the Feeling” lett a harmadik kislemez, mely 16. lett az Egyesült Királyságban és 31. Ausztráliában. Utolsó kislemeznek a „Time Will Pass You By” volt tervezve, számos remixszel, melyek közül az egyiket Paul Masterson készítette. Ehelyett azonban a Nick Cave-vel közösen készített dal, a “Where the Wild Roses Grow” jelent meg 1995 végén.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kritikusok értékelései[szerkesztés]

A Kylie Minogue általában pozitív kritikákat kapott, sokan a lassú dance zenét dicsérték. Chris True az AllMusic-tól pozitív kritikával illette. Megjegyezte, hogy „Minogue ötödik albumán már nem szerepel a Stock Aitken Waterman trió és hogy az énekesnő olyan dance producerekkel dolgozott, mint David Seaman. A nyitódal, a „Confide in Me” első hangjaiból észrevehető, hogy már nem a tini pop királynőjét halljuk. Kylie felnőttesen akart hallatszani es ezt könnyen abszolválta”. A lemezről a „Confide in Me”-t, az „If I Was Your Lover”-t és az „Automatic Love”-ot emelte ki.[1]

Nick Levine a Digital Spy-tól négy csillagot adott az ötből. Visszatekintő kritikájában azt írta, hogy az album összefüggő, ízléses és hogy figyelemre méltó, hogy az elmúlt évek nem hagyták rajta a bélyegüket. Dicsérte Minogue vokáljainak minőségét, különösen kiemelve az „Automatic Love”-ot.[2]

Kereskedelmi fogadtatás[szerkesztés]

A Kylie Minogue harmadik lett Ausztráliában, ahol aranylemez lett 35 000-es eladásának köszönhetően. Negyedik lett az Egyesült Királyságban, ahol szintén aranylemez lett 100 000 eladott példánya után. Sokkal kevésbé volt sikeres más országokban. Svájcban és Svédországban csak a Top 40-et tudta elérni.

Számlista[szerkesztés]

  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. Confide in MeSteve Anderson, Dave Seaman, Owain BartonBrothers in Rhythm 5:51
2. SurrenderGerry DeVeaux, Charlie MoleDeVeaux, John Waddle, Tim Bran 4:25
3. If I Was Your LoverJimmy HarryHarry 4:45
4. Where Is the FeelingWilf Smarties, Jayn HannaBrothers in Rhythm 6:59
5. Put Yourself in My PlaceHarryHarry 4:54
6. Dangerous GameAnderson, SeamanBrothers in Rhythm 5:30
7. Automatic LoveKylie Minogue, Inga Humpe, The Rapino BrothersBrothers in Rhythm 4:45
8. Where Has the Love Gone?Alex Palmer, Julie StapletonPete Heller, Terry Farley 7:46
9. FallingNeil Tennant, Chris LoweHeller, Farley 6:43
10. Time Will Pass You ByDino Fekaris, Nick Zesses, John RhysM People 5:26
Japán kiadás[3]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
11. Love Is WaitingMike Percy, Tim Lever, Tracy AckermanBrothers in Rhythm 4:52
12. Nothing Can Stop UsBob Stanley, Pete WiggsSaint Etienne 4:06
Kanadai kiadás[4]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
11. Confide in Me (Francia verzió)Anderson, Seaman, BartonBrothers in Rhythm 5:51

Helyezések[szerkesztés]

Albumlistás helyezések[szerkesztés]

Albumlista (1994) Legjobb
helyezés
Ausztrália (ARIA Charts)[5] 3
Japán (Oricon)[6] 54
Svédország (Sverigetopplistan)[7] 39
Svájc (Schweizer Hitparade)[8] 33
Egyesült Királyság (Brit albumlista)[9] 4

Év végi összesített listák[szerkesztés]

Albumlista (1994) Helyezés
Ausztrália (ARIA Charts) 84

Minősítések és eladási adatok[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás Alapul
Ausztrália (ARIA)[10] Aranylemez 35 000+ Szállításokon
Egyesült Királyság (BPI) Aranylemez 100 000+ Szállításokon

Források[szerkesztés]

  1. a b True, Chris: Kylie Minogue - Kylie Minogue (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2012. január 11.)
  2. a b Digital Spy review (angol nyelven). Digital Spy, 2010. május 29. (Hozzáférés: 2012. augusztus 2.)
  3. Kylie Minogue - Kylie Minogue (CD, Album) at Discogs (angol nyelven). Discogs.com, 1994. szeptember 19. (Hozzáférés: 2012. január 11.)
  4. Kylie Minogue - Kylie Minogue (CD) at Discogs. Discogs.com. (Hozzáférés: 2012. január 11.)
  5. Australiancharts.com – Kylie Minogue – Kylie Minogue (angol nyelven). Hung Medien
  6. カイリー・ミノーグ (japán nyelven). Oricon. (Hozzáférés: 2017. február 3.)
  7. Swedishcharts.com – Kylie Minogue – Kylie Minogue (angol nyelven). Hung Medien
  8. Swisshcharts.com – Kylie Minogue – Kylie Minogue (angol nyelven). Hung Medien
  9. Official Albums Chart Top 100 (angol nyelven). The Official Charts Company. (Hozzáférés: 2018. április 13.)
  10. Ryan, Gavin. Australia's Music Charts 1988-2010 (angol nyelven). Mount Martha, Victoria, Ausztrália: Moonlight Publishing (2011) 

További információk[szerkesztés]